Ha Csopak és olaszrizling, akkor Jásdi Pince. A Balatoni borvidék egyik legismertebb terméke Budapestre költözik, egészen pontosan a XII. kerület dimbes-dombos utcáinak egyikébe, ahol Jásdi Attila ötletgazda-tulajdonos a 100 éves családi ház kertjében nyitotta meg a família borbárkertjét.

Kicsi, eldugott, exkluzív helyszín ez első és második ránézésre is. Csend, madárcsicsergés és csupa-csupa zöld fogadja a kapun belépő látogatót, akinek a bor (vagy fröccs) kiválasztása után nincs más dolga, mint leülni a kertben, élvezni a nyugalmat, a hangulatot és nem utolsósorban a pohara tartalmát.

„Egy ideje tervezem már, hogy a csopaki sikerek után a fővárosban is nyissunk egy borbárt. A házam kertjében mindig remek hangulatú zsúrokat rendeztünk, így adta magát a gondolat, hogy itt alakítsam ki a helyet” – mondta az egyébként ügyvédként dolgozó, a borok szeretetét édesapjától öröklő JásdiAttila.

A tervek szerint szeptemberig hetente egy-két alkalommal nyitná meg a borbárkertet, melynek egyelőre szájhagyomány útján terjed a híre. Egyszerre 15-20 vendéget tud fogadni, akik bejelentkezéses alapon vehetnek részt a borkóstolókon, vacsorákon – merthogy a borokhoz kísérőket is kínál. A szokásos tapasokkal vagy valamilyen különlegességgel készül majd, főként a francia vonalon haladva, de lehetnek akár 3-4 fogásos borvacsorák is. A nyitóbulin egyébként sötétedéskor, amikor már kis, színes lampionok biztosítják a hangulatvilágítást, kókusztejes báránycurry landolt a tányérokon.

Ami a borlapot illeti, a furmintoktól a cabernet franc-okon át a már említett olaszrizlingekig terjed a választék. Főleg utóbbit érdemes kiemelni, hiszen a Jásdi az ország egyik legismertebb rizlingbora. „Szeretném, ha a vendégek végigkóstolnák a borainkat. Csevegjenek velem, az édesapámmal vagy a többi borásszal, érezzék jól magukat, és egyenek, igyanak egy jót” – zárta a tulajdonos.
Jásdi Borbárkert1125 Budapest, Kútvölgyi út 57/aFacebook-oldalE-mail