Élmény

Kedvenc bevásárlóhely lehet a megújult Klauzál téri csarnok

Fotó : Norbert Juhász/We Love Budapest

Hamarosan befejeződik az Erzsébetváros közepén álló vásárcsarnok teljes megújítása. Az eredeti szépségét visszakapó, de a jelen követelményeinek is megfelelő épület a kerületi lakosok kedvelt célpontja lehet, hiszen a nyitás után élelmiszerbolt, pékség, termelői tejes, kávézó, halas és őstermelők is helyet kapnak benne. A felújítás végéhez közeledve saját szemünkkel is meggyőződtünk róla: a csarnok kívül-belül megújult.

Klauzál téri Vásárcsarnok
  • 1072 Budapest, Klauzál tér 11.
A századforduló idején épült, műemlék jellegű vásárcsarnok mind esztétikai, mind funkcionális értelemben nagyon elavult, leromlott állapotba került az elmúlt években, ezért a VII. kerületi önkormányzat a teljes rekonstrukció mellett döntött, amelynek generálkivitelezője a LAKI Épületszobrász Zrt., vezető tervezője pedig Kun Zoltán (Kunyhó Építésziroda Kft.) volt.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Kívülről a legszembetűnőbb változás a tető teljes megújulása, valamint a homlokzat nagyobb részét adó téglafal megtisztulása. Utóbbit évtizedek óta olajos festék színezte vörösre, az épület külseje a hosszas tisztítás után kapta vissza eredeti színeit.
A csarnokba belépve az első benyomásunk az, hogy a tér világos és rendezett. Az élelmiszerbolt és a szemben található üzletsor sem lóg be túlzottan a középső térrészbe. Az üzletek oldalfalát fából készült felületek díszítik, egyébként az eredeti szépségükben látható fém tartószerkezetek a leginkább szembetűnő „látványelemek”.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Az emeletre érve kisebb üzlethelyiségeket találunk. Ezeknek – a bérlők szempontjai szerint történő – belső kialakítása még várat magára.
Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
A tervek szerint élelmiszerbolt, pékség, termelői tejes, mangalicasütöde, lángossütő, Békés megyei specialitások boltja, savanyúságbolt, olasz tésztás, biobolt, halas, lottózó, pénzváltó, önkormányzati információs iroda és egy igazi „eszpresszó” is helyet kap majd itt, de öt üzlet még keresi a gazdáját.
Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest
Mint az a látványterveken is jól látszik, a boltok mellett összesen 14 őstermelői asztalt helyeztek el a tervezők.
Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest
Az emeletről lenézve jó ötletnek tűnik, hogy az üzletek egy-két méterrel kilógó területét üveg fedi, így a földszinti rész optikailag mindig élettel telinek látszik.
A díszkivilágítást kapó csarnok belülről is nagyon jól néz ki este, amit az üzemeltetők szeretnének is kihasználni, és rendezvényeket tartani a színpadtechnikai berendezésekkel is ellátott térben, így lehetnek itt könnyű- és komolyzenei koncertek vagy akár más előadások is. Az épület 22 óráig tart nyitva, így – a Hold utcai csarnokhoz hasonlóan – egy igazi közösségi teret szeretnének itt létrehozni.
Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest
A rekonstrukció lassan a végéhez közeledik, a csarnok pedig szeptember végén nyílhat meg a nagyközönség előtt.