Élmény

3D-ben a medencében – bemutatkozik a víz alatti rögbi

Fotó : Heinz Topercer
Biarritz étterem és kávézó

Manapság nehezebb új sportágat kitalálni, mint világbajnokságra kijuttatni a magyar labdarúgó-válogatottat. Marad ilyenkor két (vagy több) ágazat keresztezése. Ilyen hibrid az underwater rugby, vagyis a víz alatti rögbi, amiről a Föld lakosságának 99.9 %-a vélhetően életében nem hallott még, hiába játszották kezdetleges változatát már a múlt század elején, a jelenlegit pedig a hatvanas évektől. Budapesten maroknyi ember választja programjának hetente kétszer. Közéjük tartozik Kalácska Zoltán, a sportág egyik itthoni nagykövete, akinek segítségével elmerülünk egy kicsit a rejtelmeiben.

Két víz alatti sportág alakult ki szinte egy időben, de különböző országokban, méghozzá teljesen eltérő fejlődési pályát bejárva: az egyik a hoki, amelyet hagyományos úszómedencékben játszanak, a másik a rögbi, amit a 3D jellege miatt a kétszer olyan mély műugró medencékben. Magyarországon mindkettő elérhető, ráadásul négy-öt, egészen szép sikereket elérő hokicsapatunk is létezik.
Fotó: Heinz Topercer
Mi ez pontosan? Egy hihetetlenül érdekes, izgalmas, térlátást igénylő sport, ahol rengeteg a passz, a valódi játék és a test-test elleni küzdelem. A legtöbben a kosárlabdához hasonlítják, mert mélységben is folyik a játék, azaz a sík mellett kinyílik a harmadik dimenzió. Tekinthető a póló kistestvérének, viszont látványosabb, gyorsabb, keményebb és intenzívebb, köszönhetően például az uszonynak, mellyel másfélszer gyorsabban hasít a delikvens a vízben, mint egy segédeszköz nélküli versenyző.
Mivel medicinlabdányi a tömege a lasztinak, úgy tart formában, hogy észre sem veszed, mennyit erősödsz játék közben, plusz a sérülésveszély is minimális, hála a víz tompító hatásának. Szabadtüdős búvárokhoz képest nagyságrendekkel rövidebb időt töltenek a játékosok a víz alatt, még ha az intenzívebb is, de a felszínen is csak 2-3 nagy levegőt vesznek optimális esetben, tehát veszélyes helyzet nem keletkezhet.
Fotó: Heinz Topercer
Nagyon kevés az olyan sportág, amelyben mindkét nem képviselői egyszerre játszhatnak. Az underwater rugby ilyen. Zoltán elmondta, hogy lejár hozzájuk mindenki: gimnazista srác és annak anyukájától kezdve egészen az ősz hajú játékosokig. Elsőre talán hihetetlennek hangzik, de ha összeterelgetnénk egy profi vízilabdásokból álló csapatot ellenük, bizony, ők győznének!
Fotó: Heinz Topercer
„A sikerhez persze az egyéni képességeken túl megfelelő csapatmunka is kell. A jövő legizgalmasabb sportjai közé tartozhat majd, amennyiben a technikai feltételek adottak lesznek, mert hát nem könnyű eladhatóvá tenni, és a nézőkhöz közel hozni a víz alatti rögbit” – mondja Zoltán. Utóbbit tessék szó szerint érteni, hiszen aki testközelből akarja követni a meccseket, annak muszáj a játékosokkal együtt lemerülnie a medence aljára. „Olyan rendszereket kell minél hamarabb kidolgozni, melyek megbízhatóan tudják közvetíteni a mérkőzéseket és visszaadják azok hangulatát, lehetővé teszik a drukkolást. Ehhez sajnos kevés a jelenlegi webkamerás irány, bár a semminél több. Viszont szponzorok addig nem lesznek, amíg a mérkőzések nem dokumentálhatóak.”
Fotó: Heinz Topercer
A víz alatti rögbi gyakorlatilag úgy terjedt el a világ 27 országában és lesz egyre népszerűbb, hogy lényegében senki nem áll mögötte, vagyis igazi underground sport. Magyarországon mindössze néhány tucatnyian csatolják fel a búváruszonyt és hódolnak ennek az első látásra rajzfilmbe illő jeleneteket produkáló hóbortnak, ráadásul a létszámuk folyamatosan csökken, mert a búvárszövetség hozzáállása ugyan példaértékű, a lehetőségeik viszont korlátozottak. Támogatást nemigen kap a sportág, így teljesen önköltséges alapon működik az edzéstől a versenyzésig. A fővárosban ugyanannyi csapat létezik hivatalosan, mint ahány Parlamentünk van, de nézzük a jó oldalát: örökös bajnoknak számítanak.
Fotó: Heinz Topercer
A budapesti klub 2006 környékén alakult egy katonai búvár társaságból. Mára megmaradt tagjai között találunk vízihokist, vízilabdást, úszót, búvárúszót, akik itthon hetente kétszer edzenek, de a komoly eredményekhez ez kevés. Rendszeresen elindulnak a környező országok részvételével zajló cseh ligában, pontosabban annak második vonalában.
Fotó: Heinz Topercer
Ha kipróbálnád a víz alatti rögbit, nincs más dolgod, mint venni egy nagy levegőt és felvenni Zoltánékkal a kapcsolatot, majd elzarándokolni a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodába, ahol havi hétezer forintért heti két edzésén vehetsz részt, amennyiben megtetszik a dolog. A kezdeti lépésékben természetesen segítenek, felszerelést kipróbálásra tudnak biztosítani.