A tiszta vizet sokan garanciának vesszük, pedig nem az: a mindennapi életünk során elhasználódott víz újra “használhatóvá” tétele igen komoly tervezés, illetve munka eredménye, amely évtizedek alatt megtervezett üzemekben zajlik. A város legrégebbi és egyben legkorszerűbb szennyvíztisztítója a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, amely olyan komolyan veszi a fenntarthatóságot, hogy 98%-ban megtermeli a saját működéséhez szükséges energiát is. A víz világnapja alkalmából mi is körbenéztünk itt.

Magyarország első szennyvíztisztítójának helyét 1952 decemberében jelölték ki, célja pedig a Pesterzsébet, Kispest, illetve Pestszentlőrinc vizének a tisztítása volt. Az üzem működésére egészen 1966 szeptemberéig kellett várni, az építkezés közben a terveket pedig többször is átdolgozták. A '80-as évektől kezdve az üzemet fokozatosan elkezdték bővíteni, fejleszteni, amelynek eredménye Budapest (és az ország) jelenleg legkorszerűbb és legzöldebb szennyvíztisztítója, amely a 2016-os víz világnapja alkalmából megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

Az üzem első ránézésre inkább hasonlít egy kellemes parkra, annyi különbséggel, hogy a medencékben fürdeni nem érdemes, és alkalmanként kellemetlen szagokat is felénk hozhat a szél. De a látványos botanikuskertek sem andalogni vágyó pároknak vagy biológusok szórakoztatására készült – itt mindennek fontos feladata van, az eredmény pedig a tisztavíz, amit garanciának veszünk, pedig nem az.

Így működik:



1. Mechanikai tisztítás: Először a nagyobb méretű, darabos szennyeződéseket távolítják el, majd dobrácsok segítségével kiszűrik a 10mm-nél nagyobb szennyeződéseket. A homok- és zsírfogóban a szervetlen anyagokat kiülepítik, majd ezeket a kotrók segítségével eltávolítják a medence aljáról. A zsír- és olajszennyeződéseket légbefúvással a víz felszínére terelik, ahonnan már könnyedén kiszedik őket. A mechanikai tisztítás utolsó állomásai az úgynevezett ülepítő medencék, ahol a visszamaradt szerves anyagokat távolítják el, amelyek egyébként nyersiszapként (bioenergia) hasznosításra kerülnek.

2. Biológiai tisztítás: A folyamat talán legizgalmasabb része, amelyben fontos szerepet játszanak a telepen működő botanikus kertek növényei is, amelyek 0,5-1,5 méterre nyúló gyökérzete – a mesterségesen telepített biofilmekkel együtt – kiváló életteret biztosít a szervesanyagokat lebontó mikroorganizmusoknak, amelyek a befújt oxigén segítségével lebontják a szennyvíz oldott szervesanyag tartalmát. A környezettudatosság egy fontos jele, hogy a növényeket permetezés helyett fürkészdarazsakkal, ragadozó poloskákkal és katicabogárakkal védik. A folyamat végén a megtisztított víz utóülepítőkbe kerül, majd mentesítik még a foszfortól és a nitrogéntől, ezek után pedig a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba folyatják, ahol újra a természet körforgásába kerül.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep talán legfontosabb tulajdonsága, hogy 98%-ban önfenntartó, tehát a vízből kinyert dolgokból egy igen bonyolult folyamattal biogázt állít elő, amelynek segítségével biztosítja a saját energiaszükségleteit. Az üzem ezenkívül fontos környezetvédelmi missziót is magára vállalt, ugyanis számos gyerekcsoportot fogadnak, akiknek szeretnék elmagyarázni a fenntarhatóság és a tiszta víz fontosságát.

Akit részletesebben érdekel a folyamat, valamint az ezután működésbe lépő iszap- és hulladékgazdálkodási technológia, annak érdemes ide kattintania.

Címkék