Érdekel a kortárs művészet? Nem hagy hidegen a vizuális kultúra? Szeretnél a legfiatalabb alkotókkal megismerkedni, s örülnél, ha mindezt izgalmas 21. századi információs technológiák használatával, újszerű módon tehetnéd?

A budapestiművészetiszcéna kétségtelenül egyre izgalmasabb terep, így aztán legfőbb ideje volt, hogy egy olyan, hasonlóan különleges befogadói élményt kínáló, ugyanakkor hiteles fórum jelenjen meg, ahol fiatal alkotókkal, művekkel és tendenciákkal ismerkedhet meg a húszas-, kora harmincas korosztály.

Így gondolta az informatikus/művészeti menedzser testvérpár Inemesit és Udeme Etentuk is, akik első lépésként, alig egy évvel ezelőtt létrehozták az Artlocator telefonos alkalmazást, amely éppen a budapesti művészeti életben való eligazodást segítette könnyen, egyszerűen és érthetően.
Projektjük gyorsan ismertté és népszerűvé vált, s úgy érezték, már készen állnak arra, hogy megvalósítsák régi álmukat, új színt hozzanak a média világába, s bevezessék az interaktívprint fogalmát. Úgy vélik, hogy a nyomtatott média fejlődésének következő állomása olyan tartalmak létrehozása, amelyek nyomtatott és online felületek együttes használatával adnak eredeti és új befogadói élményt. Azt gondolták, hogy a kiterjesztettvalóság (angolul: augmented reality) hatalmas perspektívákat rejt, amelyet ezidáig itthon még nem igazán használt ki semmilyen médium, holott tökéletesen alkalmas erre a szerepre.

A technológia roppant egyszerű: az olvasó a magazint egyfajta közvetítő felületként használva plusz online információkat jeleníthet meg. Az adott oldalak a Layar applikáció segítségével egy okostelefon vagy táblagép kamerájával olvashatók be, a kijelzőn pedig az adott cikkhez kapcsolódó onlineAR tartalom – fotó, videó, gif, térkép, playlist 3D animáció, szóval gyakorlatilag bármi – jeleníthető meg, amely máshol nem érhető el az interneten. Ez a kontent folyamatosan frissíthető, így a nyomtatott magazin élettartama, akár hónapokkal is meghosszabbítható.
Az első számban interjút olvashatsz a festőművész SzinyovaGergővel és UlbertÁdámmal, bemutatkozik két grafikus, FilkeyÁron és DemeczkyNóra. Több oldalon át futó galériakörképet böngészhetsz, amelyben a legmenőbb budapesti kiállítóhelyeket ismerheted meg, s olyan fotósok munkáival találkozhatsz mint DobosTamás, vagy Szombat
Éva, aki a címlapot is fényképezte. Kiterjesztett valóság tartalmat kapott a goth szubkultúrát körbejáró cikk, így annak jellegzetes zenei világába is belehallgathatsz, s számos galéria kiállításáról is folyamatosan naprakész infóid lehetnek, ha kéznél van a telefonod és az Artlocator.

A projekthez helyes microsite tartozik, ahol megismerkedhetsz az AR lényegével, megtalálod, hol kapható a lap, de akár online is megrendelheted.