A Városligeti fasor impozáns villái között találjuk az egykori Révész-villát. Az épület állapota kívülről nem sok jót sejtet, lépcsőháza viszont a legszebbek közül való egész Budapesten. Cikkünkből megtudhatsz néhány érdekességet a házról, a fotókról pedig képet kaphatsz róla, hogy miért valóban figyelemre méltó ez a lépcsőház.

A kívül-belül szecessziós és premodern jegyeket egyaránt felvonultató villaépület éppen száz éve, 1914 és 1915 között épült fel Révész Sámuel és felesége, Stern Lili számára. A művész házaspár ebben az épületben lakott és itt volt műtermük is.

A Király utca meghosszabbításaként értelmezhető fasor az Andrássy út kiépüléséig az egyetlen útvonal volt a felüdülést nyújtó Városligetbe. A villa megépülésének idején az immáron kevésbé forgalmas fasor elkezdett beépülni és fokozatosan eltűntek a korábbi hatalmas kertek. A környék leginkább figyelemreméltó épületei a Pecz Samu által tervezett evangélikus templom és fiúgimnázium, valamint az - általunk is bemutatott - Árkay Aladár által tervezett református templom.

A fasor ettől függetlenül - különösen a város más részeihez viszonyítva - régen is kifejezetten nyugodt és zöld maradt, így nem csoda, hogy egykor itt működött a Herzl- és a Glück szanatórium, valamint a Batizfalvy-féle vízgyógyintézet, ma pedig főként magánvillák, követségek és cégek székhelyei találhatóak a környéken. A Révész-villában a magánlakások mellett egy óvodát találunk.

A villa az építész-tulajdonosról kapta nevét, hiszen terveit a Révész Sámuel-Kollár József tervezőpárosnak köszönhetjük, akik egyébként mintegy százötven közös épületet jegyeznek Budapesten. A két szakember a hamburgi származású, de hazánkban letelepedett Schmahl Henrik irodájában ismerkedett meg, majd 1900-tól az első világháború kezdetéig együtt dolgozott. Közös irodájuk a Zrínyi utca 12. alatt működött. Korai munkáikon gyakran a neogótikus elemek alkalmazását, míg későbbi terveiken - így a fasori villaépületen - a német Jugendstil szabadabb formáit és a bécsi Wiener Werkstätte geometrikus motívumait fedezhetjük fel.

Első közös épületeik egyike az 1901 és 1903 között elkészült Lónyay utcai Központi Zálogház. Az 1910-es évek elején épült föl a Deák Ferenc utca 17. alatt található szecessziós lakó- és áruház, majd az egyik legkiemelkedőbb alkotásuk, a Deák Ferenc utca 23. alatti, a városképet máig meghatározó, egykori Modern és Breitner áruház és lakóház. Szintén ekkoriban készült el a Révész-villa melletti két épület, Schuler Jenő villája a Városligeti fasor 42. szám alatt, valamint a 44. szám alatti Basch-villa. Sajnos az utóbbi két épületet igencsak átalakították az elmúlt néhány évtizedben. A Révész-villa azért is különleges ezek sorában, mert az építész részben a maga és családja számára tervezte.

A bejárati kapun belépve a terrakotta alapon nyugvó, életnagyságú figurák tűnnek fel elsőként, amelyek Somlai Tibor, a Fent és lent - Pest-budai lépcsőházak 1835-1945 című könyv szerzőjének szerint PierrePuvis de Chavannes francia festő női alakjaira emlékeztetnek.

Az előtér mozaikpadlójának geometrikus díszítése mellett a középen álló lifthenger alakú üvegburkolata ragadja meg figyelmünket. A kazettákban korábban ólomüveg betétek voltak, ezek közül csak néhány maradt meg. A felvonó érdekessége, hogy nincsen hívógomb, csak kulccsal használható, az emeleten lakók kiszállás után visszaküldik a földszintre. Ha ezt elmulasztják, akkor fel kell gyalogolni.

Az első emeleti galéria geometrikus vaskorlátjai és oszlopai a Wiener Werkstätte hatását mutatja. A pihenőkön lévő kilencosztatású ablakok ólomüveggel díszítettek. Sok más budapesti épület lépcsőházához hasonlóan a díszítés az első emelettől jóval egyszerűbb.

A ház híres lakója volt Rónai Mihály András költő és felesége, Gábor Marianne festő. A villát - több más fasori házzal együtt - 2013-ban nyilvánították műemlékké. A védelem célja az indoklás szerint a historizáló-késő szecessziós stílusú Stern-Révész-villa építészeti, belsőépítészeti, képző- és iparművészeti értékeinek megőrzése.

A város tele van szebbnél szebb lépcsőházzal, csak fel kell fedezni őket: ilyen ez a kissé romos épület is. Reméljük, hogy néhány év múlva az épület külső állapota is méltó lesz a belső szépségeihez.