A Maacraft nevével többször is találkoztunk az utóbbi hónapokban, s minket teljesen elvarázsoltak ezek a sajátosan rusztikus, mégis finoman kidolgozott friss tárgyak. A márka mögött a Miskolci Autista Alapítvány és Szalkai Dani designer áll. Legújabb, kifejezetten a biciklis szubkultúrához szóló bringás kosarak a Basket Case sorozat bemutatásának apropóján beszélgettünk vele.

We Love Budapest: A legutolsó projektetek egy fonott darabokból és rétegelt lemezből készülő, biciklire szerelhető tárolósorozat, ami nem csupán szuperjól néz ki, de bármilyen bringán klasszul mutat. Te formatervezőként végeztél a budapesti MOME-n, s már a diplomamunkád is egy, az autizmushoz szorosan kapcsolódó ruhakollekció, a

Perceptual Thinkers volt. Azóta számos projekted valósult meg, s ezek is kivétel nélkül valamilyen formában kapcsolódnak ehhez a témához. Honnan ez a szociális érzékenység, nyitottság?

Szalkai
Dani: A bátyám, autizmussal él, a Miskolci Autista Alapítványt a szüleim hozták létre még a kilencvenes évek elején. Én gyakorlatilag belenőttem ebbe a szituációba, s testközelből éltem meg az ezzel járó feladatokat. Tulajdonképpen Bence érdekében lettünk mindannyian "szakértői" a területnek. 2012-ben egy egyetemi projekt kapcsán kezdtem újra szorosabban kapcsolódni az autizmushoz, s még abban az évben két másik tervezővel egy workshopot is szerveztünk Miskolcon az Alapítvánnyal közösen.

Ennek sikere indította el a Maacraft programot, amely a gondozott fiatalok bevonásával állít elő tárgyakat. A designnak van egyfajta társadalomformáló ereje, ez a Maacraft esetében kézenfekvő, hiszen adott egy designer, vagyis én, akinek minden eszköze megvan ahhoz, hogy segítse ezeket a sérült embereket. A márka tulajdonképpen egy csatorna, az itt készülő tárgyakkal együtt egy fejlesztési programként is felfogható, amelyen keresztül kihívásokat állítunk eléjük. Munkájuk, céljuk és sikereik vannak, így üzennek és tartják a kapcsolatot a világgal. Fontos azonban, hogy olyan tárgyak kerüljenek ki innen, amelyek nem a sztori miatt versenyképesek, hanem azért, mert nagyon erős a design. Arra törekszünk, hogy a fogyatékos kontextualizáltság nélkül is működjön a dolog.

WLB: Ezek a tárgyakat nagyon jó kézbe venni, sőt remekül illeszkednek az aktuális designtrendekhez is, legyen szó a fonott tárgyakról, a bútorokról, lakáskiegészítőkről, vagy éppen a vadonatúj kollekcióról. Nyilvánvaló, hogy komoly designeri teljesítmény áll mögöttük. Hogyan képzeljük el a közös munkát?

Sz. D.: Számukra ugyanúgy izgalmas ingerek és impulzusok sokasága a világ, mint ahogyan egy designer érzékeli. Jellemző ugyanakkor, hogy az autizmussal élőknek viszonylag gyenge a finommotorikus készségük, egyszóval ügyetlenebbek, de ez a nagyon jól fejleszthető. Ezért több szakemberrel közösen összeállítottunk egy olyan munkamódszert, ami az ő képességeikhez igazodik, így csak olyan tárgyakat készítünk, amelyeket ők is meg tudnak csinálni, nem megterhelő számukra a munka, értelmezhető az adott tárgy léptéke, tehát az elkészítés sikerélmény ad. Most tizennyolcan vesznek részt a Maacraft munkájában, egészen elképesztő az a rohamos állapotjavulás, amit elértünk. A kollekciók kidolgozása egyébként semmiben sem különbözik más termékfejlesztéstől. Ugyanúgy dolgozunk együtt mint egy profi designercsapat. Ők elmondják vagy adott esetben a szakemberek tudják, hogy meg tudják-e csinálni, ha nem, speciális fejlesztéssel segítünk nekik, de a lényeg, hogy sikerélményük legyen. Jellemzően tradicionális anyagokat és technikákat használunk, helyi anyagokból dolgozunk, a fűzfavesszőt például az Alapítvány maga termeszti.

WLB: Szintén Miskolcról indult az Autistic Art kezdeményezés is, amely hasonlóan kreatív alapokra építő márkaként kínál gyönyörű selyemsálakat és noteszeket. Mit érdemes erről tudni?
Sz. D.:Tarr Hajnalka képzőművész indított egy programot olyan autisták számára, akiknek komoly szocializációs és kommunikációs problémáik vannak. Ez a program a képzőművészet eszközeivel segíti ezeket az embereket, az ő rajzaikból készülnek a termékek. A programot a partnerünk a Mosoly Otthon Alapítvány tartja fenn.
WLB: Ha a tárgyaitokat szeretné valaki megvenni, hogyan teheti ezt meg? Tudható, hogy a vásárlással az alapítványt támogatja, elmeséled mire fordítjátok a befolyó összeget?
Sz. D.:Jellemezően a saját online shopban lehet hozzájutni a termékekhez, de rendszeresen megjelenünk designvásárokon is. Még a látszatát is szeretnénk elkerülni annak, hogy ez egy kereskedelmi vállalkozás, nekünk ez egyfajta misszió. A befolyt összeg hozzájárul a lakóotthon és a műhely rezsijéhez, a foglalkozások költségeihez, sőt ebből finanszírozzuk a fejlesztéseket is.

WLB: Mi lesz a következő lépés?
Sz. D.: Szeretném, ha minél több ember dolgozna ebben a projektben. Jó lenne, ha a gondozottak mellett helyieket is be tudnánk vonni, sőt azon dolgozom, hogy több formatervezővel is együtt tudjunk működni, újabb kollekciókat készíteni. Volt már közös projektünk Merényi Danival (Merényi Bycicles a szerk.) és a Cellux csoporttal is. Az AU Workshop például nemrég fejezett be Miskolcon egy meditációs kuckót, amit kalákában építettek az autista fiataloknak. A kis épült egyik része fűszer szárítóként funkcionál, a másik pedig belülről méhviasszal van betapasztva, aminek a hőtől felszabaduló gőzei egészen különleges élményt kínálnak. Mindannyiunknak.

A kollekció az augusztus 9-i WAMP-on debütál a nagyközönség előtt.
FACEBOOK
WEB
SHOP