Fran Palermo, Carbonfools, Punnany Massif és A.K.K.P.H./Amoeba/SoulclapBudapest live produkció – a nemzetközi sztárfellépők mellett élvonalbeli magyar előadók is felkerültek a Vodafone 4G Budapest Essentials zenei palettájára. A szervezők ezúttal is szokatlan és egyedi koncerthelyszínekkel párosították a fellépéséket: a hazai zenekarok a Várkert Bazár Öntőház udvarát és a Fővárosi Nagycirkuszt varázsolják fesztiválszínpaddá június 25. és 28. között.

A négynapos városi fesztivál az esti kikapcsolódás mellett nappali programokat is kínál: a kedvezményes gasztronómiai és kulturális programokon túl különleges várositúrák és retrohelyszínek is várják a résztvevőket. A Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével megszervezett Restaurátortúra például a festmények újjászületésébe nyújt betekintést GippertLászló főrestaurátor segítségével. A május 29-én nyíló csillebérci MatinéNapozó pedig a fesztivál hivatalos after party helyszíne lesz, ahol a szervezők egész nyáron zenei programokkal, sportlehetőségekkel és gyermekfelügyelettel várják a családokat.

La Roux, Katy B, Solomun, The Wombats és Carl Craig - csak néhány név a Vodafone 4G Budapest Essentials illusztris nemzetközi line-upjáról, de a külföldi sztárok mellett a nyitó és zárónapon magyar előadók is színesítik a programsorozatot, keretet adva ezzel a fesztiválnak. A 2011-ben alakult Fran Palermo decemberi kislemeze idén májusra bővült igazi nagylemezzé, amin egymást váltják a szörfös gitárzenék, a melankolikus és a western-popos számok, hol dzsungeles kongával, hol klasszikus zongoraszóval fűszerezve. A kilencfős banda frontembere az elmúlt időszakban Londonban élt, az ottani tapasztalatok és az utcazenélés nagy hatással volt új dalaikra. A Vodafone 4G Budapest Essentials fesztivál keretében a Fővárosi Nagycirkusz színpadán zenélnek majd.Az egykori Bëlga-tag, Bicskei Titusz által alapított Carbonfools sikere a 2001-es, Sziget Fesztiválos debütálás óta töretlen. Bár a frontember, Fehér Balázs csak 2007-ben csatlakozott a zenekarhoz, hamar a banda húzónevévé vált. Az angol nyelvű dalok fő koncepciója az elektronikus alapok és az élő zene fúziója, stílusban leginkább a rock, blues, dub, ethno és a mai modern elektronikus műfajok egyvelegét képviselik. A legnagyobb slágereik mellett legutóbbi lemezük, a Carbonbliss szocreál életérzését is elhozzák majd június végén a Fővárosi Nagycirkuszba.

A Várkert Bazár világörökségi területén lép fel a magyar underground hip-hop és a slam poetry egyik legismertebb képviselője, AkkezdetPhiai. A 2003-ban alakult banda nevében szereplő két „k” nem véletlenül jelöli a kortárs költészetet: dalaikban az utca hangját irodalmi stílussal ötvözik, de gyakran adnak elő klasszikus verseket is elektronikus zenei aláfestéssel. Hasonló stílust képvisel az Amoeba zenekar is, rendszeres vendégei a budapesti slam poetry esteknek, de többször felléptek már Akkezdet Phiai rap párosa mögött is élő zenekarként. A szabad jammelésnek a nemrég megjelent, saját lemezükön is nagy szerepe van. Szintén ebben a műfajban tevékenykedik a SoulclapBudapest is, akik 2011 óta vannak jelen a zenei piacon, dalaikban pedig a 60-as, 70-es évek jazz, soul, funk alapjait keverik hip hoppal és instrumentális elemekkel. A fesztiválra a három banda egyedi live produkcióval készül.

A lokálpatrióta pécsi PunnanyMassif 2006-ban adta ki első lemezét, az igazi sikert viszont néhány év kihagyás után, a 2009-es és 2010-es dalok hozták meg a zenekar számára. Műfaji meghatározásként a társadalom-funk jelzőt preferálják, céljuk, hogy szövegeikben a mai magyar ember hétköznapjait mutassák be - sajátos aspektusból, közhelymentesen. A klasszikus hangszerekkel dúsított hip-hop számokat rendre teltházas koncerteken adják elő: ezúttal a legfrissebb, idei középlemezről is válogatva, a Várkert Bazár Öntőház udvarában.

A nemzetközi és hazai sztárok koncertjét exkluzív helyszínekkel varázsolták még különlegesebbé a szervezők – június utolsó hétvégéjén nem csak a Fővárosi Nagycirkuszban és a Várkert Bazárban, de az egykori Vidámparkban, a VasúttörténetiParkban, a Vásárcsarnokban, a ZwackUnicumGyárudvarban, a BelvárosiPiacon, a SzéchenyiGyógyfürdőben és a Palatinusstrandfürdőben is bulizhatnak a fesztivál résztvevői. A hajdani CsillebérciÚttörőNagytábor területén pedig piros nyakkendős gyűlés helyett a fesztivál hivatalos after partyját tartják: a május 29-én nyíló város feletti strand, a Matiné Napozó a fesztivál utolsó napján is bebizonyítja, hogy nem csak naplemente után kezdődhet az élet. Az egykori úttörőtábor a jövőben a Citymatiné állandó helyszíne lesz, így a népszerű rendezvénysorozat még több sportlehetőséget kínál az érdeklődőknek. A szervezők a kisgyerekes családokra is gondoltak: a Napozó Napközije egész napos gyermekfelügyeletet biztosít a fesztivál ideje alatt is.

A fellépők, helyszínek és programok pontos listája a fesztivál hivatalos oldalán érhető el.