Március 6-tól, azaz mától láthatók a koalák a Fővárosi Állatkertben. Nur-Nuru-Bin és Vobara a belgiumi Planckendael Állatkertből, illetve a Németországból, a Duisburgi Állatkertből érkezett hozzánk, a dolog pedig azért szenzáció, mert ezek a ritka és különleges állatok egész Kelet-Európában Budapesten láthatók először. A koalák állítólag jól érzik magukat, elkezdtek berendezkedni, és az első ebéd elfogyasztása után szundiztak is egy nagyot.

Kelet-Európában először a budapesti Állatkertben láthatók koalák, amelyek nemrég érkeztek Magyarországra a belgiumi Planckendael Állatkertből, illetve a Németországból, a Duisburgi Állatkertből. Ez azért különleges, mert Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók meg ezek az állatok, elsősorban a különleges táplálkozási szokásaik és a tartásuk magas költsége miatt.

A koalákBudapestre érkezésének előkészületei már 2009-ben megkezdődtek: elsősorban a férőhelyről kellett gondoskodni(a koalák az Állatkerten belül az úgynevezett Ausztrál zónában kaptak helyet), majd a koalák gondozására kijelölt állatkerti munkatársak továbbképzéséről, de persze az egyik legnagyobb kihívást a takarmányuk biztosítása jelentette. A friss eukaliptuszt az Állatkert egy dél-angliai ültetvényről szerzi be, hetente kétszer érkezik új szállítmány légi úton, s a lomb tárolására külön hűtőkamrát is kialakítottak.

A koalák az Eucalyptus, illetve a Corymbia és az Angophora nemzetségbe tartozó növények leveleivel táplálkoznak, amelyből a botanikusok manapság több mint félezer fajtát különböztetnek meg, de ezek közül közül csak kb. 70 fajta az, amely a megfigyelések szerint a koalák étlapján szerepel.

Az Ausztráliában őshonos koalák, egyébként nem a plüssállatokkal és nem is a medvékkel rokonok, hanem az erszényesek közé tartoznak, és azon belül is leginkább az ugyancsak ritkaságnak számító vombatokhoz állnak a legközelebb.

Az állatok február 24-én érkeztek meg hozzánk, a nagyközönség pedig 2015. március 6-tól láthatja őket. Érdekesség, hogy mindkét koala hím, a szabályok szerint néhány évig ennek így kell lennie, és csak ez után nyílik lehetőség, hogy az egyik helyett egy nőstény érkezzen.