A Budapest Essentials viszi el ezt a hétvégét már csütörtöktől, de persze találtunk olyan programokat is – a Halott Pénztől kezdve a cseh sörfeszten át a Mozgás Éjszakájáig –, melyek nem a nyár eddigi legjelentősebb fesztiváljához kapcsolódnak.

Csütörtök
Igazi különlegességeket kínál a 8. Budapesti Cseh Sörfesztivál, melyekkel nagyon ritkán találkozhatsz magyar rendezvényeken. Ilyenek lesznek többek között a Purkmistr, a Kout, a Brevnov, Kocour és a Sveti Norbert mikrosörfőzdék sörei.

Pár lelkes, Budapestet imádó fiatal kitalálta, hogy megcsinálja az első urban fesztivált az itt élőknek, a nem itt élőknek, külföldieknek, fiataloknak és kevésbé fiataloknak. Mindenkinek, aki szereti a várost és még inkább azt, ami a fővárossal történt az elmúlt pár évben. Ez lett a Budapest Essentials, amely minden egyben, amit a város kínál:

zene, buli, kultúra, gasztronómia és egy leírhatatlan érzés!
Négy napra fesztiválhelyszínné változik a város egy karszalag segítségével.


A csütörtöki nap legjobban várt koncertje La Roux fellépése a Margitszigeten.

Június 25. és július 1. között a Puskinmoziba költöznek az indiai filmgyártás nagy klasszikusai. Számosat közülük nem csak indiai, de nemzetközi fesztiválokon is bemutattak.

A Forbes 30/30-as listájáról válogatva egy olyan másfél órás show-t nyomnak a következő Cultivón, ami már nagyon régi álma volt a szervezőknek. Sikeres fiatalok sztoriznak álmokról, vállalkozásról és az őket körülvevő vibe-ról, ami egy dologról szól: maradandót alkotni.

A formátumon kicsit csavarva, a másfél órás workshopot ezúttal két blokkra bontják, hogy a lehető legpörgősebb beszélgetéseket hallgathassátok végig.

A Valami van a levegőben-turné utolsó állomásán visszatér a Halott Pénz
Budapestre
, hogy szabadtéren is elénekeljék: Kettőkor elindulni? Na még mit nem! Szólj anyunak, hogy ez lesz az egyetlen Halott Pénz-koncert a nyáron Budapesten, legyen ez egy közös akkord, egy közös turnélezárás!Péntek

A nyár egyik legkomolyabb ínyencsége lesz a kaliforniai pszichedelikussoulzenekar, a Monophonics első magyarországi koncertje. A Sly & The Family Stone, a Temptations és George Clinton hagyományait lelkesen ápoló együttes zuhogó dobokból, feszes basszusmenetekből, elszállós gitárhangzásból, Motown-soundból és a legfeketébb énekhangból gyúr zseniális elegyet. A Monophonics nem mindennapi koncertjén a hozzá nagyszerűen illő eletro-soul-funk együttes, a SoulClap Band lesz az előzenekar az A38-on.

Az univerzálisan alkalmazható, klasszikus diszkót, gyártelepi technót és zsibbasztó house-t keresztező Solomun az Essentials második napján a Vasúttörténeti Parkban csíphető el, szintén ezen a napon koncertezik az előző évtized közepén egész Európán végigsöprő poszt-punk revival hullám egyik nagy túlélője, Wombats.

Ismerős érzés, hogy mozizás közben nem hallod rendesen a filmet a rágcsálás zajától? A Rágcsálók Éjszakáján ez nem fordulhat elő, hiszen A némafilmes című Oscar-díjas mozit vetítik, mellé pedig SlimUpSnackkel és kölesgolyóval kedveskednek nasiként. Érkezz korán, élvezd a filmet és a közös rágcsálás élményét!

Toto XIV címen, az áttörést meghozó egykori albumra utalva készített új lemezt a Magyarországon is kiemelkedő népszerűséggel bíró Toto. A Steve Lukather, David Paich és Steve Porcaro által vezetett zenekar június 26-án ismét Budapestre érkezik, hogy a PetőfiCsarnok szabadtéri színpadán adott koncerttel töltsön el egy kellemes nyári estét a hazai rajongókkal.

Biztosan mámor vár arra, aki június 26-án a Barba Negra Tracket választja. Mi fűszerezhetne meg igazán egy ragyogó nyári napot, mint egy laza punk rock mulatság este a haverokkal, főszerepben a Junkies zenekarral?! A Szekeres András, Barbaró Attila, Riki Church és Keresztes Viktor alkotta formáción nem fog múlni, érkeznek ismét a slágerek, bulira fel!Szombat

Utolsó hétvégéjéhez érkezett a Generali Gyerek Sziget, melyen a Hajógyári-szigetre kilátogató gyerkőcök most is a mesék és a cirkusz lélegzetelállító világába látogathatnak el. Lesz Cirkuszparádé, Mesés-Lovas Udvar és egy egész Manóvilág, a Nagyszínpadon pedig többek között Apacuka, Gubás Gabi és a Biomese, valamint MintaPinty-koncert várja a mulatni vágyó porontyokat.

A Hypeandhyper 2015. június 27-én indítja webshopját, amely kelet-európai tervezők és globális márkák kis szériás termékeit válogatja. Feltörekvő fiatal tervezők termékei között teremt kapcsot az a közös misszió, hogy valami nagy odafigyeléssel készüljön. Szemléletük középpontjában a termék és a vásárló tisztelete áll, amivel nem összeegyeztethető a tömeggyártás.

A webshop indulását egy kisebb bulival és pop-up store-ral ünneplik.

Nincs mese, folytatják. Mégpedig nem is akárhogy! Idén is egymásba karoltak a szervezők a Budapest Essentialsszel, hogy még hangosabbak lehessenek. A CityMatiné következő állomása a csillebérci strand lesz, amire rátesz egy lapáttal, hogy a jól bevált triumvirátust kiegészítvén jön még Polarize és a brit Cassy is. Nem csalás, nem ámítás, simán lehet, hogy ez lesz a nyár bulija!

Az öttagú Vad Fruttik a hazai klubos-fesztiválos színtér egyik legsikeresebb, legkedveltebb zenekara. A Fruttik zenéje színes, több stílust keresztező, hol odalépősebb, hol finomabb, hol érzelmesebb, hol ironikusabb, gitárcentrikus, izgalmas elektronikával megtámogatott zene. A csapat a 10. születésnapját ünnepli a Budapest Parkban szombaton.

Katy B autentikus kapocs a mainstream pop és az underground klubszcéna között, és nem csupán azért, mert a brit illetőségű színtéren való megjelenése pont egybeesett a jó ízlés keretein belül felfogott dubstep felvirágzásával, hanem azért is, mert zenéjében egyesíti a nőies és érzéki vokáltémákat a földalatti műfajok (UK funky, jungle, house) alapvető elemeivel. A BudapestEssentials harmadik napján a Margitszigetre kell kilátogatni az énekesnőért.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja június 27-én rendezi meg második alkalommal a Mozgás Éjszakáját. 16 sportággal várják este 9 és hajnali 4 óra között a mozogni vágyókat a Hősök terén, a Városligetben, az Andrássy úton és a Felvonulási téren.
Lesz futás, kerékpár, salsa, zumbafitnesz, sárkányhajózás, nordic walking, asztalitenisz, tollaslabda, fitnesz, jóga, korfball, bocsa.Vasárnap

A Budapesten virágkorukat élő kisüzemi sörök esetében nemcsak az ízvilágot tervezték meg aprólékosan, hanem a dizájn terén is kiélték magukat a feltalálók. Összeszedtük a városban kapható kedvenc kézműves söreinket, ezúttal viszont nem az ízeket vettük figyelembe, hanem csakis a dizájnt. Például egy kis vasárnapi kortyolgatáshoz.

A Budapest Secret Cinema nyári különkiadásában egy egyedülálló, speciális programmal készülnek: medencével, kertmozival, beach fooddal, zenével.
A mozit „vízi napozóréttel” („nézőtérmedencével”) és egy 24 négyzetméteres gigavászonnal tálalják. Mindezt egy igazi, hamisítatlan „must see” filmmel dobják fel – hogy melyikkel, többek között rajtad múlik.

A tavalyi sikeren felbuzdulva dobják a stílust idén is, méghozzá új line-okkal, új kategóriákkal és még nagyobb trükkökkel.
Menj el az év legnagyobb streetes dobására, és BMX-ezz együtt az utca legjobbjaival vasárnap a Görzenálban!

A Punnany Massifot

aligha kell bemutatni bárkinek. Ha még bírod, a pécsi illetőségű formációval zárd le a BudapestEssentialst a Várkert Bazárban, ahol akusztikus bulival készül a zenekar.