A vasárnap tartott Golden Globe-díjkiosztón végre magyar siker született: a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Saul fia nyerte el a nagy presztízsű aranyszobrot. A rendező, Nemes László Helen Mirren brit színésznőtől vette át a díjat, aki külön kiemelte, ez az első alkalom, hogy magyar film érdemelte ki a neves kitüntetést. A cannes-i filmfesztivál fődíja után a Saul fia jó eséllyel pályázik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra is. Nemes nemrég a Los Angeles Timesnak adott interjút, amelyből kiderül, hogy következő filmjét Budapesten fogja forgatni.

„Ez nem lehet igaz” – ezek voltak Nemes László első szavai, miután átvette a Röhrig Géza főszereplésével készült, lebilincselő alkotásnak járó Golden Globe-díjat. A rendező köszönetet mondott a színészeknek, a stábnak, a producereknek és a Magyar Nemzeti Filmalapnak, és rámutatott, hogy míg a holokauszt az idők során absztrakcióvá vált, fontos lenne, hogy az események személyes vonatkozása ne vesszen feledésbe.

A Saul fia kettőt gyűjtött be 2015 legfontosabb filmes elismerései közül, sőt Oscar-jelölést is kapott, és ha elnyeri az Amerikai Filmakadémia nagyszabású díját, a magyar filmipar egyik legsikeresebb alkotásaként vonulhat be a történelembe. Múlt héten Nemes a Los Angeles Timesnak nyilatkozva elmondta, azt tervezi, hogy következő filmjét Budapesten fogja forgatni.

„A film egy sötét tündérmese, amely Magyarországon játszódik, az első világháború előtt, és egy fiatal nőről szól.” – mondta Nemes az amerikai internetes újságnak. „Még nincs kész, dolgozom rajta. De ugyanezzel a csapattal szeretnék dolgozni. Forgatni pedig a magyar fővárosban, Budapesten fogunk.”