Idén is megrendezik Európa egyik vezető fesztiválját, a Szigetet, nem is akármilyen line-uppal: fellép többek közt Florence & The Machine, a Kings Of Leon, Robbie Williams, Avicii és az Alt-J – csak hogy a legnagyobb headlinereket említsük. A barokk pop és a stadionrock persze csak a felhozatal egy apró szelete, hiszen a tuareg népzenén át a skandináv popig és a holland partyelektronáig mindenfajta zene szerephez jut majd a neki megfelelő teraszon. Mi az öt fő helyszín fellépői közül szemezgettük ki a nekünk legfontosabbakat.

NagyszínpadTöbb mint 70 millió eladott albummal a háta mögött Robbie Williams az elmúlt két évtized legsikeresebb brit énekese, akinek dalai elképesztő könnyedséggel és hitelességgel járják körbe a könnyűzene legkülönbözőbb műfajait, kezdve a balladisztikus popdaloktól a dance-en és a rockon át egészen a swingig. Lemezei rekord gyorsasággal repülnek az angol slágerlista első helyére, a különleges show-elemekkel díszített koncertjei pedig rendre telt házat hoznak. A brit fenegyerek a Let Me Entertain You címre keresztelt turnéjával érkezik a Sziget -1. napjára.

(08.10., 21:30)Florence Welch és zenekara már első, Lungs című albumával besöpört minden fontosabb brit díjat (a Mercuryn kívül) és a siker pedig azóta is töretlen – négy év szünet után megjelent harmadik lemezük, a How Big, How Blue, How Beautiful már most az év egyik legkiemelkedőbb lemeze. Az epikus, barokkos popslágerek ráadásul immár nem szomorkásak, mint eddig: ahogy a csodás hangú énekesnő több interjúban is kijelentette, nem menekül az élet elől, hanem megpróbálja megélni azt, ez a fajta életigenlő hozzáállás pedig érezhető lesz a dalokon is. A Florence & The Machine tehát még az eddiginél is jobb formában van, így nem érdemes kihagyni első magyarországi koncertjüket.

(08.11., 21:30)

A 2010-es évek egyik legnagyobb brit felfedezettje, a mára már trióvá fogyatkozott Alt-J stílusát tekintve szinte besorolhatatlan. Finoman összepárosított folkos és elektronikus elemek, furcsa, androgün énekhang, többszólamú, már-már gregoriánus vokálok, megkapó melankólia, sajátosan felépített számok – mindezt ráadásul anélkül, hogy a mutató kilengene az öncélú művészkedés vagy a túlzott giccs felé. Nem is csoda, hogy rögtön az első albumukkal (An Awesome Wave) megnyerték az egyik legrangosabb zenei díjat, a Mercuryt. Idén jelent meg második, This Is All Yours című albumuk, a Szigetes setlist pedig várhatóan a két lemez legjobb számaiból épül majd fel.

(08.12., 21:30) A Foals a Skins-generáció alaplemezének számító matekos, dance-es Antidotessal szinte a karrierje elején csúcsra ért, hogy aztán gondoljon egy nagyot, és a szűk klubok helyett az arénákat célozza meg. A 2010-es Total Life Forever már jelezte azt az irányvonalat, amit a két évvel ezelőtti Holy Fire és az idén érkező What Went Down beteljesít: epikus stadionrock, ihletett fesztiválhimnuszok és persze a slágerek, amelyek nélkül már el sem képzelhető egy fővárosi britpop party. Ráadásul a zenekar híresen jó koncerteket ad, amin most valószínűleg a készülő új album pár dala is elhangzik majd.

(08.13., 19:30)

A görög származású walesi dalszerző-énekesnő Marina Lambrini Diamandis már első lemezének megjelenése előtt második lett a BBC Sound Of 2010 szavazáson, de - az indie-new wave-es bemutatkozás utáni - 2012-es, elektronikusabb, olykor poposabb Electra Heart lemezével is sikerült új fanatikusokat meghódítania. Jó hír a rajongók és a Sziget-közönség számára, hogy a tematikusan beharangozott harmadik nagylemez, a Froot végre márciusban megjelent, így vadiúj show-ra számíthatunk az indie-electro díva-hercegnőtől.

(08.14., 17:45) A három Followill tesó és unkatestvérük által alapított amerikai Kings Of Leon hihetetlen utat járt be a 2003-as bemutatkozás óta: zseniálisan puritán garázs-rockból igazi stadion-rock sztárzenekarrá értek, köszönhetően az olyan slágereknek, mint a Sex On Fire, a Use Somebody vagy a Radioactive. Zenéjükben egyszerre keveredik a southern rock nyers ereje a country, az art punk vagy épp a soul stílusjegyeivel. Közönségéneklős slágerek, gyönyörű balladák, kétperces rockhimnuszok: a Kings Of Leon életművének legjobb dalaival érkezik a Sziget Fesztivál Nagyszínpadára.

(08.15., 21:30)

Martin Garrix a mainstream elektronikus zene legfiatalabb szupersztár DJ-producere, akinek Animals című slágere 2013-ban a Beatport legnépszerűbb - legkeresettebb anyaga volt, ráadásul több európai országban is a slágerlisták élén végzett. Fiatal kora ellenére olyan nagy nevekkel dolgozott már együtt, mint Sander Van Doorn, vagy az idei Balaton Soundon is fellépő Hardwell, Dimitri Vegas és Like Mike és MOTi, de pár hete épp David Guettával stúdiózott együtt. Egy Martin Garrix fellépés önmagában egyet jelent egy elképesztő bulival, a Sziget utolsó estéjén ráadásul minden eddiginél látványosabb tűzijáték-, fény- és lézer show várható.
(08.16., 21:30)A38 SzínpadEgyszerre érzelmes és energikus, a New Order legjobb pillanatait idéző new wave/szintipop, ragadós refrénekkel: a Future Islands a tökéletes fesztiválzenekar. Ezt a pozíciójukat pedig csak tovább erősíti, hogy Samuel Herring nem csak remek énekes, hanem elképesztő színpadi figura, akinek mozgáskultúrája magát

David Lettermant is elbűvölte. Valószínűleg az övék lesz az idei fesztivál egyik legemlékezetesebb fellépése. (08.11., 22:00) A karatézós metalcoret elektronikus zenével (elsősorban trancecore-val és drum 'n' bassal) ötvöző Enter Shikari szinte már hazajár Magyarországra, de amíg minden egyes koncertjükön olyan gerincvelőből kirobbanó energiával szántják fel a színpadot, mint a tavalyi telt házas koncertjükön, egyáltalán nem bánjuk. Ugyan az egy évvel ezelőtti The Mindsweepen már visszavettek az addig rájuk jellemző őrületes darálásból, a még érettebb szövegek, a befogadhatóbb hangzás és a változatlanul intenzív koncertek okán nem panaszkodunk, inkább csak várjuk, hogy újra kiadhassuk magunkból a fölös energiákat.

(08.12., 22:00)

A skandináv popzene legfrissebb és legüdébb jelensége, a dán még csak huszonnégy éves, de már olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Avicii, a Major Lazerös Diplo vagy épp Elliphant. Finom soulból, döngölős R&B-ből, Spice Girls-hatásokból és vad elektropunkból építkező dalai szinte azonnal a mai crossover popzene egyik legfontosabb alakjává emelték, amikhez jól passzol excentrikus karaktere és fantasztikus hangja. Aki ott volt tavalyi, szintén sikeres klubkoncertjén, az tudja, hogy a debütalbum (No Mythologies To Follow) számai élőben hatnak igazán, aki pedig nem, annak mindenképp azt ajánljuk, hogy addig csípje el itthon napjaink egyik legaktuálisabb popsztárját, amíg még megteheti.
(08.13., 20.15) Akárcsak legfontosabb előképük, a The Pogues, a Dropkick Murhpys is mestere a folklór és a punk, a pörgős ütemek és a táncolható dallamok vegyítésének. A bostoni májgyilkosok zenéje a szó legnemesebb értelmében vett kelta punk – elég csak az olyan klasszikusokra gondolni, mint a Rose Tattoo vagy az I'm Shipping Up To Boston. Az aktív politikai és jótékonysági szerepvállalásáról is híres héttagú zenekar 2013-ban jelentette meg nyolcadik stúdiólemezét, és egészen biztosan egy őrületes bulival érkeznek a Szigetre.

(08.14., 23:45)

A brit Louisa Rose Allen, művésznevén Foxes már 25 évesen olyan karriert tudhat maga mögött, amit csak kevesen: 2012-es Warrior című kislemezével már az Egyesült Államokban koncertezett, 2013-ban pedig a Grammy-díjat is elnyerte a Zedd-del közös Clarity című számért. Tavalyi bemutatkozó albuma, a Glorius hatalmas sikert aratott mindenhol, ezt követően Pharrell Williams hívta el magával turnézni, sőt, még a BBC-n futó Ki vagy, Doki? egyik epizódjában is feltűnt a dance-pop királylány.

(08.15, 22:00) Az argentin származású svéd folk trubadúr, José González nevét a legtöbben akkor ismerték meg, mikor feldolgozta a The Knife-féle Heartbeatst. A finom, elegáns, akusztikus ballada fel is került az énekes-dalszerző első albumára (Veener), melyet azóta még kettő követett, a legutolsó (Vestiges And Claws) épp idén februárban. A hangzását saját bevallása szerint Shuggie Otis és a Simon & Garfunkel között félúton megtaláló flaszterköltő emellett rendszeresen koncertezik Junip nevű triójával is, ám a fesztiválon, akárcsak 2008-ban, szólóban lép fel és ad majd minden valószínűség szerint varázslatos koncertet.
(08.16., 16:45)ColosseumAz Apollonia három párizsi underground DJ kollaborációját takarja, tech house szettjeikkel 2012 óta járják a világ klubjait. Ha épp nem a francia fővárosban válogatják lemezeiket, Berlin legendás Kreuzberg negyedében stúdióznak, de állandó vendégei a londoni fabric vagy épp az ibizai DC 10 klubnak.
(08.10., 23:00) Herman Cattaneo

argentin DJ- és producerzseni, kiadótulajdonos, a

latino house királya , aki tavalyi, Nick Warrennel közös Balaton Soundos b2b szettje, és februári zsúfolt házas budapesti klubkoncertje után tér vissza a Sziget Fesztiválra. Több, mint

három évtizede

van a pályán, ezalatt ő lett hazája, Argentína nemzetközileg legmagasabban jegyzett elektronikus zenésze: munkáival a műfajért rajongók százezreit babonázta meg, és több e-zenei nemzedéket inspirált.

(08.11., 02:00)

Gui Boratto huszonegyedik századi polihisztor: mérnök, producer, zeneszerző és DJ, akinek egyedülálló munkái a kilencvenes évek közepétől rendszeresen jelennek meg a világ legnagyobb könnyűzenei és elektronikus zenei kiadóinál.
Izgalmas és sokszínű elektronikus zenéjével számos díjat söpört már be: a 25. Dance Music Awards-on No Turning Back című klasszikus klubhimnuszával elvitte a legjobb minimál/techno számnak járó első díjat.
(08.12., 23:00) Dixon a berlini elektronikus zenei színtér markáns előadója, egyedi látásmódú DJ és producer, az Innervisions kiadó alapítója és vezére, aki szolid, finoman eklektikus, lebegő atmoszférájú deephouse, illetve funky house anyagairól ismert. Szettjeit rendre telt ház előtt mutatja be a német főváros legexkluzívabb klubjaiban, formabontó anyagai elsősorban a zenei ínyencségekre fogékony közönség magas igényeit szolgálják ki.

(08.13., 2:00)

Marcel Dettman berlini elektronikus zenész-producer, a Berghain klub rezidens DJ-je egészen a klub nyitása, 1999 óta. 2006-ban jelent meg első kiadványa, még ebben az évben megalapította saját kiadóját, több berlini underground kiadvány is fűződik nevéhez. 2008-ban az év techno előadójának választották a Beatportal listáján.
(08.14., 1:00) Ellen Allien

egy különc gondolkodású, rendkívül sokszínű és kreatív német DJ-producer-dizájner hölgy,

a legendás BPitch Control kiadó alapítója . Megfordult már a világ legfontosabb elektronikus zenei eseményein, és olyanok előadók munkáit adta ki, mint például

Paul Kalkbrenner ,

Modeselektor

vagy

Apparat . Saját zenéivel több mint 20 éve a berlini elektronikus zenei élet egyik legsikeresebb és töretlen népszerűségű előadója.

(08.15., 1:00)

A brit Damian Lazarus zsánere az elektro, a hip hop, a soul és a funk, a deep underground techno, a varázslat pedig az elképesztő, a hangulatot irányító mixeiben van. A DJ Magazine szerint a világ legjobb underground lemezlovasának is nevezett Lazarus ezúttal a Sziget Fesztivál közönségét varázsolja el különleges zenéivel.

(08.16., 01:00)Mastercard Világzenei Színpad"A legjobb világzenei együttes, mely az egykori Szovjetunióból érkezett" - írta lelkesült kritikájában egy mérvadó szaklap kritikusa a DakhaBrakha. Az ukrán csapat zenei világa a minimál techno, a pszicho-folk, az akusztikus triphop és trance zamatos elegye. A 2004-ben alakult csapat neve régies ukrán nyelven annyit tesz, mint 'adni-venni'. Ugyanakkor a név utal a kijevi kortárs művészeti központ (DAKH) nevére is, ahol az együttes gyakran lép fel a Vladiszláv Trojckij fémjelezte színház produkcióiban.

(08.12., 18:15) A LaBrassBanda 2007-ben alakult meg Münchenben. A brutális bajor jazzfunkalakulat zenéje leginkább úgy írható le, mint egy szőnyegbombázás: a dob alapra helyezett három fúvóst, új alakzatba rendezve a polka, a rock, a funk, a reggae, a balkáni és a német rezes zenék inspirálták, azt az energiát pedig, amit a közönségtől kapnak, többszörösen vissza is adják nekik. Sör és pogó, egy rezesbanda koncertjén!

(08.13., 21.15)

1999-ben a Sziget Fesztiválon alakult meg, és annak programjától azóta is elválaszthatatlan a Besh o droM. A magyarországi világzene egyik legismertebb együttese a kelet-európai és balkáni népzenék sajátos feldolgozásával és újraértelmezésével tűnt ki. Előadásmódjukat olyan erő és lendület jellemzi, amely a legvadabb balkáni rezesbandák sajátja, ugyanakkor – a magyar népzene elemeinek beépítése révén – jól megkülönböztethetők a Balkánra jellemző roma bandáktól.
(08.14., 23:15) A mauritániai Noura Mint Seymali 2014-ben tűnt fel a nemzetközi világzenei színtéren, a Glitterbeat kiadónál megjelent Tzenni című albumával, mely azonnal az európai világzenei rádióslista első helyére került. Tzenninek a mór griot-k zenéjére forgó-kerengő táncot nevezik, de metaforája ez minden körforgásnak: annak, ahogy a Föld kerülgeti a Napot, ahogy a fény és a sötétség váltogatja egymást, és ahogy a hagyományból megújulás, abból pedig újabb hagyomány fakad. Ez a „kettősség” Noura zenéjében is jelen van, a számaik részben tradicionálisak, részben a sajátjaik, ami pedig a hangszerelésüket illeti, abban éppolyan súlyt kaptak az archaikus pengetős hangszerek (a ngoni-formájú tidinite és a kora-alakú ardine), mint a sivatagi bluest meghódító elektromos gitár, és a rockos alapot szolgáltató basszus – dob páros.

(08.15., 21:15)

Az észak-nyugat-indiai Rádzsasztán a cigányok XV. századbeli vándorlásának a kiindulópontja volt, sőt egyes kutatások szerint a szülőhazája is. Az viszont egészen bizonyos, hogy már az V. században rádzsasztáni muzsikusokkal szórakoztatták magukat a perzsa uralkodók – ennek nyoma maradt a történetírásban.

Azóta nyilván számos befolyás érte a rádzsasztáni zenét, de változatlanul tetten érhető benne a muzulmán és a hindu, a szakrális és a világi, illetve a különböző indiai etnikai csoportokhoz kötődő hagyomány. Megőrizte extatikus ritmusait is, és éppolyan szorosan kötődnek hozzá a tűznyelők, fakírok és táncosok mutatványai, mint az egykori vásárokon.

Ezt tükrözi a Dhoad – Gypsies from Rajasthan előadása is, mely az utóbbi tíz évben nyolcvan országban adott ízelítőt a rádzsasztáni cigányzenéből, és az attól elválaszthatatlan cirkuszi mutatványokból.

(08.16., 19:45)Telekom ArénaJaguar Skills, egy, az arcát mindig eltakaró, magát igazi nindzsának aposztrofáló titokzatos brit DJ, aki drum’n’bass és dubstep szettjeivel 2002 óta pörgeti a klubokban és az éterben zenéjét. Több száz mixet készített már karrierje alatt, több válogatása is hallható volt a BBC Radio 1-on is, de pontos nevét és életkorát a mai napig titok fedi. (08.12., 02:30) A W&W két, a húszas évei közepén járó tehetséges holland DJ szuperprodukciója. Hipnotikus, dinamikus anyagaik legerőteljesebben a trance világához köthetőek, de a populárisabb electro house műfajjal is összeköttetésben állnak. Tagjai a bolygó tánctereit az elmúlt években meghódító holland elektronikus zenei színtérnek, ellenállhatatlanul hatásos munkáikkal egyre több hívet szereztek maguknak, fellépéseiken minden alkalommal több és több, elszánt és elszállt partyarc tombol. (08.13., 01:00)

Sidney Samson az elképesztően sokszínű holland elektronikus zenei színtér meghatározó figurája, akinek 2010-es első kislemeze, a Riverside 2010 egyik legtöbbször pörgetett partislágere volt. Olyanokkal dolgozott már együtt, mint Steve Aoki, Afrojack, will.i.am vagy épp Martin Garrix, de készített remixeket Kylie Minogue, Kelly Rowland és David Guetta számára is. (08.14, 03:00) Alesso Európán kívül is népszerű, Ázsiát, Dél- és Észak-Amerikát megjárt DJ-producer, a svéd elektronikus zenei iskola populáris electro house tagozatának egyik nagy tehetsége. Huszonhárom évesen olyan nagyágyúkkal dolgozott, mint Calvin Harris, vagy a Swedish House Mafia óriása, Sebastian Ingrosso. Zenéje monumentális, ugyanakkor könnyedén befogadható, pörgős, táncra-csápolásra-ugrálásra-tombolásra lett kitalálva. (08.15., 01:00)

Sander Van Doorn számos komoly szakmai díjjal kitüntetett holland trance DJ és producer, a magyar partyarcok egyik kedvenc, mindig első osztályú teljesítményt nyújtó nemzetközi sztárja, aki minden körülmények között profi és elementáris produkcióval hengerli le közönségét. Karrierje kezdete óta az elektronikus zenei stílusok széles skáláján játszva ontja magából az elementáris trance himnuszokat, melyek szinte kivétel nélkül a legnépszerűbb trackeknek számítanak a műfajban, úgyhogy őrületes bulira lehet számítani a Szigeten is. (08.16, 02:30)