Már első kollekciójukkal különdíjat nyertek a Gombold Újra pályázatán, alig egy évvel később részt vehettek a Helsinki Design Week egyik programjában, s a Dombon-a-tanya tervezőivel közös koncept táskájuk a brit férfidivatba új életet lehelő, világhírű Paul Smith párizsi butikjának kirakatában is feltűnt. A tervezőkkel budai főhadiszállásukon találkoztunk, ahol megmutatták legújabb kollekciójukat, de szó esett pixelekről és táguló perspektívákról is.

We Love Budapest: Tervezőpárosként dolgoztok, de nem a hagyományos értelemben. Cili, te kommunikációs szakember vagy. Hogyan képzeljük el a közös munkát?

Cili: 2000-óta gyakorlatilag minden munkanapunkat együtt töltjük, szinte egymással szemben ülünk egész nap. A főnök Zsófi, ő a kreatív szakember, én tartom a kapcsolatot a vevőkkel és a médiával, és nagyon sok visszajelzést kapok, s ezek tanulságait mindig beépítjük a készülő darabokba. Zsófi alapvetően nagyon akkurátus és tudatos, én inkább ösztönös vagyok, s a két pólus nagyon jól kiegyenlíti egymást. WLB: Zsófi, te pedign a MOME-n végeztél és kizárólag a tervezésre fókuszálsz. Hogyan dolgozol?Zsófi: Nekem lételemem az alkotás, és nagyon jó, hogy ebbe Cili ennyire empatikusan bele tud kapcsolódni. Ő nagyon kommunikatív, én inkább kutatok, agyalok, makettezek. A kollekciók születésének a legjobb fázisa talán az, amikor a papíron való rajzolás után elkezdődik egy másfajta manuális tevékenység, s ez nálam mindig új ötleteket hív elő. A kezemmel az aktuális darabokat csinálom, de fejben már az új irányokon is gondolkodom. Elindul egy hullám, amire felülök, s a soron következő kollekciónál már ezeket dolgozom ki részletesen. Ezért is van az, hogy olyan szépen, harmonikusan és organikusan kapcsolódnak egymáshoz az egyes kollekciók. Nincsenek éles váltások, nagy ugrások, ez egyfajta evolució, folyamatos fejlődés, amiben mindketten ott vagyunk.WLB: A folyamatosság nem csupán az anyagválasztásban, vagy formai oldalról jellemző, de a dekoroknál is jelen van. Nagyon karakteres geometrikus alakzatokká rendeződő, lyukacsos mintákat használtok a kezdetek óta, ami egyfajta márkavédjeggyé is vált, s mégis minden szezonban más inspirációra épül. Van ebben tudatosság, vagy inkább ösztönös döntés eredménye?Zsófi: Az első kollekciónk, a GomboldÚjra pályázatra készült Pixelfolk egy kísérlet volt arra, hogy hogyan ültethetők át alapvetően népies motívumok mai kontextusba. Akkor palóc, sárközi és somogyi szőttesekből indultam ki, s ez a fajta absztrakció nagyon jól működött. Az egyes motívumokat pixelekké bontottam, majd lyukasztással kerültek a bőrre, s adták ki a végleges mintát. Egyszerű megoldás, de az áttört felület izgalmas, játékos, ugyanakkor nagyon finom. Később a folkos inspiráció indirekt feldolgozására, újragondolására törekedtem, ez a Kasitasorozat szőttes motívumainál és a táskák - a kosarak fonott felületeire reflektáló - fűzött összeállításánál meg is valósult. A következő szériánál megint egy picit messzebbről indítottam, s a perspektíva minden esetben egy picit nagyobb, egyre messzebbre tekintek, de a kelet-európai gyökerek például nagyon fontosak.

WLB: Mondanál konkrét példákat?Zsófi: A Zsolnay tetőcserepekhez például egy fotósorozat vezetett el, amelyen városi látképek jelentek meg nagyon grafikusan, kiszakítva az eredeti kontextustól, s a városi felületek izgalmas struktúrákká, mintákká és felületekké váltak. Én is elkezdtem más szemmel nézni Budapestre, s így találtam rá végül a Zsolnay cserepekre. A tavaly nyári darabok is geometrikus mintákat kaptak, ezeket Katharina Roters Hungarian Cubes fotóalbuma ihlettte. Ő a Kádár korszak kockaházait fotózta, s számára egészen lenyűgöző volt az a mód, ahogyan az egyen kocka házakat a lakóik geometrikus mintákkal tették személyessé. Ezek a vonalzóval felpimpelt, jellegzetes homlokzatok ma már az urbánus folklór részei, s én is rajongom értük. Szerintem nagyon sok lehetőség rejlik ebben az áttört dekorban: friss, és nem válik unalmassá. Eleinte még rettentően macerás volt a lyukasztópisztolyos kivitelezés, de a lézervágás remek alternatíva.We Love Budapest: A nevetek a The Béta Version a végleges változatot megelőző tesztidőszakra utal. A márka azonban már régen túl van az első lépéseken, a tesztfázison, hiszen komoly rajongótáborotok van. Cili: A divatban számunkra nagyon fontos a személyiség és az egyéniség. Mi azt valljuk, hogy az általunk tervezett táskák és kiegészítők akkor kelnek majd életre, ha valaki viselni kezdi őket, s megtalálják a helyüket egy gardróbban. Akkor van „készen” az adott tárgy, ha szervesen beépül tulajdonosának mindennapjaiba és az élete része lesz. Ha pedig az élete részévé válik, évekig ragaszkodni fog hozzá. A Béta táskák úgy készülnek, hogy hosszú ideig hordhatók legyenek. A minőségi termékek életciklusa pedig nem korlátozódik csupán egyetlen szezonra.

We Love Budapest: Alig néhány hete kaphatók a legfrissebb bétás darabok, meséljetek róluk!Zsófi: Igazi városi kollekció született kifejezetten olyan modellekkel, amelyek a legtöbb urbánus szituációban jól működnek. A formák praktikusak és funkcionálisak, van köztük elegáns shopper fazon, clutch-ként is működő kistáska, uniszex hátizsák és mindent elnyelő hatalmas shopper, és persze egy pénztárca is. A sorozat alapgondolata egy mátrai kirándulás során született, s az itt látott tipikusan őszi színeket szerettük volna becsempészni a nagyvárosba. Bőrt ebben a szezonban – a pénztárcát kivéve – kizárólag világosszürke változatban használtunk, persze lézervágott mintákkal, a színek – a kicsit narancsos sárga, a burgundi és a khaki árnyalat kizárólag a cseppálló vásznakon jelennek meg. A modellekben az egyszerűség, a csend és a nyugalom iránti vágy ölt testet.
We Love Budapest: A táskáitok a világ bármely táján megállnák a helyüket. Gondolkodtok külföldi terjeszkedésben?Cili: A skandinávok, a hollandok és az angolok kifejezetten szeretik a Bétát, jellemzően visszatérő vásárlóink vannak, akik nagyon designtudatosak. Fontos, hogy Magyarországon kívül is jelen legyünk, másfél éve sikerült stabil kivitelezői hátteret találni, így ma már megbízható és minőségi a szériagyártás. Úgy érezzük, hogy több szempontból is elértünk egy fejezet végéhez: ma már strukturáltabban dolgozunk, s az a célunk, hogy mindenféle értelemben profivá váljunk. A jó termék már megvan, a cél a stabil külföldi jelenlét megalapoza.

We Love Budapest: Milyen tanácsot adnátok a kezdő tervezőknek?

Cili: Ha tanácsot kellene adnunk, akkor mindenképp azt javasolnánk, hogy menjenek el valahova külföldre egy, vagy akár több nagy divatmárkához gyakornoknak. Nagyon hasznos, ha betekintenek egy már működő cég mindennapjaiba, legyen szó a dolog kreatív vagy üzleti részéről.

We Love Budapest: Mit gondoltok a budapestiek és a divat kapcsolatáról?

Zsófi: A budapesti öltözködés az elmúlt pár évben sokat fejlődött. Itt most elsősorban a lányokra gondolok, sokkal bátrabbak és egyre jobban odafigyelnek a részletekre. A fiúknál sajnos még nem látom ezt a vagányságot, de vannak előremutató jelek, hogy mást ne mondjak, nálunk is egyre több fiú fordul meg.