Palacsintával már sokan próbálkoztak az elmúlt években Budapesten, átütő eredményt azonban egyelőre nemigen sikerült még elérni. Az Arany János utcai metrómegálló közelében viszont most nyílt meg a Crepeta, amely megpróbálkozik azzal, hogy eredeti ötleteket és új, kreatív megoldásokat csempésszen a piac ezen kiaknázatlan területére.

Néhány próbálkozás kivételével mégis elhanyagoltan sínylődik a palacsinta a desszert szekciókban, balatoni büfék krétatábláján és elcsépelt tálalásokban az egyik nagy kedvencünk, holott ennél jóval több megoldás is lehetne. Körülbelül egy hónapja nyílt egy hely a Bajcsyn, az Arany János utcai metrómegálló közelében, amely úgy döntött, megpróbálkozik azzal, hogy a legtöbbek által sima édességnek tartott ételt beemelje a magyar street food kánonba, és teljes értékű fogássá avassa.

A Crepeta, annak ellenére, hogy palacsintával foglalkozik, nem nevezi magát palacsintázónak (az ötletet külföldről vették), vetélytársnak inkább a gyros-t tartják, noha az étel, amit ők kínálnak, merőben más.

Az egyik különlegességük például a túrós csuszás verzió, amely egyszerre képviseli a palacsintát, a francia crépe-t és a magyar gasztronómiát. Emellett számtalan variációt árulnak még: van sós, például mozzarella-sonka-rukkola-paradicsom (900 Ft), tonhal-olívabogyó-hagyma-bab-paradicsom szósz (1200 Ft); grillezett, mint a pesto-csirke-parmezán-paradicsom (1200 Ft), chillis mustáros csirke-paprika-saláta (1200 Ft); és van az édes vonalon is választék, például alma-fahéj-karamell (600 Ft), nutella-banán (600 Ft).

A palacsinták elvitelre is kérhetőek, ekkor pedig szépen feltekerve érkeznek, így akár a legádázabb közlekedési körülmények között is kulturáltan megehetőek.

Az üzlet még a kezdeti stádiumban működik, és bár már most sok izgalmas megoldást kínálnak, azt tervezik, hogy bővülni fog a felhozatal. Igyekeznek megoldani, hogy a különböző érzékenységekben és ételallergiákban szenvedőknek is legyen mit enni a helyen. Az egyetlen, amit még nem sikerült kitalálni, a vegán változat, a pusztán növényi alapanyagokból készült tészta ugyanis egyelőre nem képes megtartani a tartalmat, de ezt is szeretnék majd kikísérletezni.

A nyitva tartás miatt az esti népvándorlások alkalmával a falafel helyett lehet ez is kiváló opció lehet.

Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 40.
Nyitva tartás:
H-P: 11:00 - 23:00, Sz: 12:00-24:00.
Facebook