Élmény

Amikor marslakótámadás érte a fővárost – Budapest a ’90-es évek videoklipjeiben

Budai Kettő, szendvics

Ha te is akkor voltál gyerek és/vagy fiatal, amikor az osztálytársaid holdjáró cipőben és susogós nadrágban csapatták a Hip Hop Boyzra a sulibuliban, a Z+ csatornáról vették fel VHS-kazira az aktuális slágereket, vagy hétvégén a drakvúfok és Sziniszterék csatájára ébredtek, akkor az alábbi összeállítást nagyon fogod bírni: 10 olyan magyar előadó videoklipjét választottuk ki a ’90-es évekből, melyekben itt-ott megjelennek képek a korszak Budapestjéről.

Előre kell bocsátanunk, hogy nem volt egyszerű, hiszen többnyire három bevált modell szerint haladtak a slágergyárosok. Rákattantak a greenboxra és ha kellett, ha nem, valami futurisztikus, későbbi Winamp témákra hajazó hátteret tettek maguk köré (lásd Ámokfutók), előszezonban lementek az első adódó tengerparthoz a tuning kombi Astrával, hogy nyári klipet forgassanak (UFO), esetleg frissen nyílt plázákban, bejáratott diszkókban készítették el a kisfilmeket (Emergency House).
TNT – Titkos üzenet
Hősök tere, Rendőrpalota – bom-bom-bom-bom, ez a két helyszín többször feltűnik az 1997-ben forgatott klipben, a gyanúnk szerint a vidámparki pillanatképek viszont nem a budapesti szórakoztató központban, hanem a bécsiben készültek. Inti és Áki Bomba című lemezével robbantották fel a tinilány-szíveket, mai szemmel nézve aligha a kisfilmben viselt szerkóikkal.
Bestiák – A reggel túl messze van
Ebben a nem épp HD-minőségben fennmaradt alkotásban a három egyen szerkós, melírozott hajú grácia a Városligeti Műjégpályán tart szárazedzést pasiőrjítésből. Sem a koreográfia, sem a „sztori” nem túl bonyolult az 1999-es klipben, melyben 2.48-nál az üvöltő Hujber Ferencet véljük felfedezni.
Soho Party – Az éjjel soha nem érhet véget
A budapesti éjszakában visz el egy körre Betty Love és „kísérőzenekara” egy ezüstplatós járművel. A sötétség és a villódzó fények miatt nehéz beazonosítani a helyszínt (egy-két pillanatra mintha az Erzsébet híd látszódna), de jó eséllyel a Rákóczi úton száguld a parti a szerelem szárnyán, mely 3.08-nál szerencsére véget ér.
ShyGys – Nem a te hibád
KOcsor ZSOlt, azaz a szomorú szemű szamuráj tehetséggyárának futószalagjáról gördült le az öt félénk fiatalember (Géza, Tibor, János, Béla, Ede Zak, Brandon, Martin, JD, Julian), akik 1998-ban bérelték ki a Rudas fürdőt, hogy hol kigombolt ingben és hozzá szűk bőrgatyában, hol 2-3 számmal nagyobb focimezben hozzák izgalomba a 14 éves serdülő lányokat angol és magyar szerelmes szavakkal.
Dopeman – VIII. kerületi mese
Mindjárt egy gigantikus budapesti látképpel indít a mai fejberendezéséhez képest szokatlanul nagy hajkoronával, de kisebb arccal büntető Pityinger László, akinek a Fekete Vonatból ismert Fatima vokálozik a VIII. kerületről szóló tanmeséjében. Többet már nem is kell hozzátenni a Dopeman életéről szóló gettófilmhez.
Hip Hop Boyz – Ott várok rád
Levy T, O.G. Duck és Real Action voltak azok a srácok, akik Madonnás fejmikrofonnal végigugrálták koncertjeiket, anélkül, hogy a felénél elkezdtek volna fibrillálni. A trükk nem érdekelte a rajongókat, csak a magvas szövegekre (Utána pik-pak lekerül a flik-flak, A szőnyegen a nyik-nyak nyesegeted őt), táncokra és a srácokra figyeltek. Ahogy történt ez az 1996-os  klipben is, mely egy hajón játszódik és dilis bulieffektként a remegő Lánchíddal indít.
Groovehouse – Hol vagy nagy szerelem
Elmosott nagykörúti fényekkel játszadozó napraforgók között énekel Judy és dörmögnek a szigorú Groovehouse fiúk. Időnként fel-felbukkan a Vajdahunyad vár, bevillan a hófedte Halászbástya, miközben a srácok az egyforma szponzorsapkában néznek a kamerába, még mindig nagyon baljósan. Feltűnik a 4-6-os villamos, áthaladunk az Alagúton is, szóval egész komplex képet kapunk a városról. De még mindig nincs meg a nagy szerelem.
Up – A nap
Stílusban mindenképp eltér az 1999-es track a többitől, hiszen alternatívabb vonalat képvisel. Képben is, mivel Budapestet egy marslakótámadás éri és robbanások, káosz közben táncol önfeledten, kigombolt ingben a fürtös Ujvári Péter. Űrhajóként megjelenik például a BME tanreaktora is.
Kozmix – Gyöngyhajú lány
Nem tudtuk volna kihagyni válogatásunkból Hozsó és Lala párosát, akik itthon még a Scootert is lemosták a slágerlisták elejéről, hiába kaptak H.P. Baxxterék repülő szőnyeget 1995-ben Sarkad polgármesterétől. A Gyöngyhajú lány happy hardcore-os feldolgozásához készült epikus klip nem csak azért maradandó, mert Lala itt még fekete hajjal nyomul, hanem azért is, mert egy 15 emberrel megpakolt platós kocsival járják a várost, míg meg nem érkeznek a diszkófénnyel festett bordásfalak közé.
Animal Cannibals – Yozsefváros
1999, VIII. kerület. Ricsipí és Qka MC már akkor is annyira trú arcok voltak, hogy a Yozsefváros klipje nincs széteffektezve, csupán a valós VIII. kerületet mutatják be, Horváth Mihály térrel, Blahával, Népszínház utcával. Próbálnánk vicceskedni, de maximum az a poén a klipben, hogy a srácok nagyon fiatalok. Simán megállná a helyét ma is, a maga realisztikus ábrázolásával. Csak Fila helyett BP Shopos cuccokban ugrálnának a fiúk.