Elsőre talán furcsán hangzik, de a mosolygós bálnák, mandala-szemű baglyok és különleges növények igen hatékony stresszoldók. És hogy hol lehet egy ilyen terápián részt venni? Hát a Pandala-szigeteken. Az utazáshoz szerencsére elég felkeresni a legközelebbi könyvesboltot, hiszen az első magyar alkotótól származó, felnőtteknek készült színezőről van szó.

A ősi Pandala-szigetekkézzel rajzolt álomvilágát különös teremtmények lakják: a könyv lapjain tökéletes harmóniában élnek egymás mellett a trópusokról ismerős lények, madarak, koalák és pandák (vagy legalábbis ezekre nagyon emlékeztető figurák). A tündérmesébe illő tájat az első magyar készítésű, felnőtt színezőkönyv rejti, amelyet a budapesti művész, Parádi Orsolya álmodott meg. A képzeletbeli birodalom neve a görög „pan” és a szanszkrit „mandala” szóból áll össze, utalva arra, hogy a minket körülvevő élőlényekben mindig megjelenik a földöntúli világ is.

A színezés nemcsak lecsendesít és kikapcsol, hanem ráirányítja a figyelmünket a szigetek élőlényeiben rejlő szépségre is, a mandala-szemű baglyoktól és kecses pillangóktól kezdve a trópusi fákig és a legkisebb levelekig. A színek kiválogatásával megteremthetjük a saját univerzumunkat, az alkotási folyamat közben pedig olyan gondtalan, meditatív állapotba kerülhetünk, amilyet utoljára valószínűleg gyerekkorunkban élhettünk át – a legmeglepőbb az egészben, hogy mindez szinte észrevétlenül történik.

A könyvben nincsenek szabályok, így semmi sem szab határt a kreativitásunknak: ceruza, zsírkréta és filctoll is bevethető, vagy dolgozhatunk ezek tetszőleges kombinációjával. A lényeg, hogy átadjuk magunkat az ösztönös alkotásnak, és saját elképzeléseink szerint varázsoljuk színessé a szigetlakókat.

A szerző, Parádi Orsolya itthon és külföldön is gyakran szervez gyerekeknek szóló workshopokat, ahol a Mesekavics birodalomba kalauzolja a résztvevőket. A kreatív alapötlet meglepően egyszerű: kézzel festett kavicsmágnesekből olyan interaktív műalkotások születnek, amelyek különböző mesebeli karakterek kalandjait keltik életre. A kifestőkönyv születése is a kavicslényeknek köszönhető, hiszen a füzetkében a korábban kavicsokra applikált motívumokkal és figurákkal találkozhatunk. A rajzok némelyike teljesen spontán módon jött létre, ám a végeredmény, a könyv lapjain feltáruló trópusi mesevilág a szabad alkotástól csak még elragadóbb lett.

A Pandala-szigetek magyar és angol nyelvű borítóval is kapható, az angol változatot megvásárolhatjuk a Budai Várban található a FIAN Koncept üzletekben, az Állatkertben, a Gozsdu Udvarban megbúvó Játék 3-ban és a Bestsellers könyvesboltban. A könyv mindenkinek szól: a színezést a gyerekektől kezdve a tizenéveseken és felnőtteken át az idősebb korosztályig bárki élvezni fogja, aki lassítani szeretne és némi kikapcsoló szórakozásra vágyik.