Táncot nézni épp annyira jó dolog, mint csinálni. Ennek ékes bizonyítéka a DanceArt együttes, akik hamarosan egy nem mindennapi produkciót visznek a MOM Kulturális Központba. A közelgő bemutató apropóján ellátogattunk a társulat egyik próbájára, ahol megtudtuk, hogy mennyi munka van egy-egy előadásban, illetve abba is bepillantást nyerhettünk, hogy hogyan születik egy darab.

A DanceArtot 2013-ban alapította Varga Kinga balettmester, akinek régóta szívügye volt egy saját együttes megszervezése. A NemzetiTáncszínházban 2014-ben bemutatkozó társulat egy olyan kortárstánc-együttes, mely nem történetek mesélésével, hanem a mozgás erejével próbálja megnyerni közönségét.

Ez pedig nagyjából meg is határozza azt, amit csinálnak: a társulatra a szigorú szabályok helyett a fiatalos, friss életérzés a legjellemzőbb, amelyet olyan impulzusokkal és lendülettel kombinálnak, melyektől a mozdulatok természetesnek hatnak, és rendkívül egyszerűnek tűnnek, pedig nem azok.

Hogy személyesen is megtapasztalhassuk, miről is van szó, ellátogattunk a csapat egyik próbájára, ahol megnézhettük legújabb előadásuk, a G.A.M.E.

előkészületeit. Egy olyan darab készül, amelyben helyet kap a fiatalos lendület, az élni akarás és az, amikor úgy próbál az ember valamit tenni, hogy közben elengedi magát, és egyszerűen hallgat az érzéseire – meséli Kinga. Megtudtuk azt is, hogy az előadások impulzusokból és dinamikákból születnek meg, a végleges verzió pedig mindig csapatmunka.

A kétfelvonásos darab első felvonásának a címe „Végtelen”. Kerettörténetre nem kell itt számítani. Az előadást azoknak ajánlják, akik elég befogadónak érzik magukat arra, hogy érzeteken keresztül szakadjanak ki a mindennapokból.
A második felvonás Zachár Lóránd nevéhez fűződik, aki a „A tavasz szárnyán” című produkciójában olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy osztozhat-e egy lelken nő és férfi, uralhat-e egy testet két fél, vagy hogy ki dominál egy kapcsolatban.

A G.A.M.E. tulajdonképpen egy olyan társulat tagjainak személyes története, akik nyitottak az új dolgok felé, és akadályokat nem ismerve igyekeznek megvalósítani elképzeléseiket, vágyaikat.

A társulat által képviselt szemléletet egyébként nagyban inspirálta Charles Bukowski, aki szerint, ha az ember csinál valamit, csinálja azt teljes erővel, még akkor is, ha közben mindent elveszíthet. Tudjuk, hogy a sokat vitatott írónak a „mindent elveszítés” maximálisan sikerült, a táncegyüttes esetében viszont azért mégsem ez a cél, hanem az, hogy valami nagyon jót mutasson a közönségnek, és hogy inspirálja a fiatalokat is.

Ugyan a csapat egyelőre projektrendszerben működik, már kezd összeállni egy elég ütőképes társulat, a tagok egyénisége pedig külön-külön is megjelenik a személyre szabott koreográfiákban. A lényeg – ahogy azt Kinga elmondta – a merészség és az együtt gondolkodás, amit bárki megtapasztalhat, aki június 14-én 19:00-kor ellátogat a MOM Kulturális Központba.

A budapesti bemutatón kívül egyébként határainkon túl is látható lesz az előadás, ugyanis a DanceArt társulat egy elnyert pályázaton keresztül lehetőséget kapott külföldi táncfesztiválokon való vendégszereplésre: a csapat a Fesztival Agitart Barcelonán, a portugáliai Companhia de Danca de Almadán és a svájci Per-Form now-n is képviselni fogja hazánkat.NyereményjátékEgy darab páros belépőt sorsolunk ki a budapesti előadásra (június 14.) azok között, akik helyesen válaszolnak az alábbi kérdésre június 10-ig ehhez a cikkhez tartozó kommentben:

Mit nevezünk tour-nak a balettben?a, forgásokat b, lábpozíciókat c, karpozíciókat Sorsolás szerdán, a nyertest Facebookon értesítjük, figyeljétek a mappákat!