A szokottnál kicsivel korábban, már november 13-án megnyílt a Budapesti Adventi- és karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren, ezzel kezdetét vette a Téli Fesztivál a fővárosban.

Az évente 3-400 ezer turistát vonzó eseményen 1200 négyzetméteres teraszon kínálják ételválasztékukat inkább a külföldiek pénztárcájához mért áraikkal a melegkonyhák.

A hagyományos ételeken túl megkóstolhatsz aszaltszilvásgulyáslevest, csicsókatócsnit, tépettmalacburgert, HUN-DOG-ot, bárányszendvicset sült paprika-krémmel, kacsazsírban pirított sütőtököt csípős tökmaggal, vagy lúdmáj kolbászt.

Idén a kürtőskalács, a lepény, a sült gesztenye mellett egyéb újdonságokkal is bővül a kínálat. Az édességekre pályázók a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódnit, bejglit, rétest, és mézescsókot is kaphatnak a forgatagban.

A vásár ideje alatt a látogatókat csaknem kétszáz program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást, hétköznaponként 17-20 óráig, hétvégén pedig 16-20 óra között. A gyerekeket hétvégenként 11-16 óra között bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre látogató családoknak kínálnak programot. December 4-ig péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el az érdeklődők a fűtött faházban.

Újdonság a vásárban az ASAPA alkotócsoport által felállított "Malacok húzta szánkókaraván" játszótér, ami egy szánkótalpas mozdonyból és három kapcsolódó kocsiból áll. A vagonokban a vezetőfülkén kívül lesz ökotelefon, golyógurító pálya, 3 dimenzióban mozgatható központi periszkóp, interaktív öko tv, kincskereső játék, etethető "muki" szobrok, beépített hangkeltő eszközök, továbbá különféle nyitható ajtócskák, reteszek, zárak, azaz minden, amit a gyerekek kedvelnek.A vásárban ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún vasárnap délutánonként 16 órától, angyali kórus kísérettel. A nyitott műhelyben pedig egy, a helyszínre kitelepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség titkaiba avatják be a látogatókat.