Véglegessé vált a Néprajzi Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton részt vevő építészirodák köre: az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény épületének megtervezéséért összesen tizenöt magyar és külföldi, köztük több világhírű építésziroda száll ringbe.

Az új Néprajzi Múzeum tervezéséért induló neves pályázókról már korábbi cikkünkben írtunk, mostanra pedig véglegessé vált a nemzetközi tervpályázaton részt vevő építészirodák köre: nagyon nagy nevek maradtak a listán. Az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia első számú magyarországi intézménye, múzeumtudományi műhelye, az új épület megtervezéséért összesen tizenöt magyar és külföldi, köztük több világhírű építésziroda száll ringbe.

A Városliget Zrt. 2015 decemberében írta ki a tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére, most pedig lezárult az úgynevezett előminősítési szakasz, amely a pályázók névsorát véglegesíti. Így többek között olyan tervezők mentek át a rostán, mint Zaha Hadid, az ő nevéhez a római 21. századi művészeti múzeum, a MAXXI és a Glasgow-i Közlekedési Múzeum fűzödik, emellett elnyerte az építész szakma Nobel-díját jelentő Pritzker-díjat. Pályáztak továbbá a magyar múzeum megtervezéséért az athéniAcropolis Museum (Bernard Tschumi Architects), az új kaliforniai Google székház tervezői (BIG) és a szentpétervári Hermitage múzeumot jegyző, szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas is.

Ahogy azt már szintén megírtuk korábban, az új Néprajzi Múzeum a Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén kap majd helyet, a beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el, az eredményhirdetés várhatóan 2016 májusában lesz. Az újjászületett Néprajzi Múzeum a Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit.
Az induló irodák a teljesség igényével: Zaha Hadid, Gmp Architekten, Architecture Studio , MVRDV, BIG – Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.