Túlzás nélkül állítható, hogy a tradicionális és minőségi Vass Cipő egy világhírű magyar márka - amely valószínűleg jóval ismertebb külföldön, mint idehaza. A patinás márka a régi bolt közelében nyitott új üzlethelyiséget 2012-ben, most megnéztük.

A Vass Cipő története és máig tartó diadalútja 1978-ben indult, amikor megnyitották első üzletüket a Haris közben. A páratlan minőségű cipőknek hamar híre ment, így nem volt ritka, hogy a külföldi vevők sorban álltak a kis üzlet előtt - ott jártunkkor is több érdeklődő benézett. Sor ma már nincs, de külföldi vásárló annál több: nem egy közülük azért érkezik, hogy személyesen is találkozzon az alapító Vass Lászlóval, aki az évszázados cipőkészítési hagyományok megőrzésével és megújításával tényleg egy világmárkát hozott létre. Csak mi nem nagyon ismerjük.

Az új üzlet belsőépítészeti kialakítására a T2a Építészirodát kérték fel, akik a cipők minőségéhez illeszkedő precizitással terveztek meg minden egyes részletet. A homlokzat fekete beton burkolatot kapott, a portál tükröződésmentes üvegfelületeit pedig aranyszínű, eloxált alumínium keretezi.

Mivel az első érintés is fontos, ezért az ajtó fémrúdját - a cipő alapanyagára utalva - bőrrel vonták be. Belépünk az üzletbe és azonnal feltűnik a nagy belmagasságú tér eleganciája, melynek alsó szintjén a fényekkel is hangsúlyozott cipőké a főszerep. Néhány modell a tér közepén elhelyezett csiszolt betonasztalon látható, a fal mellett három oldalon álló, tölgyfa furnér felületű tolóajtós szekrényen pedig további darabok vannak kiállítva.

A galériára vezető korlát fekete porszórt acélból készült és a fal mélyedésébe simul. Ezen a szinten egy kis műhelyt, irodát és cipőtároló szekrényeket találunk.

A terek megalkotásakor fontos szempont volt a világítás kialakítása, hiszen ez nem csupán egy üzlet, hanem egyben galéria is, a helyiségben a cipők mellett fontos szerepe van a kortárs művészetnek is, többek között Bernar Venet francia képzőművész alkotása is látható a falakon. A nappal és éjszaka más és más koncepciójú fényeket Haász Ferenc világítástervező alkotta meg.A Vass Cipő minden egyes darabja a mai napig kézzel készül a cég zuglói műhelyében. Az üzlethelyiség kialakítása a prémium anyagokkal, a visszafogott eleganciájával méltó párja lett a magas minőségi szintre emelt lábbeliknek.