2016-ról már most lehet tudni, hogy jó néhány jelentős budapesti kulturális eseményt tartogat számunkra. Összegyűjtöttük a szerintünk legérdekesebbeket a koncertek, fesztiválok és sport világából, de fontos megemlíteni, hogy azok közül válogattunk, melyeknek már van bejelentett pontos dátumuk.

KoncertekAz Imagine Dragons európai koncertkörútra indult az elmúlt év végén. Hazánk is szerepel turnéjukban, az amerikai fenoménok január 20-án lépnek színpadra a Budapest Arénában!

2015. november 13-án a párizsi Bataclan klubban több mint nyolcvan ember halt meg egy terrortámadásban az Eagles Of Death Metal koncertjén. Akkor és ott a zenekar európai turnéja félbeszakadt. Jesse Hughes és Josh Homme rakenroll-bulizenekara azonban nem adja fel, és nem hajol meg a terror előtt: az Eagles Of Death Metal februárban visszatér Európába, hogy bemutassa tavaly megjelent új lemezét. Az EODM az A38 Hajó szervezésében Budapesten is fellép, február 20-án, az Akvárium Klubban!

A Scorpions a rockban eltöltött fél évszázadát Return To Forever című 19. stúdióalbumával és egy jubileumi világ körüli turnéval ünnepli, amely tavaly május 1-én indult Kínában és 2016 tavaszán ér majd véget. A jubileumi koncertkörút hazánkat is érinti, február 29-én játszanak a Papp László Budapest Sportarénában!

Tagadhatatlan, hogy a színes-szagos rádióbarát popdalok egy sokkal szélesebb körrel ismertették meg Marinát, ám az énekesnő platinaszőke haját hátrahagyva úgy döntött, visszatér a gyökerekhez. Így született meg a harmadik nagylemez, a Froot, melyről március 3-án, az Akvárium Klubban hallhatunk dalokat a Marina and The Diamondstól.

Újra Budapesten a harmincadik születésnapját ünneplő NYHC legenda, a Sick of it All! Március 10-én a Dürer Kert falait bontják le a legendák. A stoner egyik legnagyobb klasszikusa két év után újra a magyar fővárosban! A MonsterMagnet ezúttal nem új lemezt mutat be, hanem több mint negyedszázados karrierjének talán legjobb korszakát, az A&M Records-nál megjelentetett négy lemezét idézi fel. Hatalmas slágerzúzda lesz az A38 Hajón március utolsó napján!

Lara Fabian kanadai énekesnő világszerte óriási népszerűségnek örvend, hangjának ereje, merészsége és technikai virtuozitása elbűvöli a közönséget – április 26-án a Sportarénáét fogja.

Közel öt évtizede egy mennydörgéssel és távoli harangzúgással indult, majd belekezdtek abba az irtózatos riffbe, amely megrengette a világot. A valaha volt legkeményebb rockhangzás csendült fel.

Az orfeumok királyai, a budoárok trubadúrjai, a pokol dalos pacsirtái, a téboly angyalai: a The Tiger Lillies, az összetéveszthetetlen, hamisíthatatlan, zseniális angol trió, amelynek minden koncertje színház, kabaré, operett, cirkusz, varieté, s még annál is sokkal több. Május 12-én az A38-ra kell becsekkolnod, hogy láthasd őket.

A Black Sabbath búcsúturnéjának európai része Magyarországon indul június 1-én, a Budapest Arénában, az ígéretek szerint felülmúlva minden korábbi turnét egy új, hipnotikus erejű produkcióval!

A legendás The Cure 2016 őszén 17 országban összesen 30 koncertet ad a kontinensen, ez lesz az első turnéjuk 8 év után.

Ennek a limitált számú fellépésnek hazánk is része lehet, Robert Smith bandája október 27-én lesz látható a Budapest Arénában.FesztiválokAz idei Budapesti Halfesztiválon február 12-14. között kitüntetett figyelmet kap a szürke harcsa, vizeink legnagyobb hala, mely kifogását is kipróbálhatják a vendégek az interaktív eszközökön. A 86 éves korában elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg majd a 2. Magyar Filmhét.
A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által 2016. március 1. és 6. között szervezendő filmes eseményen a 2015-ben bemutatott hazai filmes alkotások mellett a közönség válogatást láthat majd a neves operatőr munkáiból, fényképeiből, illetve az őt bemutató dokumentumfilmekből.

A 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál színes összművészeti műsorral várja az érdeklődőket: komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, pop, világzene, tánc, színház és képzőművészeti program is része a kínálatnak április 8. és 24. között.

A 120 éves pesti Nagykörút lesz a Budapest100 helyszíne április 16-án és 17-én. A nagykörúti épületek koruktól függetlenül csatlakozhatnak a programhoz.

A lassan egy évtizede fejlődésnek indult, és ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számító Gourmet Fesztivált május 12-15. között rendezik a Millenárison, ahol ismét egy időben és egy helyen vonultatják fel Magyarország legjobb éttermeit, borászatait, és kézműves élelmiszertermékeit.

A Brain Bar Budapest
Kelet-Közép-Európa legnagyobb inspirációs fesztiválja, ahol a résztvevők közösen gondolkodnak a jövőnket alakító, technológia által vezérelt változásokról – idén június 2. és 4. között.

A '80-as és '90-es évek világsztárjai és exkluzív hazai produkciók egy impozáns, grandiózus show keretein belül láthatóak majd. Hasonló rendezvényen eddig soha nem látott hang- és fénytechnika, látványelemek, egyedi színpadkép, LED-falak, előre koreografált tánc-show és rengeteg meglepetés.

A Total Dance Festival
közönsége egy időutazáson vehet részt, ahol több hazai és külföldi ’90-es évekbeli sztár segítségével élhetik újra gyermekkorukat, tinédzseréveiket június 4-én a Budapest Parkban.

A Sziget 2016-ban is, mint eddig hosszú évek óta újra szerdától szerdáig, azaz augusztus 10-től 17-ig várja a fesztiválozókat. Néhány sztárfellépő neve már ismert: érkezik a Hajógyárira többek között a

Bastille, a Bloc Party, a CHVRCHES, Nicky Romero és a Sum 41.

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan művészeti kompozíciót mutat be Európa talán legkülönlegesebb kiállítási csarnokaiban, amely bár a legpatinásabb nemzetközi vásárokról ismert kiállítóknak is lehetőséget ad, kiemelten kezeli a máshol talán még nem is látott, a nemzetközi színtéren még fiatal galériákat és művészeket – köztük a jövő épp most feltörekvő sztárjait október 13. és 16. között.

10 hektáros rendezvényterületen nappal családi programok, disznófeldolgozás bemutatók, kolbászgyúrás és oldtimerek. Rengeteg zenei program! Napközben folklórműsor és disznótoros mulatság, este nosztalgiazenekarok és neves fellépők – mindezek október 16-tól 18-ig a Disznótoros Kolbászfesztiválon várnak rád.SporteseményekFebruár közepén visszatér a Papp László Budapest Sportarénába a magyar jégkorong-válogatott, hogy az olimpiai indulásért játsszon!

Hogy a csapat ott lehessen a szocsi téli olimpián, ahhoz még hosszú út vezet: első lépésként Budapesten kell megnyernie a selejtező tornát.



2016-ban immár harmadik alkalommal tér vissza a Női Kézilabda

Bajnokok Ligája négyesdöntője Budapestre. Az esemény május 7-én a Papp László Budapest Sportarénában a két elődöntővel kezdődik majd, melyet másnap, május 8-án a bronzmérkőzés, valamint a várva várt döntő követ.

A Red Bull Air Race-en a világ legjobb pilótái egy olyan sportágban mérik össze erejüket, ahol sebességet, precíziót és szaktudást kell kombinálniuk. A pilóták a leggyorsabb, legmozgékonyabb és legkönnyebb súlyú versenyrepülőgépekkel versenyeznek, amikor gépeiket egy alacsony magasságban felállított, előre megtervezett légi versenypályán levegővel megtöltött kapuk (Air Gates) között irányítják azzal a céllal, hogy a lehető leggyorsabban érjenek célba, a lehető legkevesebb hibapontot megszerezve – ebben az évben Budapesten július 16-án és 17-én művelik ezt.

A világ legprofibb autósportját aligha kell bárkinek is bemutatni, de valószínűleg ugyanez igaz a Száguldó Cirkusz hazai élményére, és egyben leginkább várt magyar autós eseményére, a Formula-1 Magyar Nagydíjra.

Július 22-ig kell még kibírni.

Fantasztikus volt a 2015-ös jubileumi – harmincadik alkalommal megrendezett – SPAR Budapest Maraton, amelyen összesen 27 860 nevezőt számláltak.

2016-ban sem lesz ez másként, ismét sok ezer futót várnak Magyarország legnagyobb futóeseményére.

Ne hagyd ki te sem, készülj, és legyél ott a rajtvonalnál október 9-én!