Annak ellenére, hogy már az unalomig ismételtük a kávéforradalom szót, időről-időre felbukkan valami, amely ismét indokolttá teszi, hogy elővegyük a témát. Február 29-én megnyílt az Espresso College, amely - ahogy azt a neve is mutatja - egy leendő baristáknak, kávéimádóknak, vendéglátósoknak szóló kávésuli, ahol nem mellékesen a méltán jó hírnevű 42 kávépörkölője is található. Beültünk egy órára.

Sokat beszéltünk már róla, hogy az elmúlt években a street food mellett a kávékultúra is rengeteget fejlődött Budapesten. A fejlődés olyan jól sikerült, hogy elhagyva a klasszikus kotyogós olasz vonalat a kávés tudomány tulajdonképpen azonos rangra került a borok tudományával. Mivel ezen a szinten már nagyon nem mindegy, hogy honnan van a kávébab, hogyan pörkölik azt, illetve, hogy mivel és ki főzi le az italt, ezért a La Marzocco fanatikus baristája, Ádám és a pörkölőmester Máté elhatározták, hogy megnyitják az Espresso College nevű helyet, ahol egy tető alatt fognak baristákat képezni és kávét pörkölni.

A 42 már évek óta különleges kávékat szerez be és pörköl egyedi igényekre, de legalább olyan fontos, hogy hogyan készítik el. Az itthoni pörkölőüzem és az iskola február 29-én nyitotta ki először az ajtót, de azóta pedig szinte be se zárták, akkora a kereslet: amellett, hogy komoly éttermek küldik ide tanulni a baristáikat, rengeteg vendéglátós is megfordul errefelé. Persze olyan is van, aki csak azért ugrik be, hogy igyon egy kávét és beszélgessen egy kicsit.

Mi egy gyorstalpalón vettünk részt, ahol kóstoltunk olyan filterkávékat, mint a kenyai Kiandu, az espressóból a Burundiból származó Muruta és El Salvadori Finca Bonanza keveréket, illetve elmélyedtünk a cupping rejtelmeiben, ahol 5-féle feketét próbáltunk ki kiskanállal: egy brazil Pantano pulped naturalt, El Salvadori Finca Bonanzat, Burundi Murutat, illetve egy mosott el salvadori-brazil pulped natural blendet és indonéz wahana naturalt blendet. Ráadásul megismerkedtünk Toddyval, aki egy haleledeles vödörben, hűtőben 20 órát áztatott kenyai Kiandu, amelyet hidegextrakciós eljárással készítettek a srácok.

A nevek nem mondanak túl sokat, amíg az ember ki nem próbálja őket, utána viszont egyértelművé válik, hogy mennyiféle ízt lehet kihozni a különböző kávékból attól függően, hogyan pörkölik, illetve, hogy milyen beállításokkal, hogyan készítik el őket. Maga a pörkölő egyébként egy ipari kályhára hasonlít, amelyben elektronikusan állítják be a hőmérsékletet vagy a rajta áthaladó levegő mennyiségét. Csupa olyan dolog, amikből egy árva szót sem értettünk, de elengedtük magunkat, és csak szagolgattuk a frissen kiömlő kávészemeket.

Igen, ez tényleg egy komoly szakma, amellyel az EspressoCollege kurzusai során meg lehet ismerkedni: egy oktatás 5 napon át tart, reggeltől kifulladásig (vagy koffeinmérgezésig), és alapból 150 000 Ft-ba kerül, viszont vannak partnerek, akiknek testre szabják az árakat. A hihetetlen mennyiségi infó, és az iszonyatos mennyiségű kávé miatt azonban nem könnyű végigcsinálni, nekünk a könnyített terepen is remegett a kezünk másfél óra után, viszont az élmény miatt megérte kicsit felpörgetni a szívverést.
Espresso CollegeCím: 1222 Nagytétényi út 106.


Facebook