Manapság nehezebb új sportágat kitalálni, mint világbajnokságra kijuttatni a magyar labdarúgó-válogatottat. Marad ilyenkor két (vagy több) ágazat keresztezése. Ilyen hibrid az underwater rugby, vagyis a víz alatti rögbi, amiről a Föld lakosságának 99.9 %-a vélhetően életében nem hallott még, hiába játszották kezdetleges változatát már a múlt század elején, a jelenlegit pedig a hatvanas évektől. Budapesten maroknyi ember választja programjának hetente kétszer. Közéjük tartozik Kalácska Zoltán, a sportág egyik itthoni nagykövete, akinek segítségével elmerülünk egy kicsit a rejtelmeiben.

Két víz alatti sportág alakult ki szinte egy időben, de különböző országokban, méghozzá teljesen eltérő fejlődési pályát bejárva: az egyik a hoki, amelyet hagyományos úszómedencékben játszanak, a másik a rögbi, amit a 3D jellege miatt a kétszer olyan mély műugrómedencékben. Magyarországon mindkettő elérhető, ráadásul négy-öt, egészen szép sikereket elérő hokicsapatunk is létezik.

Mi ez pontosan? Egy hihetetlenül érdekes, izgalmas, térlátást igénylő sport, ahol rengeteg a passz, a valódi játék és a test-test elleni küzdelem. A legtöbben a kosárlabdához hasonlítják, mert mélységben is folyik a játék, azaz a sík mellett kinyílik a harmadik dimenzió. Tekinthető a póló kistestvérének, viszont látványosabb, gyorsabb, keményebb és intenzívebb, köszönhetően például az uszonynak, mellyel másfélszer gyorsabban hasít a delikvens a vízben, mint egy segédeszköz nélküli versenyző.Mivel medicinlabdányi a tömege a lasztinak, úgy tart formában, hogy észre sem veszed, mennyit erősödsz játék közben, plusz a sérülésveszély is minimális, hála a víz tompító hatásának. Szabadtüdős búvárokhoz képest nagyságrendekkel rövidebb időt töltenek a játékosok a víz alatt, még ha az intenzívebb is, de a felszínen is csak 2-3 nagy levegőt vesznek optimális esetben, tehát veszélyes helyzet nem keletkezhet.

Nagyon kevés az olyan sportág, amelyben mindkétnem képviselői egyszerre játszhatnak. Az underwaterrugby ilyen. Zoltán elmondta, hogy lejár hozzájuk mindenki: gimnazista srác és annak anyukájától kezdve egészen az ősz hajú játékosokig.

Elsőre talán hihetetlennek hangzik, de ha összeterelgetnénk egy profi vízilabdásokból álló csapatot ellenük, bizony, ők győznének!

„A sikerhez persze az egyéni képességeken túl megfelelő csapatmunka is kell. A jövő legizgalmasabb sportjai közé tartozhat majd, amennyiben a technikai feltételek adottak lesznek, mert hát nem könnyű eladhatóvá tenni, és a nézőkhöz közel hozni a víz alatti rögbit” – mondja Zoltán. Utóbbit tessék szó szerint érteni, hiszen aki testközelből akarja követni a meccseket, annak muszáj a játékosokkal együtt lemerülnie a medence aljára. „Olyan rendszereket kell minél hamarabb kidolgozni, melyek megbízhatóan tudják közvetíteni a mérkőzéseket és visszaadják azok hangulatát, lehetővé teszik a drukkolást. Ehhez sajnos kevés a jelenlegi webkamerás irány, bár a semminél több. Viszont szponzorok addig nem lesznek, amíg a mérkőzések nem dokumentálhatóak."

A víz alatti rögbi gyakorlatilag úgy terjedt el a világ 27 országában és lesz egyre népszerűbb, hogy lényegében senki nem áll mögötte, vagyis igazi underground sport. Magyarországon mindössze néhány tucatnyian csatolják fel a búváruszonyt és hódolnak ennek az első látásra rajzfilmbe illő jeleneteket produkáló hóbortnak, ráadásul a létszámuk folyamatosan csökken, mert a búvárszövetség hozzáállása ugyan példaértékű, a lehetőségeik viszont korlátozottak. Támogatást nemigen kap a sportág, így teljesen önköltséges alapon működik az edzéstől a versenyzésig. A fővárosban ugyanannyi csapat létezik hivatalosan, mint ahány Parlamentünk van, de nézzük a jó oldalát: örökös bajnoknak számítanak.

A budapesti klub 2006 környékén alakult egy katonaibúvár társaságból. Mára megmaradt tagjai között találunk vízihokist, vízilabdást, úszót, búvárúszót, akik itthon hetente kétszer edzenek, de a komoly eredményekhez ez kevés. Rendszeresen elindulnak a környező országok részvételével zajló cseh ligában, pontosabban annak második vonalában.

Ha kipróbálnád a víz alatti rögbit, nincs más dolgod, mint venni egy nagy levegőt és felvenni Zoltánékkal a kapcsolatot, majd elzarándokolni a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodába, ahol havi hétezer forintért heti két edzésén vehetsz részt, amennyiben megtetszik a dolog. A kezdeti lépésékben természetesen segítenek, felszerelést kipróbálásra tudnak biztosítani.