Élmény

Rendhagyó regény jelent meg egy budapesti zenekarról

Fotó : Kőrösi Tamás / We Love Budapest
Mod&Co - Hold utca, fodrász, szalon

Budapestet sokszor egy faluhoz hasonlítják, ahol mindenki ismer mindenkit, és ahol bármi megtörténhet. Ez jellemző a város 2000-es évek eleji underground zenei világára, ahol a szenvedélyé, a barátságé, a szerelemé és az árulásé a főszerep. Ezt a világot mutatja be a Wonderland című generációs regény, amelyet a kulturális antropológusként végzett Angyalosy Eszter és a Irie Maffiából ismert Baranyai Ákos aka DJ Future vetett papírra.

A gyerekkor és a felnőttkor közt húzódó „senkiföldje”, a generációk között húzódó űr szinte minden budapesti fiatal számára jól ismert hely. Ezt az átmenetiséget próbálja megragadni a Wonderland című könyv, amelyet a kulturális antropológusként végzett Angyalosy Eszter és a Irie Maffiából ismert Baranyai Ákos aka DJ Future vetett papírra.
Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
A történet éppen annyira egyszerű, mint a fővárosi fiatalok élete: Ádám már gyerekként arról álmodozott, hogy egyszer híres rocksztár lesz. De hogy ez valóra válhasson, előbb meg kellett ismernie Dogit. Miután egymás mellé keverednek a suli udvarán, a két fiú hamar rájön, hogy nem csak a zene iránti rajongás közös bennük, de személyiségük is kiegészíti egymást. A két barát összehoz egy amatőr zenekart, amely néhány klubkoncert után igazi közönség-kedvenccé válik. A sikerrel együtt persze a jóakarók, az irigyek, a mentorjelöltek és a nagy riválisok is feltűnnek az életükben, így miközben Dogiék a budapesti klubokból feljutnak a legnépszerűbb fesztiválok nagy színpadaira, a barátságuk is komoly szakítópróba elé kerül.
Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest
A történetben természetesen gyakran megjelenik a város is: a jól ismert helyek mellett olyan kardinális kulturális jelenségek is feltűnnek, mint a graffiti, amely a főhős, Ádám egyik fontos önkifejezésre használt eszköze. A Wonderland graffiti egyébként tényleg elkészült Magyarország egyik legismertebb, stenciltechnikával dolgozó graffitise, GG keze által. Az alkotás a Filatorigátnál látható.
Fotó: Wonderland Projekt
Az ilyen összefonódásokból jól látszik, hogy a Wonderland Projekt nem csak egy könyv, hanem egyben összművészeti kezdeményezés, amely az irodalom, a zene, a film és a képzőművészet nyelvén igyekszik kibeszélni az átmenetiséggel járó stresszt. Ádám és Dogi zenekarának, a Wonderlandnek például a What do you really wanna say című sláger hozta meg az áttörést — ami a falfirkához hasonlóan szintén létezik és már a valóságban is meghallgatható.
A regény egyébként június 1-én jelent meg a Bookline kiadásában és 2990 Ft-ért vásárolható meg.