Mentes sütik, melyek élvezeti értéke nem kisebb, mint "teljes" rokonaiknak, friss saláták, kávékülönlegességek, dzsúszok, aprósütemények, krékerek várják azokat, akik úgy döntenek, kicsit félreteszik a megszokottat és valami egészségesebbre váltanak. A Fény utcai piac minden bizonnyal legtudatosabb cukrászdájában jártunk, mely neve hawaii nyelven 'köszönöm'-öt jelent.

Szeretünk olyan helyekre látogatni, amik őszinték és közhelypufogtatás, belemagyarázás nélkül működnek. A Mahalo esetében simán meghallgathattunk volna egy térítést, hogy miért jó a paleo, a vegán, a nyers táplálkozás, vagy hogy milyen káros hatásai vannak a finomított élelmiszereknek. Ehelyett viszont egy kellemeset beszélgettünk arról, hogy mennyire szuper alternatív megoldások léteznek már a fővárosban, az egész országban, ha valaki speciális diétát követ, vagy csak úgy dönt, önként lemond a porcukorról. Családi vállalkozásról beszélünk, jelen pillanatban egyetlen alkalmazott sincs a gépezetben, még a família legkisebb tagja is gyakran megfodul az üzletben.

Három és fél évvel ezelőtt még kizárólag a paleo életmóddal foglalkozó boltként üzemeltek, ám az idő előrehaladtával, a vásárlók igényeit felmérve úgy döntöttek, nem teszik le a voksukat egyetlen speciális étrend mellett sem, inkább átalakítják az üzletet egy olyan hellyé, ahol vegán, laktózérzékeny, fehérjealapú táplálkozást követő, cukorbeteg, de egy "mindenevő" vendég is megtalálja a neki tetsző finomságokat és alapanyagokat is. Mindenből tartanak egy kicsit, ami jó, így eszük ágában sincs kijelenteni, hogy ezt a helyet kifejezetten egy bizonyos életmódot követőknek találták ki. Szóljon mindenkinek, aki szereti a hasát, de kicsit odafigyel arra is, hogy ne feltétlenül a sétálós kávét és a junk foodot várja a szervezete alapértelmezett energiaforrásként.

A Mahalo leginkább olyan termékekkel foglalkozik, melyeket gondosan válogattak össze – mind sütifronton, mind akár a dzsúszokat tekintve –, viszont nem helyben készülnek, hanem beszállítóktól érkeznek. Szerintünk ez egy szuper politika, így csak a legjobb termékek kerülnek be a sok nyalánkságtól roskadozó hűtőpultba. Minden sütemény vagy szendvics alatt el tudjuk olvasni a komponenseket, így nem lőhetünk mellé.

Itt a kávé is szuper, ezt pedig természetesen bármilyen alternatív tejjel elkészítik nekünk. Superfoodok (pl: maca, acai, chia) bármihez kérhetőek, ezeket szeretnék még inkább bevezetni, hiszen kevesen ismerik élettani hatásukat vagy ízüket. Mi például egy olyan lattét ittunk, amit matchával turbóztak. Selymes ízéért és aromájáért bármikor felkerekednénk érte. Idénygyümölcsökből készített turmixaik 790 forintos áron kaphatóak, akár alternatív tejjel, tejszínhabbal is kérhetjük őket.

Süteményeik állománya és ára elég széles spektrumon mozog: az igazi kedvencek gyakran visszatérnek, hiszen a Mahalo maximálisan odafigyel a vásárlók kéréseire, igényeire. Kóstoltuk a ház chiapudingját, ami állagra és ízre is kifogástalan volt, és szerencsére egy sós, korianderes mangósalátát is megízleltünk, mely pikáns volt, némi ázsiai beütéssel.


Szerettük, és bármikor visszamennénk, amikor valami egészségesre és tudatosabbra vágyunk. Vagyis a karácsonyi nagy zabálások után biztosan be-betérünk majd a Mahalóba.