Lassan már sushit is annyian rendelnek, mint pizzát, és szinte minden kombinációt megtalálunk belőle a város több pontján. Bár szeretjük, mégis azt gondoltuk, hogy a makikkal és nigirikkel már nem lehet csodákat tenni, két napja viszont rendelhető Budapesten a gyümölcs sushi, ami egy egészen egyedi íz- és összetevő kombinációt hozhat be a köztudatba, amellett hogy még egészséges is. Az ötletgazdák ellátogattak hozzánk a szerkesztőségbe egy látványtesztre.

Pár napja rendelhető a The Fruit Sushi, azaz a gyümölcs alapú sushi, amely mind a látványt, mind pedig az összetevőit tekintve egyedinek számít a hazai kínálatban, de állítólag a világon is: eddig csak kevesen próbálkoztak hasonlóval. Ezért örülünk, hogy Budapesten már házhoz rendelhető, hamarosan pedig egy ezzel foglalkozó étterem is nyílik a fővárosban.

A kínálatban kistekercsek, nagytekercsek és golyók szerepelnek: a tekercsek alapját a kókusztejes rizs és a mangós szójalap alkotja, amelyeket “kifordítva” tekernek fel valamilyen gyümölcs köré, majd megszórják őket különböző finomságokkal, például pisztáciával, mákkal, mogyoróval, liofilizált meggyel és áfonyával.

Nekünk a “golyók” ízlettek a legjobban, amelyek a 13 éve ázsiai konyhával foglalkozó séf találmányai: ezek tulajdonképpen olyan rizslabdák, amelyeknek a közepén csoki és gyümölcs van, majd az egészet bevonják a már korábban említett szórások valamelyikével. Ezek 2200 Ft-ba kerülnek, egy adag pedig 5 db-ot jelent. Ez a mennyiség pont annyi, amennyivel azért jóllakunk.

Jelenleg 10 különböző gyümölccsel dolgoznak: van banán, ananász, eper, kiwi, körte, mangó, zöld alma, szőlő, narancs és sárgadinnye. A kistekercsekből egy csomag 6 db-ot tartalmaz (800 Ft), a nagytekercs pedig 8 db-os kiszerelésben érkezik (2000 Ft). A szettek sajnos még nem kombinálhatók, de az étterem megnyitásával erre is lesz lehetőség.

Mindenhez kérhetőek házilag készített szószok is, amelyek között van például mangó-yozu, fehér csoki, étcsoki vagy karamell, amelyekbe ugyanúgy mártogathatjuk a pálcika segítségével az általunk választott ételt, mint a sushit a szójaszószba.

Ezek az ételek egyébként desszertnek minősülnek, annak ellenére, hogy nem túl édesek, és ha valakinek olyan kedve van, akkor főételként is fogyaszthatja őket. Ez egy komolyabb diéta esetén is érvényes, hiszen ezek a fogások nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, ízüket a kókusztejnek és a gyümölcsöknek köszönhetjük, így még egészségesek is. Ha valaki mégis az édesebb ízeket preferálja, akkor az némi extra csokiszósszal például könnyen elérheti a kívánt hatást.