A Bazilika közvetlen szomszédságában márciusban nyílt a város legújabb ötcsillagos szállodája, mely a hotelek új generációját erősíti. Egyediségével, lazaságával szeretné magához vonzani vendégeit. Most benézhettünk a szobákba és megcsodálhattuk a várost a High Note Sky Barból, amely július közepétől lesz látogatható.

A Library Hotel Collection legújabb tagja az Aria, mely a szállodalánc második európai tagja. New York és Toronto mellett csak Prágában találunk a csoporthoz tartozó butikhotelt. S, ha már ezt a szót említjük, fontos bemutatni a lánc első emberét, Henry Kallant, aki szinte a Grand Budapest Hotelből megismert Mr. Moustafa-módjára lett szállodai dolgozóból, minden hierarchiai lépcsőfokot megjárva szállodaigazgató és tulajdonos. Az egykori Csehszlovákiából emigrált 21 éves fiú szorgalma és tettvágya 27 éves korára már New York-i vezető szállodamenedzserré tette. A tapasztalat, a vendéglátás szeretete pedig egyenes utat jelentett affelé, hogy saját luxushotelek szülessenek vezetésével. Henry Kallan megteremtette a butikhotel fogalmát, mely mind szolgáltatásokban, mind dizájnban és filozófiában független és kreatív szállást jelöl. Amilyen a budapesti Aria is.

A Hercegprímás utca eredetileg eklektikus stílusú épületének múltjáról kevés adatunk van, az viszont biztos, hogy az elmúlt években üresen, életveszélyesen állt a ház, az Aria Hotel létrehozásával pedig szerették volna, ha nem is eredeti képére formálni a homlokzatot, de nagyon hasonlóra ahhoz, illeszkedvén a budapesti utcaképbe. A hotelbe belépvén belsőudvaros polgári bérházat láthatunk, luxuskivitelben. A recepció nincs központi helyen, ezzel is utalnak a jellegre, hogy nem kell vigyázzba vágniuk magukat se a szállóvendégeknek, se majd a hamarosan nyíló étterem, vagy rooftop bár látogatóinak. A recepció nem oltár, az Aria pedig nem csak egy hotel, hanem egy nagyvárosi találkozóhely is. A butikhotel egésze zenés tematikára épül, s ez már a lobbyban is erősen megjelenik, a zongorabillentyűket formáló padlózat miatt. Innen indultunk “túránkra” Varró Zoltán dizájnerrel, kinek nevéhez olyan budapesti munkákat kapcsolhatunk, mint például a Gerbeaud Cukrászda, az Émile, vagy a Michelin-csillagos Onyx Étterem enteriőrje.

Zoltán egy kifinomult és modern, minden luxussal felszerelt szálloda teljes belső kialakítását vállalta el, s különösen kedves munkái között tartja számon a hotelt. Mindenképp a századelő nagypolgári lakásainak légkörét szerette volna ötvözni a minden igényt kielégítő stílusossággal, részletekbe menő exkluzivitással. Az Aria négy szárnyból áll, ezek négy különböző zenei irányzatot képviselnek: klasszikus, opera, jazz és kortárs. A szobákhoz kis erkély tartozik, ezek a belső udvar üvegtetejére néznek. A tetőn áttekintve jó időben a csillagokat látjuk, de télen például elég hangulatos lehet egy hóesést végigkövetni. Mind a négy szárnyhoz külön liftek tartoznak, átjárás csak az egybenyitható szobákkal lehetséges. Így sokkal intimebb a hangulat, hiszen nem járkálnak idegenek a szobák előtt, mindenkinek megmarad a privát szférája. Bejártunk négy szobát, a négy különböző szárnyból. Volt közöttük kisebb, tágasabb, nekünk leginkább a Luciano Pavarotti, illetve James Brown Joseph Blecha által rajzolt karikatúrájával díszített szobák tetszettek. De jártunk a Liszt Ferenc lakosztályban is. Egészen aprólékosan kidolgozott a koncepció, a kárpitoktól a kilincsekig minden passzol a tematikához, az adott előadó zenéjéhez, korszakához.

A “bérház” teteje természetesen nem maradt kihasználatlan, július közepén nyit a High Note Sky Bar, mely nem csak a szállóvendégek kedvére tesz majd, hanem a budapestiekére is, ugyanis mindenki számára látogatható lesz. Természetesen előzetes foglalással, hiszen rooftop barból ilyen közelről még sosem láthattuk a Bazilika kupoláját. Zoltán elmesélte, hogy nemrég leánykérést is szerveztek ide, a kupolához legközelebb eső taktus kanapéjánál mondta ki egy hölgy a boldogító igent. El is nevezték "szerelmi fészeknek" a bár ezen részét.Ne számítsunk persze csűrdöngölős techno bulikra, hiszen az Aria mégiscsak egy hotel, szállóvendégekkel, de koktélra, proseccóra bárki felliftezhet a tetőre, aki megengedheti magának ezt a luxust. Lounge zene, kényelmes kanapék, az Ivanka közreműködésével kivitelezett stílusos bár várja az érdeklődőket. Kedves részlet még, hogy egy kültéri zuhannyal is felszerelték az Aria rooftop bárját, hátha valaki lehűtené magát.Meglátogattuk a spa részleget is, mely keleties beütésű, de ugyanúgy megjelennek a zenei utalások is. Egy szállodai viszonylatban is méretesnek számító impozáns medencét is találunk itt. Sétánkat a földszinten fejeztük be, ahol megtekintettük a konferenciatermet, a music concierge névre keresztelt zenei könyvtárat, a Stachmo's Bart, illetve a Satchmo's Lounge-t. Kedvenc részletünk az épület múltjából részleteiben megmaradt csigalépcső volt, melyet igazán nagystílűen formáltak a szálloda képére, a korabeli Budapest felidézésével.