Hotelek és szállások

Tetőtől talpig bejártuk az Aria Hotelt

Fotó : László Balkányi/We Love Budapest
Tetőtől talpig bejártuk az Aria Hotelt

A Bazilika közvetlen szomszédságában márciusban nyílt a város legújabb ötcsillagos szállodája, mely a hotelek új generációját erősíti. Egyediségével, lazaságával szeretné magához vonzani vendégeit. Most benézhettünk a szobákba és megcsodálhattuk a várost a High Note Sky Barból, amely július közepétől lesz látogatható.

A Library Hotel Collection legújabb tagja az Aria, mely a szállodalánc második európai tagja. New York és Toronto mellett csak Prágában találunk a csoporthoz tartozó butikhotelt. S, ha már ezt a szót említjük, fontos bemutatni a lánc első emberét, Henry Kallant, aki szinte a Grand Budapest Hotelből megismert Mr. Moustafa-módjára lett szállodai dolgozóból, minden hierarchiai lépcsőfokot megjárva szállodaigazgató és tulajdonos. Az egykori Csehszlovákiából emigrált 21 éves fiú szorgalma és tettvágya 27 éves korára már New York-i vezető szállodamenedzserré tette. A tapasztalat, a vendéglátás szeretete pedig egyenes utat jelentett affelé, hogy saját luxushotelek szülessenek vezetésével. Henry Kallan megteremtette a butikhotel fogalmát, mely mind szolgáltatásokban, mind dizájnban és filozófiában független és kreatív szállást jelöl. Amilyen a budapesti Aria is.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Aria Hotel Budapest
  • 1051 Budapest, Hercegprímás utca 5.

A Hercegprímás utca eredetileg eklektikus stílusú épületének múltjáról kevés adatunk van, az viszont biztos, hogy az elmúlt években üresen, életveszélyesen állt a ház, az Aria Hotel létrehozásával pedig szerették volna, ha nem is eredeti képére formálni a homlokzatot, de nagyon hasonlóra ahhoz, illeszkedvén a budapesti utcaképbe. A hotelbe belépvén belsőudvaros polgári bérházat láthatunk, luxuskivitelben. A recepció nincs központi helyen, ezzel is utalnak a jellegre, hogy nem kell vigyázzba vágniuk magukat se a szállóvendégeknek, se majd a hamarosan nyíló étterem, vagy rooftop bár látogatóinak. A recepció nem oltár, az Aria pedig nem csak egy hotel, hanem egy nagyvárosi találkozóhely is. A butikhotel egésze zenés tematikára épül, s ez már a lobbyban is erősen megjelenik, a zongorabillentyűket formáló padlózat miatt. Innen indultunk “túránkra” Varró Zoltán dizájnerrel, kinek nevéhez olyan budapesti munkákat kapcsolhatunk, mint például a Gerbeaud Cukrászda, az Émile, vagy a Michelin-csillagos Onyx Étterem enteriőrje.
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Zoltán egy kifinomult és modern, minden luxussal felszerelt szálloda teljes belső kialakítását vállalta el, s különösen kedves munkái között tartja számon a hotelt. Mindenképp a századelő nagypolgári lakásainak légkörét szerette volna ötvözni a minden igényt kielégítő stílusossággal, részletekbe menő exkluzivitással. Az Aria négy szárnyból áll, ezek négy különböző zenei irányzatot képviselnek: klasszikus, opera, jazz és kortárs. A szobákhoz kis erkély tartozik, ezek a belső udvar üvegtetejére néznek. A tetőn áttekintve jó időben a csillagokat látjuk, de télen például elég hangulatos lehet egy hóesést végigkövetni. Mind a négy szárnyhoz külön liftek tartoznak, átjárás csak az egybenyitható szobákkal lehetséges. Így sokkal intimebb a hangulat, hiszen nem járkálnak idegenek a szobák előtt, mindenkinek megmarad a privát szférája. Bejártunk négy szobát, a négy különböző szárnyból. Volt közöttük kisebb, tágasabb, nekünk leginkább a Luciano Pavarotti, illetve James Brown Joseph Blecha által rajzolt karikatúrájával díszített szobák tetszettek. De jártunk a Liszt Ferenc lakosztályban is. Egészen aprólékosan kidolgozott a koncepció, a kárpitoktól a kilincsekig minden passzol a tematikához, az adott előadó zenéjéhez, korszakához.
High Note SkyBar
  • 1051 Budapest, Hercegprímás utca 5.
A “bérház” teteje természetesen nem maradt kihasználatlan, július közepén nyit a High Note Sky Bar, mely nem csak a szállóvendégek kedvére tesz majd, hanem a budapestiekére is, ugyanis mindenki számára látogatható lesz. Természetesen előzetes foglalással, hiszen rooftop barból ilyen közelről még sosem láthattuk a Bazilika kupoláját. Zoltán elmesélte, hogy nemrég leánykérést is szerveztek ide, a kupolához legközelebb eső taktus kanapéjánál mondta ki egy hölgy a boldogító igent. El is nevezték “szerelmi fészeknek” a bár ezen részét.
Ne számítsunk persze csűrdöngölős techno bulikra, hiszen az Aria mégiscsak egy hotel, szállóvendégekkel, de koktélra, proseccóra bárki felliftezhet a tetőre, aki megengedheti magának ezt a luxust. Lounge zene, kényelmes kanapék, az Ivanka közreműködésével kivitelezett stílusos bár várja az érdeklődőket. Kedves részlet még, hogy egy kültéri zuhannyal is felszerelték az Aria rooftop bárját, hátha valaki lehűtené magát.
Meglátogattuk a spa részleget is, mely keleties beütésű, de ugyanúgy megjelennek a zenei utalások is. Egy szállodai viszonylatban is méretesnek számító impozáns medencét is találunk itt. Sétánkat a földszinten fejeztük be, ahol megtekintettük a konferenciatermet, a music concierge névre keresztelt zenei könyvtárat, a Stachmo’s Bart, illetve a Satchmo’s Lounge-t. Kedvenc részletünk az épület múltjából részleteiben megmaradt csigalépcső volt, melyet igazán nagystílűen formáltak a szálloda képére, a korabeli Budapest felidézésével.