Gasztró

Ígéretes konyha: ilyen a Fricska Gasztropub

Fotó : We Love Budapest
Belvárosi Szent Anna Templom, templom

Kissé meglepő helyen, egy Dob utcai pincehelyiségben, a Nagykörút közelében nyílt néhány hónapja egy friss, könnyed hely. Leteszteltük a Csongrádi Csaba és két fiatal séf, Giczi Andor és Nagy Szabolcs által vezetett konyhát és az eredmény meggyőzött: a gasztropub sok munkával stabil szereplővé nőhet a budapesti kínálatban.

Úgy tűnik, hogy a tavaly novemberben nyitott hely viszonylag stabil vendégkörrel bír: délben sokan vannak, de akadnak még szabad helyek, esténként viszont tényleg jól jön a foglalás. A névválasztás a múltnak szól, Andor és Csaba csalhatatlan mosollyal mondják: “Sok okos tulajdonosnál dolgoztunk.” Erre a vonalra egyébként rá is játszanak, a megállítótáblára például simán kiírták, hogy tourist trap (vagyis turistacsapda) – a szemközti hotel lakói azóta is visszatérő vendégek.
Fotó: We Love Budapest
A Dobrosi Eszter által megálmodott berendezés nagyon kellemes, elsősorban a natúr színekre koncentrál, amelyet néhány türkiz fotel, a falra festett szárnyas hal és egy-egy raklap ülőalkalmatosság dob fel.
Fotó: We Love Budapest
A borválaszték tekintélyes. Mi a ház borát kóstoltuk: egy 2013-as Nyolcas és fia olaszrizling, valamint egy 2011-es Garger Pincészetből származó kékfrankos közül választhatunk. A kiszolgálás pontos, ugyanakkor meglehetősen laza.
Fotó: We Love Budapest
Délidő lévén, erről a menüről választunk (két fogás 1750 forint, három fogás 1950 forint). Elsőként egy korrekt, daragaluskás húsleves és egy spenótos malacropogós érkezik.

Fotó: We Love Budapest
Fricska Gasztropub
  • 1073 Budapest, Dob utca 56-58.

A karalábéfőzelékkel tálalt új-zélandi báránysült kifinomult, harmonikus fogás. A zöldségek kis hasábokban és hab formában egészítik ki a két szelet puha és aromás bárányhúst. Nagyon eltalált étel. A másik főétel a textúrák játékára épít: a vadsügér bőre tökéletesen roppan, a polentahab viszont egyszerűen túl ragadósra sikerült, ezen még egy kicsit finomítani kell. A friss hal, a hab és a rukkola ízei viszont itt is harmóniában állnak egymással – úgy tűnik, ez szerencsére jellemző a konyhára.
Fotó: We Love Budapest
Desszertként egy látványra is gyönyörű máktorta érkezik meggyhab kíséretében, valamint egy korrekt kávés panna cotta sárgabaracklekvárral.
Fotó: We Love Budapest
A Fricska az ebédidő (12-15h) után bezár, hogy este vacsorával várja a vendégeket (19-23h). A napi menü mellett két-három extra fogás tűnik föl a a fekete táblán. Könnyed hely, méltányos árak, és ami a legfőbb, szép ízek: az első benyomásunk alapján érdemes egy próbát tenni a Fricskával, ha a két séf így folytatja, komoly játékosok lehetnek.