A Budai Parkszínpad megújulása után ismét készülődik valami Újbudán: a Móricz Zsigmond körtértől pár perc sétára lévő tó eddig is kellemes hely volt egy kis nyugis délutáni pihenésre, a hamarosan elkészülő futópálya és a szabadtéri konditerem pedig az aktívabb városlakók kedvence lehet.

Az 1877-ben keletkezett tavat a mai Kosztolányi Dezső téren álló téglagyár munkásai ásták ki egy agyaggödör mélyítése közben, amikor egy vízforrásra bukkantak. A ma - kis túlzással - feneketlennek nevezett tó mélysége 4-5 méter, területe pedig nagyjából egy hektár.

Korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy már közel sem csak a Margitsziget az egyetlen lehetőség, ha jó levegőn, kellemes környezetben szeretnénk futni egyet a városban. Sokan használják a közelmúltban elkészült városmajori pályát, az Orczy-kertet, és a Duna-parton is sok helyen találkozunk futókkal.

A XI. kerületben nagy népszerűségnek örvend a Tüskecsarnok melletti profi futópálya, valamint a gazdagréti Torbágy utcában, az Érdi úton és a Bikás parknál található kör is.

A főváros kerületei közül összességében Újbudán található a legtöbb ingyenesen használható futópálya. Bárhová nézünk, mindenhol egyre többen sportolnak – és ezt jó látni, hiszen a pályák hiányában sokan közülük eddig valószínűleg a tévé előtt ültek a munkaidő lejártával.

A tavat megkerülő, 530 méter hosszú és 1,25 méter széles, rekortán borítású pálya mellett helyet kapott egy jól fölszerelt szabadtéri kondipark is, így a futást sokféle gyakorlattal egészíthetjük ki.

A pályát augusztus 12-én, 15 órakor adják át a nagyközönségnek.