Zöldfülű pályaelhagyók helyett igazi "gasztropapák" nyitottak szép borokra és izgalmas tapasokra fókuszáló bárt. Olyat, ami nem feszengős hangulatú, laikusok és borértők is megtalálják számításaikat, miközben kiváló a konyha, és a vezetőség minden rendezvényekkel kapcsolatos ötletre is vevő. Elsőként jártunk az Apropóban, ám biztosan nem utoljára.

Elég sűrűn írunk olyan helyekről, melyek néhány végigbeszélgetett éjszaka eredményeként születtek, s tulajdonosaik/ötletgazdáik vérében sosem csörgedezett vendéglátós vér. Ezzel alapvetően nincs is gond, pláne úgy, ha a szóban forgó hely jóra és ötletesre sikerült. Egész más azonban olyan szakmabeliekkel találkozni, akik értik, érzik és szeretik a gasztronómiát. Bajkai Zsolt és Forrai Miklós éppen ilyenek: évtizedek óta ebben a világban mozognak, nevükhöz kötődik például a '90-es években nagyon népszerű Articsóka étterem (ma: MOST Bisztró) és egy borkereskedés is. Ez a rálátás és a boros kapcsolati tőke adta magát, hogy ne csak vásárolni lehessen a tételeket, hanem megízlelni őket egy kellemes vacsora mellett.Az Apropó neve sem véletlen. Egy nagyvilági életet élő nagybácsitól származik, aki amikor kimaradt éjszaka, mindig azt mondta: ez egy apropó! A borbár épületében pedig anno egy mulató működött, így meg is van a frappáns párhuzam. A logót és az enteriőrt Bonta Gáspár tervezte, a logó betűinek íveit a benti boltívek ihlették. Nem a megszokott indusztriális vonalat követik: a székek vonala, illetve a fa zöldséges rekeszekkel borított fal otthonos érzést kelt, vagyis már ebben is eltérnek a megszokott borbáros, élére vasalt stílustól. Ráadásul a hely kutyabarát, tehát ha valaki kedvencével érkezik, az sem probléma. Mikor náluk jártunk, az egyik asztal alatt pihent Aida, a ház kutyusa is.

A borválasztékot úgy állították össze, hogy főleg kisebb, ám magas minőségű borokat készítő pincészetek tételei is be tudjanak mutatkozni, így a megszokott szelekció helyett egy különlegesebb összeállítást kapunk. Egerből Bukolyi, Kovács Nimród, a Mátrából Benedek, Pannonhalmáról Babarczi, Szekszárdról Merfelsz, Németh Janó, a tokaji vidékről Zsirai, Villányból Ruppert. Emellett olasz tételeket is találunk a borlapon. Az árak teljesen vállalhatóak, pláne, hogy 0,5 és 1,5 decinként poharazzák a bort. Ez nagyon jó hír, mert így akár sok tételt is meg tudunk kóstolni anélkül, hogy delíriumba esnénk. Természetesen egy üveggel is lehet rendelni, a nyitási időszakban az elvitelre vásárolt palackok a feltüntetett ár -30%-on futnak.Ígéretes a konyhájuk is:

tapas rendszerben kínálják fogásaikat. A padlizsán krém, (890 forint) a kacsa rilette, (1090 forint) a szuper delikát kocsonya, (1390 forint) a konfitált kacsacomb cékla pürével (1290 forint) és a selymes vajban párolt garnéla cukkinival (1690 forint) például mind remek választás lehet a borok mellé.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen rendezvényekkel, borestekkel készül majd az Apropó, mert nekünk szuper volt az első benyomásunk.