Gasztró

Magyaros fogások panoráma körettel – A megújult Corso teraszán jártunk

Fotó : Balkányi László/We Love Budapest
Magyaros fogások panoráma körettel – A megújult Corso teraszán jártunk

Az Erzsébet híd és a Lánchíd között elterülő, Instagram-pozitív panorámával csábító Duna-korzó évszaktól függetlenül Budapest egyik legkedveltebb sétaútvonala, de igazán nyáron van elemében – csakúgy, mint az InterContinental Budapesthez tartozó Corso étterem frissen felújított terasza, ahol a kilátáshoz hasonlóan első osztályú fogásokkal lakhatunk jól egy nemrég hazatért, világjáró magyar séf jóvoltából.

A csinosra nyírt bokrokkal és fűszernövényekkel övezett, hűs vízpermettel komfortosított terasz fine dining lakomákhoz, koktélozáshoz, elmélkedéshez és ebéd utáni heverészéshez is ideális helyszín. Corso-kalandunkat a fonott székekkel körbevett, árnyékos asztalok egyikénél érdemes indítani, majd a desszert után – egy kávéval felszerelkezve – megéri áttenni székhelyünket az egyik kültéri kanapé puha párnái közé, ahol kellemes kajakómába süppedve vizslathatjuk a korzó kánikulai forgatagát és a budai oldal városszimbólumait.
A Lánchíd tőszomszédságában található Corso persze nem csak a képeslapra kívánkozó kilátással keltette fel a külföldi és a hazai közönség figyelmét. Miután a konyhafőnöki posztot a többek között New Yorkot, Dubait és Moszkvát megjárt Gullner Gergő vette át, az ízvilág magyaros fordulatot vett, így a kínálatban immár a szezonális, hazai ételek dominálnak, amelyeket Gergő – inspirációt merítve külföldi tapasztalataiból – jó adag modernitással és a nemzetközi konyhák különböző mesterfogásaival fűszerez.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
Gergő hazatérése másodlagos jelentéssel is bír, hiszen nem csupán szülővárosába, hanem gyerekkora egyik helyszínére tért vissza. Édesapja (aki szintén séf volt) és édesanyja is az InterContinental ősében, a Forum Hotelben dolgoztak, Gergő pedig még élénken emlékszik, ahogy kiskölyökként annak az étteremnek a függönyei között rohangált, amelyet ma már ő irányít. Gergő már fiatalon tudta, hogy apja nyomdokaiba szeretne lépni. A szakma alapjait Budapesten sajátította el, majd 17 évesen egy vancouveri magyar étteremben kapott állást, és ezzel megkezdődött hosszas gasztro-bolyongása.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
Vancouverben azóta legendássá vált Dobos tortájával kivívta a magyar származású, neves ételkritikus, George Lang elismerését, ami jelentős lökést adott Gergő karrierjének. Ezután ismét Budapest, pontosabban a Gundel következett, ahol Gergő – a Gundel csapatával karöltve – többször is abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a New York-i ENSZ-székház éttermében csillogtathatta meg tudását és a magyar gasztronómia legjavát. Ez nem csupán óriási presztízzsel, hanem felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal is járt, hiszen a Delegates Dining Room konyháján több tankönyvre elegendő trükköt és technikát sajátíthatott el a világ minden tájáról. Nemzetközivé duzzadt tudását a zürichi Marriottban, majd később Dubaiban kamatoztatta, ahol luxusszállodákban, illetve a város egyik legjobb seafood éttermében dolgozott. Dubaiból kisvártatva újra hazahúzta a szíve: a Corinthia, a Four Seasons, valamint a Kiosk vendégeit kápráztatta el ételkölteményeivel, majd jött egy kétéves moszkvai misszió, végül pedig pár hónapja visszatért oda, ahol a főzés iránti szerelme lángra lobbant.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
Párját ritkító tudása és tekintélyes nemzetközi tapasztalata ellenére Gergő ars poeticája korántsem bonyolult: minden ételben kihangsúlyozni a természetes ízeket úgy, hogy az alkotóelemek a lehető legegyszerűbb és leghatékonyabb módon harmonizáljanak. A gyakorlati megvalósításban sokat segít, hogy az elmúlt években rengeteget javult a hazai termesztésű alapanyagok minősége, így Gergő olyan szezonális fogásokkal gazdagíthatja a kínálatot, amelyek nem csupán elméleti síkon magyarosak.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
Az idei nyár előételei között olyan étvágygerjesztőket találhatunk, mint a szokatlan módon megkomponált nizzai saláta tonhallal, zöldbabbal és kandírozott paradicsommal, míg a levesek közül a tőkehallal, avokádós uborkával, tejföllel és kaviárral izgalmassá tett, üdítően hűs andalúz zöldséglevest emelnénk ki; egyszerűen utánozhatatlan, ahogy a kaviár markáns zamata összekeveredik a pikáns paradicsomos alappal.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
A főételeket böngészve (és főleg kóstolva) valóságos műalkotásokra bukkanhatunk: roston sült kacsamell rókagombával, barackos polentával, bodzával illatosított pecsenyelében – ez olyan jól hangzik, hogy még leírva is megennénk, bár nyomtatott formában valószínűleg kevésbé lenne zamatos a frissítően édes ízharmóniát remekül kiegészítő kacsahús.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
A nyár másik szárnyas slágere a tökfőzelékkel, rántott tökkel, mangalica sonkával és kaporszósszal érkező tanyasi omlós csirke, amely kreativitásával is kiemelkedik a mezőnyből, ugyanis a tökfőzelék egy kivájt paradicsomban megbújva kerül a tányérunkra. A kellemesen sós mangalica sonka jól ellensúlyozza a habkönnyű csirkét, míg a rántott tök ropogósabb textúrát csempész az összképbe.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
Nem feledve a sorsfordító Dobos tortát, Gergő kiemelt figyelmet szentel a szintén hazai alapanyagokból készített desszerteknek, például a flambírozott eperrel és maracujával szervírozott, bazsalikomos panna cotta és sorbet-kombinációnak, vagy épp a málna fagylalttal tálalt, tihanyi levendulás csokoládé mille feuille-nek, amely a nyár esszenciája egyetlen desszertben megénekelve.
Fotó: Balkányi László/We Love Budapest
A Corso terasza a nyári ebédek és a romantikus vacsorák mellett nagyobb volumenű kulináris rendezvényeknek is otthont ad: vasárnaponként 12 és 15 óra között bőséges nemzetközi ételpalettát felvonultató brunch-csal, augusztus 20-án pedig egy tűzijátéknéző ünnepi vacsorával várják az érdeklődőket. Utóbbira már most érdemes asztalt foglalni, bár ilyen ételek mellett nehéz lesz a tűzijátékra koncentrálni…

Cím: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 12-14.
Elérhetőség: +36 1 327 6392
Facebook