Sötétben sokkal felszabadultabb az ember. Mármint, aki nem fél. Az Ó utcában a Farm égisze alatt működő Blind Bar az ország egyetlen olyan bárja, amely erre játszik rá: a koromnál is feketébb sötétben várja a vendégeit.

A visszajelzésekből kiderül, hogy mindenki meglepődik, mennyire sötét van odabent és hogy tényleg semmit nem látni, mivel a néhai kerékpártárolóból kialakított zsilipes helyiségbe a legkisebb fény sem szűrődik be.

"Szabadulószobákkal foglalkozom, és mikor kiderült, hogy a Farmon akad egy kihasználatlan terem, akkor javasoltam, hogy inkább valami mást találjunk ki. Egy filmben láttam hasonlót, amelyben egy pár ment be egy totálisan sötét szobába randizni, innen jött az alapötlet, és köttetett meg a sötét üzlet" – meséli az alapítás körülményeit az egyik ötletgazda, KoltaiBalázs. A Farm konyhája adott volt, így hamar összekapcsolták a kettőt.

A két éve működő BlindBarban a hidegtálas vacsorákon kívül borkóstolót, mixerversenyt, rajzolást, ital- és tárgyfelismerést, illetve ehhez hasonló programokat szerveznek – leginkább céges csapatépítésre. "Sokan meg vannak győződve arról, hogy csukott szemmel is tudnak például mojitót készíteni. Épp ezért kitaláltuk a mixerversenyt: a hozzávalókat kipakoltuk a pultra, és miután elkészültek az italokkal, jöttek a meglepetések a kolbászos-fokhagymás mojitók formájában. Pláne, hogy ezeket meg is kellett kóstolniuk a résztvevőknek” – folytatja RostásGergely, a Farm tulajdonosa.

Maga a vacsoraprogram (melynek ára itallal együtt 6980 Ft) teljesen veszélytelen, bár klausztrofóbiásoknak és pánikrohamban szenvedőknek értelemszerűen nem ajánlott. A felszolgálók vadászoknak készült éjjellátó kamerával a fejükön közlekednek, mellyel nagyjából egy méterre látnak pontosan, de csupán zöldes árnyalatokat. Kint a pultnál monitoron követik a benti eseményeket; ha a vendég valamit kérni szeretne a személyzettől, kézfeltartással jelzi. Az étkezés evőeszközmentesen, a kezeinkkel történik, az ételek pedig semmiféle szaftos-folyós-mócsingos dolgot nem tartalmaznak, tehát nyugodtan fel lehet venni a fehér inget. Más kérdés, hogy bent aztán tényleg nem a ruha teszi az embert.

Amint belépünk – egészen pontosan bevezetnek minket – a "sötét kamrába", első feladatunk a székünk megtalálása. Második, harmadik, sokadik randevúnál elhangzó „Mondták már, milyen gyönyörű a szemed?” bókok, vagy az étterem enteriőrjét dicsérő szavak azonnal elvesztik létjogosultságukat. A sikerélményt a megvalósult koccintás vagy a szívószál szemünk helyett szánkba juttatása jelenti.

„Micsoda bőség!” Kevin McCallister szavai jutnak eszünkbe az elénk pakolt hidegtálat látva végigtapintva. Házi készítésű kolbászok, sonkák, többféle sajt, valamint zöldségek hevernek a két tenyérnyi méretű tányéron. Nem gondolnánk, mekkora hátrányt jelent az étkezésnél a látásunk elvesztése. Viccesen hangzik, de néha percek kellenek egy-két zöldség felismeréséhez („Tényleg, ez uborka!”), hogy a sajtok megkülönböztetéséről már ne is beszéljünk. Aki egy hagyományos vacsoránál bizonyos rendszer szerint végzi az adagolást, tehát mondjuk előbb a húst, aztán a kenyeret, utána a sajtot, majd a zöldséget burkolja be, itt azonnal felboríthatja a megszokott rutinját, mert kb. azt eszi, ami szó szerint a kezei közé kerül.

Az adag emberes, mert percekkel és sok-sok falattal később is úgy érezzük, mintha valaki sunyiban újrapakolná a tálat: akárhová nyúlunk, találunk valamit. Egyébként kellemes háttérzene szól közben (nem, nem a Blind Myself), a szomszéd asztalnál zajló beszélgetésekbe a körülmények miatt jobban bele lehet hallgatni. A tulajdonos elmondása szerint született már barátság két teljesen ismeretlen asztaltársaság tagjai között.

Ahogy említettük, elsősorban csapatépítésre lett kitalálva, de randiprogramnak is kiváló. Egyszerre négy párt tudnak fogadni, akik úgy egy órát töltenek el a sötétben. Vegetáriánusok, vegánok vagy laktózérzékenyek nyugodt szívvel bejelentkezhetnek, ugyanis számukra külön menüvel készülnek. Ha már bejelentkezés: hétvégenként 2-3 hétre előre érdemes foglalni, hétköznap esténként könnyebben be lehet jutni a sötét világba.
Blind Bar1066 Budapest, Ó utca 14.WeboldalFacebook-oldal