Élmény

Félbevágott bérház az iskolaudvaron – ilyen a legújabb erzsébetvárosi tűzfal

Fotó : Norbert Juhász/We Love Budapest
Félbevágott bérház az iskolaudvaron – ilyen a legújabb erzsébetvárosi tűzfal

Újabb tűzfal készült el és dobja fel Erzsébetváros már eddig sem színtelen hétköznapjait. Az Alsóerdősor utcában található iskola udvarán lévő hatalmas felületet Vidák Zsolt grafikusművész tervei alapján a Neopaint csapata varázsolta újjá.

Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium igencsak szűkös udvara, nagyjából egy éve, egy régi épület lebontásával bővült ki jelentősen. Az új területen néhány játék kapott helyet, a hatalmas, rossz állapotú tűzfal azonban minden volt, csak nem vidám.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A kerület önkormányzata azonban szerencsére – folytatva TűzfalRehab az Erzsébetvárosban elnevezésű projektjét – szívesen áldozott itt is a megújulásra.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Mint Jankovits Barnabás, a Neopaint Works alkotócsoport vezetője elmondta, eddig a 6:3-nak emléket állító faluk volt a legnagyobb felületű, a mostani mintegy száz négyzetméterrel megelőzi azt, így több mint ezer négyzetméter falat kellett kifesteniük. Az általuk alkalmazott, sablonokat felhasználó technikának köszönhetően ez a felület sem volt nehezebb, mint a többi, egyszerűen csak több idő kellett a felrakáshoz, ráadásul a rossz állapotban lévő nyers téglafalat is rendbe kellett tenni két vakolatréteggel.
Fotó: Neopaint Works
Az alkotók az iskola életét mindenképpen valami mozgalmas, színes, kicsit képregényes hangulatú festménnyel akarták feldobni. Megkeresték Vidák Zsolt grafikusművész-illusztrátort, akinek stílusáról úgy érezték, hogy beleillik ebbe az elképzelésbe.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Elsőként a művész egy téli képet készített, ami ugyan nagyon jól nézett ki, de mindenképpen több történést és színt akartak a ház udvarára, ezért itt kicsit módosult a koncepció.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Fontos szempont volt, hogy bár a festményt nagyrészt gyerekek fogják bámulni nap mint nap, a végeredmény ne legyen „buta” és felnőttek is nézegethessék. A tervező ezért számtalan kis geget, apró részletet rejtett el benne, amelynek a fölfedezéséhez tényleg idő kell.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A képen egy félbevágott, „tipikus” pesti bérház látszik, ami – persze a színeit leszámítva – tényleg olyasmi, mintha a környék udvarainak, lakásainak, lakóinak furcsaságait sűrítették volna egy képre.