Hazai művészek kreatív ötleteit összefoglaló közösségi oldal indult nemrég ArtHungry néven. Az oldal kicsit hajaz a Behance-re, viszont nem a világot szeretné meghódítani, hanem a magyar kortárs művészet gyűjtőpontja kíván lenni. Az oldalon feltörekvő és már ismert alkotók is megmutathatják, mit tudnak. A rövid tesztidőszakot követő hivatalos nyitóbuli október 2-án, azaz ma lesz a Teslában 18 órakor. Az esemény apropóján tesztelgettük az oldalt.

A rövid tesztidőszak után október 2-án 18 órakor lesz a budapesti Teslában az ArtHungry nevű magyar művészeti közösségioldal hivatalos premierje. A kortárs hazai alkotókat összegyűjteni kívánó közösségi oldal a Design Hét Budapest keretein belül startol el hódító útjára. Sokak szerint régóta tátongó űrt tölt majd be a projekt, bár eddig is ott volt a Behance, ha valaki meg akarta villantani művészi tehetségét, az új magyar oldal, pedig kísértetiesen hasonlít rá. De legalább a miénk, és végre valami magyarul van.

Az oldal – ahogy az egy dizájnérzékeny közösségtől elvárható – letisztult, könnyen áttekinthető, mellőzi a felesleges gombokat. Belépéskor a főoldalon már azonnal az alkotók portfólióit láthatjuk, eldönthetjük, hogy kit akarunk követni: őket egy külön fülecske alatt lehet a jövőben megtekinteni. Természetesen a lájkolások, értékelések, kommentelések sem maradhatnak el, ezeken keresztül csapódik le, hogy mások is jónak gondolják-e a különböző alkotásokat.

Az alkotók és munkáik természetesen kategóriákra vannak bontva, a lista pedig elég hosszú: van blog, belsőépítészet, festészet, webdesign, tetoválás, tervezőgrafika, streetart, rajz, rövidfilm stb. Vagyis nagyjából minden, amit el tudunk képzelni. Mi azt hiányoltuk, hogy kifelejtették azokat, akik költészettel, novellákkal vagy regényírással foglalkoznak, pedig ők biztosan örülnének, ha végre lenne nekik is egy megjelenési platformjuk. A feltöltött dolgok közül az oldal hetente kiemel egy-egy munkát, amely a hét műtárgyaként szerepel majd a címlap fejlécében. Ezek mellett egy remek ötletet is beépítettek: írhatunk saját blogbejegyzést is.

Mint minden újonnan indult projekt estében, itt is van még mit fejleszteni, de a csapat nyitott a javaslatokra, és arra törekszik, hogy minél hatékonyabban összetartsa a hazai kreatívközösséget, ami kétségtelenül nagyon nemes cél. Jóslatokba mi sem szeretnénk bocsátkozni, de az elmúlt hónapban regisztráltak száma alapján úgy tűnik, elég nagy a lelkesedés. Egy dolog biztos: az oldal képes valamire, amit még az iPhone sem tesz meg: megmutatja, hogy az évben hányadik hétnél járunk éppen. Ezt ezentúl biztosan itt fogjuk ellenőrizni, ha szükség lesz rá.