A május legfontosabb eseménye, hogy végre a magyar mozikba is eljut a legújabb Marvel-film, a Bosszúállók: Ultron kora. De azoknak sincs semmi oka a csüggedésre, akiket nem érdekel Vasember, Hulk, Thor és társaik legújabb kalandja – csupán pár nappal később érkezik a sokak által már most az év akciófilmjének kikiáltott Mad Max – A harag útja, valamint „a tudomány Roxfortját” bemutató Holnapolisz, a főszerepben George Clooney-val és Hugh Laurie-val. De műsoron van még többek közt egy francia dokumentum- és egy klasszikus horrorfilm is.

Bosszúállók: Ultron koraHárom év után elteltével ismét egy csapatba gyűlnek a Marvel szuperhősei, hogy megmentsék a világot – a főgonosz pedig ezúttal a Tony Stark (azaz Vasember) és Bruce Banner (azaz Hulk) által létrehozott mesterséges intelligencia, Ultron, valamint két szövetségese, Skarlátboszorkány (Elizabeth Olsen) és Higany (Aaron Taylor-Johnson). A kezdetben csak test nélküli elme, akinek feladata a világ megmentése, pedig úgy dönt, hogy a bolygóra a legnagyobb veszélyt az emberek (beleértve magukat a Bosszúállókat is) jelentik. Szerencsére Joss Whedon már az első résszel bebizonyította, hogy a monumentális akcióorgiák mellett a karakterépítésben és az emlékezetes dialógusokban is legalább annyira otthonosan mozog, mint magában a Marvel-univerzumban. A film azonban most is megtalálja az egyensúlyt: egyszerre szól a képregény-fanatikus közegnek és az egyszeri mozinézőnek, aki vajmi keveset tud például a Scarlett Johansson által megformált Fekete Özvegyről. Minden bizonnyal a tavasz egyik legfontosabb blockbustere.
Bemutató:
május 7. (12)

A királynőért és a hazáértJohn Boorman (A szabadság ösvényein, Gyilkos túra, Excalibur) utolsónak szánt filmje egyik legnagyobb klasszikusának, a Remény és dicsőségnek a folytatása. Utóbbi főszereplője, az akkor még csak tízéves, de a háború borzalmait így is alaposan megtapasztaló Billy a koreai háború idején már maga is katona, a szerencsésebb fajtából. Bajtársával, Percy Hapgooddal (Caleb Landry Jones) ugyanis nem kell a frontra menniük, hanem instruktorként a kiképzőtáborban maradnak. Maradnak tehát a klasszikus doo-woop és rock 'n' roll zenék, és persze a lányok kajtatása. A napsütéses időhöz pont ideális.

Bemutató: május 7. (12)

EdenManapság az úgynevezett french touch stílus, ha nem is annyira retró, mint egy áruházi cipőkanál, már túl van a fénykorán, amikor minden a Cassiusról vagy épp az Edenben is feltűnő Daft Punkról szólt. Erről az időszakról, egészen pontosan a kilencvenes évek második feléről szól Mia Hansen-Løve legújabb filmje, főszerepben a feltörekvő DJ-vel, Paullal (Félix de Givry). A témaválasztás nem véletlen: Hansen-Løve bátyja, Sven hosszú ideig volt rezidens Párizs legfelkapottabb klubjaiban, és elvitathatatlan szerepe volt a stílus térnyerésében. Nem mellesleg jóban volt a robotmaszkos duóval – akiknek három száma is felcsendül a filmben – és a színtér többi tagjával, így az autentikus történet garantált. Egyszerre szórakoztató és tanulságos.

Bemutató: május 21. (16)

Tökéletes hang 2Jason Moore három éve már bizonyította, hogy egy zenés film, amelyben főiskolai a cappella énekescsapatok nyomják a nyolcvanas, kilencvenes évek és napjaink legnagyobb slágereit, lehet szórakoztató, még a stílustól idegenkedőknek is. De több is kellett azért annál, mint hogy kiderüljön, az Ace Of Base klasszikusa hangszerkíséret nélkül, csak emberi hangokra „hangszerelve” is működik – ami miatt igazán működött a film, azok a remek színészek által megformált eltalált karakterek voltak; különösképpen Háj Amy (Rebel Wilson) és Beca (Anna Kendrick). Holywoodban pedig jószerivel nincs sikeres film folytatás nélkül, így a Barden Bella csak csajokból álló csapata májusban visszatér, hogy ezúttal a koppenhágai a cappella világbajnokság zsűrijét kápráztassák el, miközben azért végzős diákként is helyt kell állniuk.

Bemutató: május 21. (12)

Mad Max – A harag útjaGeorge Miller három rész után úgy döntött, hogy újrázza az idők során klasszikussá nemesedett disztópikus, benzinben és vérben érlelt nyaktörő akciófilm-sorozatát, a Mad Maxet. Mel Gibson helyett immár Tom Hardy keresi a megbékélést abban a gyilkosok, fosztogatók és őrültek által benépesített sivatagban, amivé a Föld lett a világvége után. Egyetlen társa Furiosa, a katonanő, aki úgy hiszi, túlélésének záloga az, ha eljut a sivatagon túlra, arra a tájra, ahol a gyerekkorát töltötte.

Az eddigi előzetesek fejletépő intenzitása, elképesztő látványvilága és brutális akciói alapján több oldal már most az év akciófilmjének kiáltotta ki a cannes-i filmfesztiválon debütáló filmet, mi pedig már alig várjuk, hogy láthassuk!

Bemutató: május 21. (16)

HolnapoliszCasey Newton (Britt Robertson) az 1964-es Világkiállításon egy titokzatos módon hozzákerült dísztűt megérintve egy különös, másik dimenzióban létező hely, Holnapolisz mindennapjaiba képes belelátni. Ott találkozik egy meghasonlott egykori feltalálóval, Frankkel (George Clooney), akivel hamarosan olyan felfedezést tesznek, ami nem csak a világot változtatja meg alapjaiban, hanem őket is. A forgatókönyvet Brad Bird (ő a rendező is), Jeff Jansen és Damon Lindelof (Lost, Prometheus, Star Trek: Sötétségben) jegyzi – utóbbi a Harry Potterhez hasonlította a filmet, kiemelve, hogy Holnapolisz „a tudomány Roxfortja”. A két főszereplő mellett felbukkan a filmben még Hugh Laurie, Raffey Cassidy, Tim McGraw, Judy Greer, Kathryn Hahn, Keegan-Michael Key és Thomas Robinson is.
Bemutató:
május 28. (12)

Poltergeist: Kopogó szellemAz 1982-es eredeti Poltergeist a mai napig a horrorfilmek egyik alfája és ómegája, olyan remekül megrendezett ijesztésekkel, amelyeknek már csak az emlékétől is feláll az ember hátán a szőr. Így nem csoda, hogy nagyok az elvárások Gil Kenan (Rém Rom) rendező és Sam Raimi producer vállán – akik az eddigi előzetesek alapján annyira biztosra mentek, hogy az eredeti összes fontosabb momentumát beépítették a filmjükbe. A történet szerint a Bowen család (Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt, Saxon Sharbino, Kennedi Clements) beköltözik egy temetőre épült házba, amelyről hamarosan kiderül, miért is olyan olcsó: a helyet egy természetfeletti lény uralja. Az eddig látottak alapján úgy látszik, Kenanék filmjének több létjogosultsága van, mint például Gus Van Sant Psychójának – mi kifejezetten bizakodóak vagyunk.

Bemutató: május 28. (16)

SerenaAz észak-karolinai hegyvidék a nagy depresszió idején. George Pemberton (Bradley Cooper) jól menő faipari vállalkozást vezet a vadonban, majd alaposan felkavarja az állóvizet, amikor egy nap megjelenik újdonsült feleségével, Serenával (Jennifer Lawrence). A szépséges szőke nő hamar bebizonyítja a férfiak uralta iparban rátermettségét: felügyeli a favágókat, csörgőkígyókat vadászik le, de még egy férfi életét is megmenti a vadonban. Befolyásukat és hatalmukat kihasználva a friss házasok senkit nem engednek üzletük és szerelmük közelébe, s ettől egyre bonyolultabbá válnak a dolgok. Különösképpen George üzlettársa nézi rossz szemmel a változásokat, aki nemcsak féltékeny az új jövevényre, de még szavát is felemeli a nő ellen. A szenvedélyes szerelem és a fokozódó konfliktusok egy vadászat során drámai fordulatot vesznek.

Bemutató: május 28.

NyereményjátékHárom darab páros belépőt sorsolunk ki a Budapesten forgatott A kém című vígjáték csütörtöki, premier előtti vetítésére! Az alábbi kérdésre várjuk a helyes választ ehhez az ajánlóhoz tartozó kommentben:

- Ki a film női főszereplője?

A játék szerda délutánig tart, a nyerteseket Facebookon értesítjük, figyeljétek a mappákat!