Március tizenötödikén debütál a legújabb kosztümös széria, a Kossuthkifli. Fehér Béla azonos című regényét Rudolf Péter adaptálta hat részes minisorozattá, mely visszaviszi a nézőt a tizenkilencedik század érzelmektől, szabadságvágytól és forradalmi hevülettől fűtött Magyarországába. Akárcsak a címadó sütemény, itt is minden összetevő ismert és ismerős, a végeredmény mégis magával ragadó – igazi „vadromantikus road movie”, ami egyszerre tisztelgés a magyarság egyik legjelentősebb korszaka előtt és annak egy teljesen új perspektívából való megközelítése.

Akárcsak az „ízes hasregényben”, Rudolf Péter sorozatában is egy láda bejgli körül forognak az események, azt próbálja ugyanis eljuttatni Swappach Amádé honvédőrnagy (Lengyel Tamás) és kedvese, Vödric Estilla (Trokán Nóra) Kossuthnak Debrecenbe. Ebben a segítségükre lesz Batykó, a kocsis (Kálloy Molnár Péter) és egy púpos, unatkozó vénlány (Nagy-Káloy Eszter). Szükségük is lesz rájuk, ugyanis a postakocsijuk nyomában folyamatosan ott dübörög egy halottaskocsi, amelyet egy megtört és bosszúszomjas atya (Reviczky Gábor) hajt. Emellett a készítők ígértek még tündéreket, holt lelkeket, kísérteteket, hazafias darvadozást és gyilkosságokat is – de aki olvasta az eredeti művet, az ezen már meg sem lepődik. Fehér Béla könyvét ugyanis sok helyen úgy jellemezték, hogy egyszerre tisztelgés Jókai regényei előtt és azoknak paródiája, de van bennük egy csipetnyi mágikus realizmus is.

„E XIX. századi történet megrendezésekor elsősorban a kor mindennapjai izgattak, hogy hogyan hatott az akkori emberek életére a szabadságharc. Hogy azok a viták, amiket itt ma lefolytatunk, ahogy ma vitatkozunk, ahogy ma meg vagyunk osztva, az nyilván akkoriban is ugyanúgy megvolt már” - nyilatkozta a rendező. Ez a fajta korhűség és emberközeliség az egyéni sorsokon, az autentikus díszleteken és ruházatokon kívül a széria nyelvezetében is tetten érhető: a készítők megtartották a könyv sajátos, archaikus stílusát is, aki azt nem olvasta, az az első percekben csak kapkodni fogja a fejét a rengeteg, eddig nem ismert kifejezés és nyelvi bravúr hallatán.

A hat, egyenként ötvenhárom perces rész jeleneteit közel kétszáz helyen forgatták, és a munka végén százhetvenegy órát is meghaladó anyagból állt össze a március tizenötödikén debütáló sorozat. A hetvenöt napos forgatás természetesen mind a színészeket, mind az egyéb stábtagokat megviselte, a sajtótájékoztatón azonban már nevetve meséltek az általuk megformált karakterről, illetve annak a nehézségeiről, hogy például egy rothadó műfogsorral a szájukban kellett játszaniuk, sokszor három órás előkészület után. Érezhetően mindenkinek szívügye volt a sorozat, és egyúttal egyfajta új kihívás is. Az eddig látott részletek alapján pedig valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a készítők sikerrel vettek minden akadályt: egyszerre újszerű és szomorúan ismerős a Kossuthkifli világa és szereplői, az ábrázolt helyzetek és konfliktusok.

A Kossuthkifli első része a megújult Duna TV-n debütál majd, március tizenötödikén, 20.59-kor. A többi részt is vasárnaponként, változatlan időben vetítik.