Ismét a legkülönbözőbb kortárs művészeti alkotásokból nyílt vásár és kiállítás a Millenáris Kulturális Központban – az évente megrendezésre kerülő Art Market Budapest idén közel 100 kiállítót mutatbe a világ 25 országából. Az október 8-tól 11-ig tartó program, melyre műgyűjtőket, művészeket és műkedvelőket egyaránt várnak, ingyenesen látogatható.

2011-es alapítása óta az Art Market Budapest a régió vezető kortárs művészeti bemutatójává lépett elő. Az éves börzén számos neves galéria kínálja kortárs alkotók lenyűgöző munkáit az avantgárd festményektől és különös szobroktól kezdve a progresszív fotós alkotásokon keresztül a feltörekvő művészek által kreált darabokig. Oszaka, Tirana, Berlin és New York – csak néhány azok közül a városok közül, amelyek képviseltetik magukat a rangos művészeti szemlén. Ha valaki önállóan sétálgatna az egyedülálló műalkotások forgatagában, abszolút megteheti, ám a látogatók vezetett bejáráson is részt vehetnek, ha szakértő segítségével szeretnének elmerülni a kortárs művészet világában.

A Millenáris immár ötödik éve szolgál találkozási pontként a regionális és nemzetközi művészeti szcéna legkiemelkedőbb képviselőinek: idén ősszel a kulturális központ három csarnoka, valamint az épületegyüttes előtt elterülő park ad teret a színek és anyagok kavalkádját felvonultató installációknak.A tágas kiállítótér tökéletes helyszín a kultúrák keveredéséhez, hiszen itt jól megfér egymás mellett a balti térség, a Balkán, Közép-Ázsia és a nyugati világ modern művészete. A műélvezet népszerűsítése nem kizárólagos célja a rendezvénynek: a szakma bennfentesei panelbeszélgetések keretében vitatnak meg olyan témákat, mint a hamisítás vagy épp a kortárs fotográfia, de emellett előadásokkal valamint angol és magyar nyelvű vezetett túrákkal is várják az érdeklődőket.A nemzetközi vásár legfőbb célkitűzése, hogy megszólítsa a műkedvelők fiatalabb generációit, illetve hogy bemutatkozási lehetőséget adjon az egyelőre kevésbé ismert, a köztudatba betörni vágyó művészek és galériák számára. A nemzetközi felhozatal mellett természetesen több magyar galéria is van az Art Market Budapest kiállítói között, például a Brody ArtYard, a Chimera-Project, a neon, az acb vagy a Deák Erika Galéria.

Az Art Market Budapest a négy nap alatt olyan európai térségekre kívánja irányítani a nemzetközi művészeti közösség figyelmét, amelyek ritkán kerülnek reflektorfénybe. Az idei év kiemelt régiója a Nyugat-Balkán Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Koszovóból, Macedóniából, Montenegróból, Szerbiából és Szlovéniából érkező művészekkel a fókuszban. Itt lesz az Avantgarde Museum Zágrábból, a Gallery on the Move Tiranából, a szlovén fővárosból a Made in China, Belgrádból pedig az U10. Tíz pavilonban berlini galériák inspiráló kínálatát lehet böngészni, de találkozhatunk olasz, svájci, japán és amerikai résztvevőkkel is.A program egyik fénypontja az Art Photo Budapest, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vásáraként fotókat és videóinstallációkat mutat be. A fotós-videós szekció programját kerekasztal-beszélgetések színesítik, amelyek olyan témákat boncolgatnak, mint a fotóművészet értéke és jelentése, a műfaj kelet-európai fejlődése vagy a kortárs fotózás új generációja.A Millenáris előtti parkban állították fel az sCulture Zone-t, amely rendhagyó szobrokat mutat be. A kiállított darabok között van Bernar Venet hatalmas féminstallációja, az idei év headliner alkotása. (Az Art Market beharangozó programja során Venet néhány szobrát pár hónapig a Március 15. téren állították ki.) Az esemény nemzetközi fényét emeli, hogy több, a Velencei Biennálén bemutatott remekmű is megvásárolható lesz.

Az Art Market Budapest azonban nem csak modern műalkotásokról szól. Budapest több pontján tartanak majd afterpartikat: csütörtökön este balkáni táncos buli lesz az óbudai Esernyős Galériában, a VIP belépős vendégeknek pedig a KIOSK-ban szerveznek esti programot.