Shopping

Haute couture egy pesti utcában: Galamb Szabóság

Fotó : Juhász Norbert / We Love Budapest
Haute couture egy pesti utcában: Galamb Szabóság

A Galamb utcában kezdték, ma a Zoltán utcában működnek. Az utcáról nem sokat látni, bent, elsősorban a pincében viszont nagy dolgok történnek. Az alábbiakban egy olyan üzletet mutatunk be nektek, ahol az olasz csúcsmárkákkal vetekedő öltönyöket, ingeket és nyakkendőket készítenek – méret alapján.

A szabóság története néhány évvel ezelőtt indult egy másik pesti utcában. A lakást kinőtték, üzlethelyiséget váltottak, és más szakember készíti a méretre szabott férfi öltönyöket, ingeket, télikabátokat, nyakkendőket és díszzsebkendőket. Ami megmaradt, a nemes anyagok és a csúcsminőségre törekvés.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Mindez kiváló minőségű angol szövetekből, egyedi, csak ide gyártott gombokkal, amelyeket Olaszországból szereznek be. Az egyik típus például egy különleges kagylófajta héjának csiszolásával készül.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Itt minden egyedi, pontosan a vásárló igényei szerint készített. Egy új öltöny úgy készül, hogy a vendég bejelentkezik, besétál az üzletbe, majd Baranyi Csaba tulajdonossal együtt kiválasztják a szövetet és a fazont. A legtöbb ide betérő figyel a megjelenésére és van elképzelése a stílust illetően, de természetesen mindenkinek tanácsadással segítenek, hogy a hozzá legjobban passzoló ruhadarabot találják meg.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A Nápolyból érkezett szabó, Girolamo elkészíti a szabásmintát, majd munkatársaival véglegesítik a terméket. A tavaly ősszel érkezett szakember tudása elengedhetetlen a sikerhez.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
A kész öltönyhöz összesen két próba szükséges az olasz szabóval, a harmadik alkalommal jutnak hozzá a ruhához. Nem olcsón, de minden relatív, hiszen egy hasonló minőségű öltöny külföldön 5000-6000 euró, itt körülbelül a feléért vállalják a gyártást.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Az üzlet tehát a Galamb utcai “lakásszabóság” után kapta a nevét, úgyhogy elég nagy szerencse, hogy nem mondjuk a Vágóhíd utcából indultak. Ma a Kossuth tértől nem messze működnek, itt készül minden, kizárólag kézzel, még varrógépet sem használnak, de azért begyűjtöttek egy szép régi Singert.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Az üzletbe kívülről nem nagyon lehet belátni, ezt az exkluzivitást pedig szeretnék is megőrizni. Az enteriőrről csak annyi mondhatunk, hogy nagyon egyszerű, de a világon bárhol megállná a helyét.

1054 Budapest, Zoltán utca 12.
Facebook