A budapesti helyek palettája osztatlan figyelmet igényel: ha az ember egy pillanatra nem néz oda, hirtelen arra eszmél, hogy csendben megnyitott valami új, ami még sokkal jobb, mint az előző. Ez a helyzet a Margit utcában bujkáló Törökmézzel is: a 3 hónapja észrevétlenül nyitott helyet mi a reggeliző-kávézó-pékség-delikátbolt kategóriába sorolnánk, de talán a legjobb, ha simán csak családias élettérnek nevezzük.

A Margit utcában, a Gül Baba felé vezető úton nyílt meg 3 hónapja a legújabb budai hely, a Törökméz, ahol egy kedves, családias közegben lazíthatunk akár egész nap. A helyet családi-baráti vállalkozásként indították, és mindenképpen a budai oldalon szerették volna megcsinálni, tekintettel arra, hogy ez a terep még viszonylag kiaknázatlan. Az ötletet az egész környék üdvözölte.

Sokat gondolkoztunk, hogy milyen titulussal illethetnénk a helyet, és végül arra jutottunk, hogy az élettér szó áll a legközelebb az igazsághoz: itt egész napos reggelit, bodzapezsgőt, borritkaságokat, delikát holmikat, francia pékárut és kiváló kávét találunk. Valójában lehetetlen, hogy ne legyen kedvünk eltölteni egy kis időt az árnyékos teraszon.

A helyet egyébként a csapat vendéglátós múlt nélkül, és mondhatni konkrét koncepció hiányában nyitotta meg, a lényeg az volt, hogy legyen barátságos, közvetlen a hangulat és a kínálatban csupa olyan dolog szerepeljen, amit ők maguk nagyon szeretnek. És úgy látszik, az ötlet bejött, mivel néhány hét leforgása alatt kialakult a törzsvendégek köre, és már az is mindennapos, hogy célirányosan idejönnek az emberek, akár a város másik feléről is.

A kóstolást egy uborkás limonádé és egy friss almalé nyitotta meg, majd terítékre került némi joghurtos házi granola (1190 Ft), egy spenótos-feta sajtos omlett (1290 Ft), majd az egészet egy hús- és sajtválogatás zárta (3900 Ft), amihez járt friss kenyér, ajvár és olívabogyó is.

Teli gyomorral rögtön megértettük, hogy miben rejlik a Törökméz népszerűsége, és bár az árak első ránézésre kissé húzósnak tűntek, ám az adagok és a minőségi alapanyagok miatt később már nem is gondoltuk annyira durvának. Azt persze mondanunk sem kell, hogy minden frissen készül.

Nyilvánvaló, hogy egy hely soha nem lehet teljesen kész; a Törökméz is folyamatosan alakul, fejlődik, kísérletezget: a jövőben sok újdonságra lehet számítani, a legújabb projekt például egy olyan amerikai reggeli, ami állítólag még nincs Budapesten. Hiába kérdeztük, mi az, nem mondták el, így vissza kell térnünk hamarosan.