Egyre több külföldi szereti Budapestet a KSH legfrissebb adatai szerint. A magyar fővárosba a nyár végén közel 400 ezer külföldi érkezett, akik között több volt az angol és az amerikai, mint korábban. A vendégek közel 1 millió vendégéjszakát töltöttek nálunk.

A statisztikák azt mutatják, hogy – az országos 7,1 százalékos növekedést is meghaladva – 7,6 százalékkal több belföldi vendég 1,4 százalékkal több éjszakát töltött a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek száma 12,1 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig ezzel az aránnyal megegyezően, 12,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezek első olvasásra száraz tényeknek tűnnek, valójában viszont azt jelentik, hogy egyre több külföldi és magyar választja Budapestet úti célként.

A kimutatásból kiderül, hogy idén augusztusban 389 ezer külföldi vendég közel 985 ezer vendégéjszakát töltött nálunk. A vendégek

között 25%-kal több angol, 17%-kal több amerikai van, viszont úgy tűnik, hogy az oroszok valamiért már nem ide szeretnek jönni, ők ugyanis majdnem 7%-kal kevesebben voltak a nyár végén. Ez persze nem azt jelenti, hogy

kevesen lennének.

Ami meglepő, hogy kiemelkedő növekedést mutat viszont a teljes skandináv és balti régió országaiból beutazók száma: Dánia 22,5%, Észtország 32,9%, Finnország 26,8%, Lettország 31%, Svédország 29,6%-kal küldött több vendéget tavalyhoz képest. Az augusztusban érkezett 45 ezer belföldi vendég 96 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken.