Gasztró

Retró üvegek és laktózmentes tejtermékek a Cserpes Tejivókban

Fotó : Norbert Juhász/We Love Budapest
Retró üvegek és laktózmentes tejtermékek a Cserpes Tejivókban

Négy éve valami elindult: a Deák téren megnyílt az első Cserpes Tejivó, felelevenítve a régi hagyományokat, a tej szeretetét és a reggelizés örömét. Egyre több helyen juthatunk a Cserpes Sajtműhely termékeihez, melyek folyamatos fejlesztés alatt állnak. Most a trendekre reagálva, laktózmentes tejjel, tejitalokkal, joghurtokkal rukkoltak elő, ám azt is megtudtuk, hogy hamarosan a reggelizők pékárui is laktózmentessé válnak majd – hiszen igény van rá, és így valóban mindenki ugyanúgy fogyaszthatja majd a rongyos kiflit és a túrós batyut is, intoleranciával és anélkül.

Cserpes Tejivó
WLB: Miért döntöttek úgy, hogy laktózmentes termékeket is piacra dobnak? 

Cserpes István: Egészen egyszerű, az igények miatt határoztunk úgy, hogy életre hívunk egy olyan termékcsaládot, melyben szétbontjuk a laktózt, gyakorlatilag emésztett formára. Kínosan figyelünk a vásárlók, a tejivók vendégeinek észrevételeire és kritikáira, a legtöbbet ez a témakör foglalkoztatta őket.

WLB: Nagyon megváltozik a hagyományos tej, ha laktózmentessé válik?  

Cs. I.: Nekem érthető módon a tej maga a “szent tehén”, amihez nagyon óvatosan nyúlunk, de annyi embert érint a kérdés, hogy muszáj volt kifejlesztenünk a laktózmentes termékeket. A tévhiteket el kell oszlatnom, ezek nem hitványabbak vagy kevesebbek, mint a “sima” tej, csupán azok számára is könnyen emészthetővé tettük, akiknek eddig le kellett mondaniuk egy jó kakaóról, vagy joghurtról. A technológia igen bonyolult, de kihívásnak éltük meg, és alig vártuk, hogy azokkal is megismertethessük tejtermékeinket, akik eddig sajnos nem fogyaszthattak belőlük.

WLB: Tervezik még további termékek “mentessé tételét” is?

Cs. I.: A következő lépés a pékárúk bevonása lesz. Kaptunk egy levelet egy vásárlónktól, aki arról érdeklődött, hogy mikor lehet majd a tejivókban egy egész, emberes laktózmentes reggelit rendelni. Kiflivel, sajtos pogácsával, szendviccsel. Azon dolgozunk, hogy a túrós batyu, a rongyos kifli, és az összes többi tejtermékkel készült péksütemény mihamarabb laktózmentessé váljon. Hogy mindenki, bátran reggelizhessen nálunk, anélkül, hogy mérlegelnie kelljen. Nem divathullámot követünk, hanem a vásárlóink/vendégeink igényeire figyelünk, és próbáljuk kielégíteni azokat.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Felmérések szerint hiába tartalmaz esszenciális vitaminokat, tápanyagokat, ásványi anyagokat a tej, az ajánlott napi 1/2 liter helyett maximum 2 decit fogyaszt belőle egy átlagos magyar ember. Sokszor azért, mert egyáltalán nem táplálkozik változatosan, sokszor azért, mert gondjai vannak a tej megemésztésével, vagyis intoleráns, nem elégséges a laktáz enzim termelése a vékonybélben. Szerencsére Budapesten egyre több vendéglátóhely ismerte fel, hogy érdemes alternatív tejeket is tartani, ma már nem gond, ha specialty kávét innánk növényi tejjel, de laktózmenteset is sokan tartanak. Mégis, a gluténmentes vagy laktózmentes diétát követők összetartanak, és csoportokban beszélik meg, hogy merre mehetnek a fővárosban “mentesen” étkezni. Mi is számtalanszor foglalkoztunk már a témával.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
2016 márciusától már a Cserpes Tejivókban is kaphatóak a laktóz- és cukormentes termékek: ízesített tejek és habart gyümölcsjoghurtok, melyek az egészséges életmód fontos szereplői lehetnek, érzékenyeknek is. Nagy mérföldkő az is, hogy műanyag csomagolás helyett retró üvegpalackokba csomagolják az új termékeket, ezzel pedig a cég nagyban csökkenti ökológiai lábnyomát. A palackok újrahasznosított üveg, úgynevezett üvegcserép hozzáadásával készülnek, az Orosházi Öblösüveggyárral együttműködésével. Sőt, ennek az újrahasznosítandó anyagnak az olvadáspontja alacsonyabb, így gyártás közben további energiát takarítanak meg .
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A sajtóreggelin Barcza Zsuzsanna dietetikus mesélt a laktózmentes termékekkel kapcsolatos tévhitekről, és arról is, hogy egyáltalán mi okozza ezt az intoleranciát a magyarországi lakosság 15-20%-nál. Valóban nagy százalékban az életvitelünk, táplálkozásunk felelős ezért, ám sokan egyértelműen a “rossz” tejeket, mű tejtermékeket okolják kizárólag a laktóz intolerancia miatt. Igazság szerint az összes élelmiszerben előforduló adalékanyagok, tartósítószerek is tehetnek arról, hogy nehezen emésztjük meg a teljes tejet. De további külső- és belső hatások is felelősök azért, hogy kevés laktázt termelünk.