Húsos helyekből sosem elég, mindegy, hogy kolbászról, grillezett ételekről vagy egyéb különleges metódussal készülő finomságokról beszélünk. A magyaros vonalat elhagyván, a barcelonai illetőségű Butifarring franchise-lánc első budapesti egységét látogattuk meg, illetve a valódi amerikai BBQ-módszerrel operáló Budapest Barbecue Companyban jártunk.

Butifarring 

Butifarring – a Múzeum körútra tartva többször ízlelgettük ezt a szót. Idegen és vicces a kifejezés, ahogy a kirakatban pirosló szárnyas malac is megmosolyogtat. Persze nem a szóvicc a lényeg, hanem a produktum, ami nem más, mint a spanyol kolbászos szendvics, amelyről másfél éve már olvashattuk a Világevőn. Akkor a szerző, aki beleszeretett a katalán,g Josperben készített kolbászokba, még vágyálomként írt a barcelonai helyről. Véleménye szerint nagyot robbantanának fővárosunkban a butifarrák. Az idő pedig eljött, ugyanis a Nemzeti Múzeummal szemben mostantól jellegzetes, szívecskés-malacos logójával várja vendégeit a street foodos.A hely kialakítása egyszerű, a főszereplő a faszenes Josper-kemence, amelyben sorra sülnek a kolbászok, melyek később a kívül roppanós, belül puha, szigorúan 00-s lisztből készült bagettbe kerülnek, friss zöldségekkel és kívánság szerinti szószokkal megkínálva. Az alapkolbász kétségkívül eltér az általunk megszokott vonalon mozgó magyarostól, sóval és borssal ízesítik, ezáltal egy natúrabb ízt kapunk. A paprikás, fokhagymás kolbászon szocializálódottak lehet, hogy nehezebben fogadják a klasszikus verziót (990 Ft), ám a gombával, kecskesajttal, kéksajttal gyúrt hús, a csirkekolbászos változat vagy a „morcil” névre hallgató személyes kedvencünk markánsabb ízvilága közelebb áll majd hozzájuk. A morcilla (1490 Ft) lényegében három darab spanyol, tojásos-krumplis-sonkás hurkával készülő szendvics. Az egészet pedig megéri lekísérni egy szintén faszénen készült krumplival, aminek nagyon jól áll az aioli szósz.
Gyorsan elkészíthető, klasszikus street foodot kínál tehát a Butifarring, ami a Kálvin-Astoria-Egyetem tér háromszögben új alternatíva lehet a „gyorsan bekapok valamit” esetekre.

Butifarring Budapest
Web



Cím:
1053 Budapest, Múzeum krt.27.


Hétfő-Péntek: 11:00-19:00

Budapest Barbecue Company

A szimpatikus attitűd és a professzionalitás nem véletlen a
Budapest Barbecue Companynál: a hely megálmodója egy vendéglátásban tapasztalt testvérpár. A sok-sok év munka után saját projektbe fogtak: valódi BBQ-technológiával készült húsokkal szeretnék etetni Budapestet. Őszintén szólva, leginkább fesztiválos kitelepüléseken találkozunk BBQ-tojásokkal vagy smokerrel, a Southern Pride nevű gigantikus füstölőkemence a városban még pont egy helyen működik (a BBC-n kívül), ám ott nem csak a barbecue életérzés a jellemző. Ami viszont 100%-ban jelen van a BBC-ben.
Nagy üzlettér, megannyi asztal, amerikai dizájn, tévék meccsnézéshez, szénnel megoldott borítás a falon és rengeteg színes cégér adja a jenki hangulatot. Semmi túlbonyolítás, a tömörfa asztalokon terítő helyett a steakhez adott evőeszköz és a szószok sorakoznak. Tipikusan az a hely, ami lehet, hogy mindennap bővül még egy kis részlettel (újabb táblák, fényreklámok).


Az államokbéli atmoszféra mellett természetesen a húsokra kerül a fő hangsúly. Egy „tanulmányi út” tapasztalatai alapján tették össze fejben a BBC koncepcióját. A testvérek heteken át utaztak a déli államokban egy óriási autóval, több rekesz sörrel és whiskey-vel. Meg-megálltak a legjobb barbecue-éttermekben és útszéli kitelepüléseknél Mississipiben, Louisianában és Texasban is, a csillogás helyett azokat az autentikus helyeket választották, ahol a nagy semmi közepén vidám amerikai társaságok már délutántól várják az órák alatt elkészülő húsokat – sörrel, zenével, tényleg egész napszakokat végigbeszélgetve, amíg a borda, a kolbász, a csülök, a pulled pork a legomlósabb állapotba kerül. Megjárták a Franklin BBQ-t, a Salt Licket is.

A BBC húsai 3,5-14 órán át sülnek alma- és hickoryfa füstjében, speciális fűszerezéssel. Olyannyira nem engedtek a minőségből, hogy például a marhaszegy és az oldalas Amerikából érkezik (USDA minősítéssel ellátottak, s ezt az étlapon is feltüntetik). Az Almost Heaven USDA fogást meg is kóstoltuk (3490 Ft), az árban bennefoglaltatik két köret is. Finom füstös íz, szuper állag jellemzi a szegyet, vékony és lágy zsírréteggel. Az óriási adag Forever West néven futó sertésoldalast (2490 Ft) is kipróbáltuk. A borda nemcsak omlósnak és kiválóan fűszerezettnek bizonyult, de a szeleteléssel sem kellett bajlódnunk. Amint a villa hozzáért a szósszal bekent húshoz, azonnal elvált a csonttól – levált magától, a hosszas hőkezelés miatt.Hamburgert, salátákat, falatokat (chili con carne - 990 Ft, csirkeszárnyak - 990 Ft, tacót (990-1090 Ft), grillsteakeket, húsokkal turbózott szendvicseket is rendelhetünk, nagyon széles a választék, de erre csak legközelebb kerül sor, mert a két BBQ-húsos főétel erősen embert próbáló adag. Amit vétek lenne kihagyni, az a forró pekános pite, vaníliafagyival (890 forint). Tavasztól már nagy terasszal kibővülve, sportesemények idején közvetítéssel is várják az amerikai életérzés vagy éppen a BBQ eljárás kedvelőit. Megsúgjuk, hogy a sör nagyon jó áron kapható, így lehet, hogy a nagy streetfood-mánia finisében hamarosan áttérünk erre a bár kevésbé kímélő, ám annál élvezetesebb műfajra. Sörrel kísért, lassan készült húsokra, nagy baráti társaságokkal.