Kihasználtuk az utolsó verőfényes őszi napok egyikét és tettünk egy nagy kört a Budai Várban. Elsétáltunk gyönyörű történelmi épületek előtt, a Tóth Árpád sétányon a lehullott faleveleket nézegettük és megirigyeltük a Ruszwurm napos teraszán kávézókat – mi miért nem élünk, legalább néha így a saját városunkban? És közben észrevettük, hogy a különböző fejlesztések szép lassan összeértek a Várban. Az újra macskakövezett utcákon, a felújított épületek előtt egy kicsit „Európában” éreztük magunkat.

Megújult a Mátyás-templom előtti tér burkolata, a 15 méter magas Szentháromság-szobor, valamint a Magyarság Háza is. Utóbbiról a közelmúltban írtunk részletesebben.

A Magyarság Háza mellett fekszik a Hess András tér, ami a jeles 15. századi nyomdászról, az első magyarországi nyomtatott könyv készítőjéről kapta nevét. A háttérben a Vörös Sün Ház, a város jelenleg is álló legrégebbi épülete.

Az első magyarországi luxushotelek egyike, a Hilton középkori épületmaradványok – a jezsuita kolostor és a Domonkos-rendi Szent Miklós-tempolom – felhasználásával épült meg.

A Várnegyed jobb megközelíthetőségét több új, vagy újra használható feljáró szolgálja. A felújított Iskola lépcső mellett lifttel is feljuthatunk a Hess András térhez.

A Bécsi kapu előtt álló angyal Ohmann Béla alkotása.

A Vár polgári épületeinek nagyobb részét sikerült megmenteni a háború után. A jobb oldali eredeti szépségében, a bal oldali egy jól sikerült, környezetébe illeszkedő épület 2000-ből.

Az északi részt a Magyar Országos Levéltár Pecz Samu által tervezett, Zsolnay-cserepekkel fedett épülete uralja.

A Tóth Árpád sétány egész délután napos - nem csoda, hogy sokan sétálnak erre.

A panoráma magáért beszél.

Az új lift a Lovas út és a Tóth Árpád sétány között teremtett új, akadálymentes kapcsolatot.

A régi budai városháza egyemeletes barokk tömbje a Szentháromság utca és az Úri utca sarkán.

Séta a Tóth Árpád sétányon.

A távolban a János-hegy.

Padok a Szent György térnél.

A turisták Prágában nagyon szeretik, nálunk még nem ismerik sokan: egy szép hagyományt támasztottak fel a katonák őrségváltásával.