Biztosan te is mérgelődtél már a szokásos Ungarische turista boltok kínálatán. A teljesen ízléstelen ajándéktárgyakon, két éve a polcon porosodó Parlamentet ábrázoló fakó, csorbult bögréken, a pvc paprikafüzéreken és plüss Halászbástyákon. Miért kéne ilyen rút dolgokat emlékbe vinniük a hozzánk látogatóknak? Ezen a szálon indult el a Projekt Showroom csapata, és így csatlakoztunk be mi is hozzájuk. Így most legalább egy hónapig a legötletesebb, legszebb, legtipikusabb Magyarországgal és Budapesttel kapcsolatos bútorok, tárgyak, ajándékok, kiegészítők a Projekt Showroomba költöznek.

Sokan vannak, akik nem tudnának külföldről érkezett ismerősüknek értéket képviselő, maradandó, vagy éppen hasznos és szemet gyönyörködtető ajándéktárgyat ajánlani. Ilyenkor maradnak a sablonos és fantáziát mellőző klasszikusok: a libamájas konzerv, pár üveg bor és egy elcsépelt, nem túl aktuális útikönyv. Holott megannyi fiatal művész fáradozik azon, hogy különleges „magyaros”, vagy éppen budapesti szuveníreket kínáljon. Az egyre sokszínűbb dizájnvásárok jó fórumok lehetnek, ellenben ezeket a tárgyakat a vásárokon is különböző standokról kell összevadászni, nem beszélve a design shopokról, melyek többször a város egyik és másik felén találhatóak.

A Projekt Showroom 14. ideiglenes vására legalább egy hónapon át várja mind a turistákat, mind a szépre fogékony helyieket. Az országban fellelhető, helyi jelleget bemutató legizgalmasabb magyar tervezők, művészek, kisvállalkozások által készített tárgyakkal, apróságokkal. Annyi a portéka, hogy szó szerint órákat nézelődhetünk, polconként meg-megállva, hogy mire van szükségünk azonnal.

Persze nem minden háztartásba obligát a régi bőrönd, a díszes brandys üveg, de rengeteg retrónak számító eredeti szépséget is találunk az újdonságok mellett. Éppúgy kapható tervezői hátizsák, mint egyedi grafikás magyar kártya, vagy hazai fejlesztésű társasjáték, esetleg paprikaillatú kézműves szappan. Vagyonokat tudnánk elkölteni a csinosan berendezett pop-up boltban. Csak egy grafika…egy fa napszemüveg, vagy egy notesz…, gyakorlatilag minden kedves a szemnek és a léleknek is. Lokálpatriótaként mindenről asszociálunk egy régi emlékre, illatra, pillanatra. A kopott zsírosbödönről a nagymamánál töltött nyarak, Marcus Goldson vicces rajzairól pedig a budapesti mindennapok jutnak eszünkbe.Hamarosan egy részletesebb anyagban is foglalkozunk majd a rendhagyó bolttal. Hiszen ugyanaz a célunk: megmutatni mindazt, ami értékes, menő és büszkék vagyunk rá.