Budapest egyik lekedveltebb turisztikai látványossága a Fővám téren található hatalmas piaccsarnok, ahová a „hétköznapi” turisták mellett szívesen benéznek állam- és kormányfők is. Az épület aljában újonnan megnyílt Hungarikum utcától az alagsor forgalmának fellendülését várják azokkal a termékekkel, melyek a nemzeti összetartozás alapját adják és a magyar leleményességet, kreativitást képviselik.

A CNN által 2013-ban Európa legszebb piacának választott Központi Vásárcsarnok alagsori vitrinjeiben olyan klasszikusokat helyeztek el, mint a tokaji aszú, a Béres-csepp, az Unicum, a kalocsai és a szegedi paprika, a gyulai és a csabai kolbász, a Herz és a Pick szalámi, a Rubik-kocka, a kalocsai hímzés, a libamáj, a szikvíz, az akácméz, a pálinka, a Zsolnay-porcelán, a tihanyi levendulatermékek vagy a makói hagyma (a felsoroltak nem mindegyike hungarikum).

A 140 méter hosszú vásárlóutca két végpontjában további érdekességek találhatóak. Ilyen a Szelényi Károly és Szabó István által bemutatott vizuális színvilág, mely egyedülálló módon teszi láthatóvá Goethe színelméletét, illetve DomokosGábor találmánya, a Gömböc névre keresztelt öntvény. Az először 2006-ban publikált test korábban a sanghaji világkiállítás egyik szenzációja volt, homogenitásán egy évig dolgoztak. Az egystabil és egy instabil ponttal rendelkező átlátszó idom az utóbbi évek egyik legjelentősebb magyar kutatási eredménye. A Gömböcöt természetesen bárki kézbe veheti és megcsodálhatja.

Szintén látványos eleme lett az utcának a színkapcsolatok és színkontrasztok bemutatására befüggesztett, 180 centiméter magas tojás, mely a színskála hat alapszínét (kék, zöld, vörös, sárga, cián, bíbor) képezi. A fehér tojás felületén lenyűgöző attraktivitással érvényesül a színek ereje, szépsége, valamint megfigyelhető harmonikus összefonódásuk vagy éppen kontrasztjuk.

A Hungarikumutca végén egy 3 dimenziós térkép segítségével megismerhető a 22 magyar borvidék és a jellemzően magyar szőlőfajták is.