Az egyik legszuperebb alulról jövő kezdeményezések között tartjuk számon a Nyitva! Fesztivált, mely a helykereső projekteket és a kihasználatlanul álló, egykor jobb sorsot megélt üzlethelyiségeket hozza egy platformra. A pályázat lezárult, a zsűri 28 ötletet talált igazán izgalmasnak, s most 2016. február 12-ig ezek a projektek keresik olyan budapesti üzlettulajdonosok jelentkezését, akinek van üresen álló területük. Ha csak egy hónapra is, de talán újraéledhet a Rákóczi út vagy a Kossuth Lajos utca!?

Egy hónap ingyenes bérbeadásért cserébe akár hosszabb ideig tartó együttműködés is létrejöhet, míg a szolgáltatói részről gyakorlatilag tét nélkül próbálják ki magukat az ötletgazdák. Ez a "játék" a realitásban nem működik, hiszen ha X. Y. egy organikus kávézót vagy bio bicikliműhelyt nyitna, bizony nincs lehetőség a próbaidőre. Rengeteg pénz, fáradtságos munka útján indulhat el a vállalkozás, és nincs arra sem garancia, hogy valóban rentábilis lesz. Ezért nagyszerű a Nyitva!, hiszen mindkét félnek próbaidőt kínál, közben számos érdekes ötlettel ismerkedhetünk meg, és simán elképzelhető, hogy a vállalkozás annyira szárnyra kap egy hónap alatt, hogy hosszabb időre is maradnak majd az ideiglenes bérlők. Tudunk is egy jó példát erre tavalyról: a Naspolya Nassoldát.


A budapesti szunnyadó, üres üzlethelyiséggel rendelkező tulajdonosok február 12-ig jelentkezhetnek, hogy új élettel töltsék meg kisebb, vagy nagyobb üzletüket, egyelőre egy hónapra, térítésmentesen.

A 28 pályázó között találunk társadalmi szerepvállalással kapcsolatos, vallási, etnikai ügyekkel foglalkozó, művészeti, dizájner, turisztikai, kulturális vagy akár egészségügyi projekteket is. Átnézvén őket, mi is kiválasztottuk az 5, nekünk leginkább tetsző, a megszokottól eltérő, hiánypótló vállalkozást, szervezetet, ötletet.

Gondnok Projekt:

"A fesztivál 30 napja alatt egy üres térbe minden nap új kép kerül, más alkotótól.

De a kiállítás főszereplője egy hirdetés útján kiválasztott teremőr. Ő a kiállítás alakítója, aki kihelyezi a képeket és videó dokumentációval véleményezi azokat.

30 nap/ 30 kép/ 1 teremőr"
Kert a városban: "A belvárosba csempészett természet helyszíne beszélgetéseknek, közösségi programoknak, ahol érezhetjük és megélhetjük egy támogató közösségben az alkotás örömét, a természet közelségét. Az üzlet külön sarokban mutatja be az élhető irodai környezetet, virágokkal és kiegészítőkkel megrakott polcokról ötleteket meríthetnek a betérők és maguk is alkothatnak valami egyedit. "
SZFE Mozgókép bolt:

"Az SZFE Mozgókép Bolt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem galériája, filmklubja, kísérleti műhelye és “reklámfelülete”. A Boltot az egyetem hallgatói működtetik, saját munkáikat mutatják be. Vizsgafilmjeik mellett lehetőségük nyílik kiállítani saját műveiket, művészeti formák más területeit is érintve (fotó, grafika, festészet, hang, színház), lehetőségük lesz kísérletezni, közös projekteket létrehozni."

Plan-T:

"Az alapítók terve szerint az üzletben gyógy-, fűszer- és szobanövények és ezzel kombinált háztartási eszközök és belső lakberendezési tárgyak vásárolhatóak meg, melyek elsősorban hazai termelők és alkotók terményei vagy termékei. Az üzletfunkció mellett galériaként szeretnék működtetni a teret, ahol kortárs képzőművészek mutatkozhatnak be a “land-, environmental-, ecological art” tematikához illeszkedő munkáikkal."
Szurikáta Type1:

"Van egy súlyos gyermekbetegség, az 1-es típusú cukorbetegség, amit nagyon sokszor túl későn, életveszélyes állapotban diagnosztizálnak, mert az emberek nem ismerik annak tüneteit: sokat iszik, sokat pisil, fáradt, fogy. Ezen szeretne változtatni a Szurikáta Alapítvány a Type1 infópont életre hívásával. Segítségével a szülők, pedagógusok és a gyerekek megismerhetnék a betegséget. A fesztivál idején gyermekfoglalkozásokra, rendhagyó biológiaórákra és pedagógus edukációra kerülne sor. A járókelők hetében tanácsadással, kóstolókkal csalogatják majd az érdeklődőket. Az „utca emberét” a program teljes ideje alatt az üzlet kirakatának és az üzlet előtti térnek a provokatív kialakításával szeretnék odavonzani."