A közösségi oldalak virágkorát éljük, tehát miért ne foglalkozna az egyik Budapest szabadtéri sportolásra alkalmas helyszíneivel és eseményeivel? A nemrég elkészült tiedapalya.hu egy jól átlátható térképen gyűjti össze a kinti sportolásra alkalmas helyszíneket, amelyekhez bárki hozzárakhatja kedvenceit, szervezhet eseményeket, összehozhat egy közösséget vagy feltöltheti a saját képeit.

Már mindenre van olyan közösségi oldal, amely az embereket az élet egy jól behatárolható kontextusán belül szeretné közelebb hozni egymáshoz. Amire pedig nincs, arra hamarosan lesz. Ami eddig hiánycikk volt a budapesti piacon, az a mostanság nagyon népszerű szabadtéri sporttémaköre. Hiánypótló kezdeményezésként nemrég elkészült a tiedapalya.hu, amely egy térképen gyűjti össze a város kinti sportolásra alkalmas helyszíneit és az ehhez kapcsolódó eseményeket.

A dolog persze nem kőbe vésett lista - mivel ugyebár közösségi projektről beszélünk, természetesen mindenki hozzáteheti, amit személyesen fontosnak tart: a regisztrált felhasználóknak lehetőségük nyílik feltüntetni a térképen kedvenc helyszíneiket, és ezekhez, vagy a már meglévőkhöz, eseményeket rendelhetnek, illetve csatlakozhatnak már meglévőkhöz. Az oldalon való eligazodás pedig abszolút intuitív: nettó 1 perc alatt el lehet igazodni az elsőre zsúfoltnak tűnő események közt.

Ez részben a keresőrendszernek köszönhető: a térképen sportág szerint lehet kutakodni, de akár események szerint is szűrhetünk, ha pontosan tudjuk, mit akarunk.

A térképet készítő fővárosi BFTK városmarketing divízió fő célja az volt, hogy összekössék a városi tartalmat a fővárosi célokkal, vagyis a software-t a hardware-rel. Ennek mentén kezdeményezték a fővárosi sportpályák összegyűjtését, továbbiak fejlesztését és a sportközösségek támogatását, hiszen a város arra való, hogy használjuk, például sportolásra.

A térkép és a felmérés elkészült, a projekt kampány része és a folytatás azonban sajnos megrekedt, de reménykedjünk abban, hogy hamarosan újra életre kap a tiedapalya.hu projekt, amelyre tényleg nagy szükség van.

Az online térkép egyébként a városi fejlesztések szempontjából is előremutató, hiszen eddig nem létezett semmilyen hasonló adatbázis.