Azért szeretünk céltalanul járkálni a városban, mert a legváratlanabb helyeken bukkanunk szuper dolgokra. Legújabb felfedezésünk az Atma Centeren belül működő Tortafészek, ahol egy lelkes vegán készít nyers édességeket, amelyek annyira „mindenmentesek”, hogy csodálkozunk, hogy egyáltalán léteznek. Természetesen megálltunk kóstolgatni.

Az Atma Centert valószínűleg nem kell bemutatni azoknak, akiket érdekel az egészség: az intézmény Budán és Pesten kínál vegetáriánus ételeket, kikapcsolódást és természetesen jógát. Ennek Kálvin térhez közeli egységében működik egy Tortafészek nevű hely, amely arra szakosodott, hogy cukormentes, gluténmentes, vegántortákat készít. Náluk semmi nincsen hőkezelve, és minden csak természetes összetevőkből készül.

Nem kell megijedni: csak azért, mert a torta „mindenmentes”, még van benne anyag bőven. A „piskóta” mindig a tortához igazodva készül, és általában különböző olajos magvak, kókuszreszelék, friss datolya változó keveréke. A torták alapanyagai a friss és aszalt gyümölcsök, olajos magvak, kókuszolaj, útifűmaghéj, fűszerek. Az alacsony zsírtartalmú tortáknak csak a vékony „piskótájukba” kerülhet némi olajos mag, körülbelül 100 g egy 14 szeletes tortához. Ezenkívül semmilyen mag, sem pedig olaj nincs bennük, csak gyümölcsök, fűszerek és útifűmaghéj. A különleges technika eredményeként a süteményekben található magvak és gyümölcsök tápanyagtartalma teljes marad, tehát az örök fogyókúrázóknak sem kell, hogy lelkiismeret-furdalásuk legyen.

Hogy éppen mi kerül a pultba, az a piactól függ, vagyis attól, hogy mit tudnak frissen beszerezni, vagy mi az, ami éppen a legjobban tetszik a „cukrásznak” a reggeli beszerzési körút során – mi olyanokkal találkoztunk eddig, mint a csokis naspolyatorta, a citromtorta, a nutellás epertorta, a almás máktorta és a kókuszos fügetorta. Minden szelet 600 Ft-ba kerül.

Természetesen egésztortát is lehet rendelni, ilyenkor viszont a nagy sikerre való tekintettel 5 napos előrendelési idővel dolgoznak, ha pedig nagyon sürgős, akkor 3 napon belül is van lehetőség tortarendelésre, ám ebben az esetben 1500 Ft sürgősségi felárat számítanak fel.

A helyen hamarosan tulajdonosváltás lesz, ami nem fogja érinteni a tortakínálatot. Információink szerint viszont elképzelhető egy kismértékű áremelkedés, de remélhetőleg ez nem lesz több 50 Ft-nál. Egyébként még így is megéri majd, mert ezek az édességek nemcsak finomak, hanem elég laktatóak is.