Gasztró

Megnyílt a Sirály Sétány a Gesztenyéskertnél

Fotó : László Balkányi/We Love Budapest
Megnyílt a Sirály Sétány a Gesztenyéskertnél

Eddig viszonylag kevesen tudták, hogy merre található, mégis érdemes lesz megjegyezni: a MOM Kulturális Központ és a Gesztenyéskert közötti sétányon mostantól nemcsak napozni lehet, hanem kiülhetünk akár egy délutáni fröccsre vagy esti sörre is. A kellemes szabadtéri teraszról jó kilátás nyílik a városra, este pedig akusztikus koncerteket hallgathatunk.

A MOM (Magyar Optikai Művek) dolgozói és a környék lakói 1951-ben vették birtokba a több mint húszezer kötetes könyvtárat, színháztermet, klubhelyiségeket befogadó új kulturális központot. Az épület tervezője a neves építész, Dávid Károly volt, akinek többek között olyan fővárosi épületeket köszönhetünk, mint az általunk is bemutatott Puskás Stadion, illetve a Ferihegyi repülőtér mára műemléki védettséget élvező fogadóépülete.
Fotó: Balkányi László - WLB
Minden adott volt, hogy élettel teljen meg a MOM Kulturális Központ környéke, eddig azonban leginkább csak a hétvégi biopiacról volt ismert az épület melletti kert. Az itt megrendezett, nyáron megindult szabadtéri vetítéssorozat nem várt sikert hozott, az épület másik oldalán pedig a Sirály Sétány is szépen benépesül estére.
Fotó: Balkányi László - WLB
A Csörsz utca felőli oldalon egy könyvekkel megrakott szekér fogad minket: a Libellus névre keresztelt rendszerében nagyon baráti áron, 300 forintért kaphatsz használt, de jó állapotban lévő és színvonalas könyveket. Koncertek idején a tér közepét sok színes szék és egy játszószőnyeg foglalja el, így ezért sem csoda, hogy a sétány napközben és estefelé is a családosok egyik kedvence.
Fotó: Balkányi László - WLB
Akkor sem kell messzire menned, ha – akár a napozás, akár a kertmozi után – megéhezel, vagy lecsúszna egy nagyfröccs. A tér közepén időnként feltűnik egy szépen helyreállított, zöld-fekete Citroën kisbusz is, a Gesztenyéskert felőli oldalon pedig kényelmes raklapbútorokra huppanhatunk le.
Fotó: Balkányi László - WLB
Az italok mellé jól passzol a friss perec, így tökéletes a naplemente.
Fotó: Balkányi László - WLB
Nem csodálkoznánk, ha jövőre ez a szabadtéri sétány lenne a budaiak egyik új nyári szabadtéri törzshelye.