Élmény

A Bikás parkban íródik a budapesti streetball tündérmeséje

Fotó : Bikás Park Streetball
A Bikás parkban íródik a budapesti streetball tündérmeséje

Amerikai filmekben látott hangulat és életérzés, magas színvonalú játék, összetartó, egymást segítő kosarasközösség – nem a New York-i streetballvilágot írtuk körül, hanem a budapestit, egészen pontosan a Bikás park kosárlabdázó kommunáját. A grundkosárlabdás berkekben évek óta „piacvezetőnek” számító hely annyira népszerű lett az elmúlt években, hogy már külföldről is járnak ide dobálgatni. Elmeséljük, miért.

A park kosaras története nagyjából 20-25 évre vezethető vissza, tehát nem a semmiből ostromolja a képzeletbeli toplista első helyét. Két évvel ezelőtt a helyi önkormányzat a Bikás park közösségi életét irányító civil szerveződés vezetésével rakta rendbe a pályát, amely mögött még két másik palánk is üzemel.
Fotó: Bikás Park Streetball
Az 1500 tagot számláló társulást a mérkőzéseket szervező Kummert Krisztián fogja össze. Tőle tudjuk, hogy néhány évvel ezelőtt még csak a szombat délutántól sötétedésig tartó időszakban népesült be a placc, de manapság már hétköznapokon is annyian vannak, hogy bizony várni kell, amíg szabad a pálya. Ennek egyik legfőbb oka a játék színvonalában keresendő, ugyanis a Bikás parkba kosarazni járók 80%-a egyesületi sportoló, azaz megfordulnak itt NB I-es, NB II-es spílerek vagy a Budapest-bajnokságban pattogtatók is.
Fotó: Bikás Park Streetball
A közösség azonban attól igazán különleges, hogy befogadja és tanítgatja a kezdőket is, tehát ha életedben nem játszottál szervezett keretek között, és soha egy testnevelő tanár se mutatta meg, hogyan kell embert fogni vagy zónavédekezést alkalmazni, az itteniek segítségével elsajátíthatod a játék alapmozgásait – mindez arra elég, hogy az utcán megállhatod utána a helyed. Próbálják az emberi dolgokat kiemelni; filozófiájuk szerint itt nincs ellenfél-megalázás, mert ki tudja, lehet, hogy a kicselezett rivális a következő nap épp veled lesz-e egy csapatban.
Fotó: Bikás Park Streetball
Krisztián leginkább a hely közösségi erejére büszke (remek példa, hogy egy lelkes rajongó rapszámot írna róluk), valamint a korábban nem nagyon jellemző utánpótlásra. A mai, okostelefonok és tabletek uralta világban sajnos nagy szó, ha egy gyereket sikerül kirángatni a szabadba és sportolásra ösztönözni. Nekik sikerült: jó 10 éves rossz hagyományt megtörve odáig jutottak, hogy néha csak az idejáró gyereksereg megtölt egy egész pályát, sőt, vannak olyan lelkes ifjoncok, akik Krisztián reggel hatkor (!) kezdődő dobóedzéseihez is csatlakoznak.

Fotó: Bikás Park Streetball
Bikás park
  • 1119 Budapest, Bikás Park

A szabványméretű pályán leginkább hétvégente zajlik az élet. Kicsit a Zsákolj, ha tudsz című legendás kosaras film hangulata idéződik meg – leszámítva, hogy Wesley Snipesszal és Woody Harrelsonnal ellentétben senki nem játszik pénzben –, a játék állandó nézők előtt történik (lenne ám igény lelátóra!), a zrikák sportszerű keretek között repkednek. Szombaton és vasárnap féltucatnyi csapat jelentkezik játékra, ilyenkor a részvétel a fontos alapelv érvényesül, és igyekeznek mindenkinek lehetőséget adni. Bajnokság és díjazás nincs, nagy pörgés és 2×10-es meccsek vannak, amelyek 15 perc alatt lefutnak. Képzeljük el, mi lenne, ha villanyvilágítás javítaná a láthatóságot naplemente után, valószínűleg éjfélig pattogna a labda mindennap…
Fotó: Bikás Park Streetball
A sztorihoz hozzátartozik egy a Pál utcaiak és a vörös ingesek rivalizáláshoz hasonlító, happy enddel végződő fejezet is. Történt, hogy a Bikás parkosok és a Pillangó parkosok között évek óta ellentét feszült, amely egy csapásra megszűnt egy téli, közös terembérlés alkalmával. A riválisokból barátok lettek, és ennek köszönhetően vette át a Bikás park a grundkosaras vezető szerepet, hiába jobbak elvileg a feltételek (több a palánk) a Pillangó parkban. 
És hogy ez minek köszönhető? Krisztián szerint a Facebook erejének, vagyis inkább a közösségének. Álma, hogy a Bikás park rangja elérje a New York-i Rucker Park szintjét, ami látva az idejárók lelkesedését, egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek.