Az amerikai fotográfus afgán kislányt ábrázoló, 1984-es felvétele a világ egyik legismertebb képe. McCurry életműve azonban jóval összetettebb, mélyebb annál, hogy egyetlen ikonikus fotóval leírható lenne, gyakorlatilag a Föld bármely országában képes volt egy-egy emblematikus kép megalkotására, ha úgy tetszik, mindenhol megtalálta a maga afgán kislányát, a tiszta szempárokat, az eltűnőben lévő kultúrákat, a különös és hétköznapi helyzeteket. A tegnap délután megtartott megnyitó után mától látogatható a lenyűgöző felvételekből összeállított kiállítás a Műcsarnokban.

Egyre több olyan kiállítás nyílik Budapesten, amely akár nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat – a legendás amerikai fotós tárlatai pedig mindenképpen a közönségvonzó események közé tartoznak. Tegnap délután hivatalosan még meg sem nyitották az eseményt, és bent talán éppen az utolsó simítások zajlottak, de többen már a Műcsarnok homlokzatára függesztett molinó alatt tájékozódtak, hogy mikortól lehet bemenni. Mindenképpen jó jel ez – egyben erősíti Budapest szerepét Európa kulturális térképén.

Persze kiállítást nem ezért rendez egy intézmény. McCurry járt már Budapesten, még a nyolcvanas években, ekkor több hétig lakott a Budai családnál, akikkel a mostani megnyitó ünnepségen újra találkozhatott.

A művész ugyanis nem elégedett meg annyival, hogy a munkáiból egy budapesti tárlat nyílik (amely korábban még nem volt a magyar fővárosban), mindenképpen részt akart venni személyesen is ezen az alkalmon, ez pedig lehetőséget teremtett a találkozásra is.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a tárlaton mintegy hatvan fotó szerepel a művész ázsiai képei közül. McCurry fotói elsősorban a konfliktusok sújtotta területeket, az eltűnőben lévő kultúrákat, ősi hagyományokat és a kortárs kultúrát mutatják be. A két helyiségben helyet kapott színes nyomatok viszonylag nagy méretűek és rendkívül látványosak.

A kiállítás két kurátora Bán András és Tulipán Zsuzsa.